Spanje: Ongelimiteerde vreugde

Spanje zal in Tel Aviv vertegenwoordigd worden door de uit Catalonië afkomstige zanger Miki Núñez met het aanstekelijk klinkende lied La Venda ("De blinddoek"). Het lied werd door middel van televoting gekozen tijdens een speciale Eurovisie-gala uitzending van de talentenjacht Operación Triunfo.  Op een oproep van de Spaanse omroep TVE om liedjes voor het songfestival in te zenden en daarbij een voorkeur aan te geven welke van de kandidaten die aan Operación Triunfo deelnamen het betreffende lied zou moeten zingen kwamen iets meer dan duizend reacties binnen, waarvan er uiteindelijk tien werden uitgekozen voor de Eurovisie uitzending.

Miki Núñez, die tijdens de reguliere uitzendingen van Operación Triunfo uiteindelijk zesde werd en net niet de finale haalde ging er tijdens het Eurovision Gala dus wel met de winst vandoor. Hij is leadzanger van de Catalaanse band Dalton Bang en heeft een eigen youtube kanaal met ruim tienduizend abonnees.

Het lied “La venda” kan gezien worden als een oproep om ongebonden te zijn: Als je jezelf te koop aanbiedt wordt je volgens de tekst van het lied gekocht, maar dat doe je alleen als je meer dan genoeg van jezelf hebt. In het lied wordt aangegeven dat er een andere manier is. De blinddoek, ook te vertalen met "de band" is af, vreugde blijft over. Je mag voor jezelf kiezen, van jezelf houden en de regels negeren, want die zijn niet meer van toepassing. Dan zie je mooie tijden aanbreken. 

De gegevens van de Spaanse nationale finale zijn hier terug te vinden.

Klik hier voor de gegevens van dit lied in de Eurovision Artists database

Het lied is hier te bekijken en te beluisteren.

Terug naar het overzichtGepubliceerd op: 21-1-2019