Reactie winnaars eerste halve finale

Oostenrijk was het eerste land dat genoemd werd als finalist. CesŠr Sampson vertelde dat hij op het moment dat de uitslagen begonnen nog in de roes zat van een geslaagd afgerond optreden, waardoor de aankondiging dat Oostenrijk door was als een verrassing kwam. Hoewel hij tevreden was over het optreden van vandaag is hij een perfectionist en gaat hij kijken hoe het in de finale nÚg beter kan.

Elina Nechayeva van Estland vindt het belangrijkste van zingen dat recht uit het hart wordt gezongen. Daarmee kun je ook de harten en zielen van de luisteraar bereiken.

Cyprus bleek IsraŽl op de ochtend van de halve finale ingehaald te hebben bij de bookmakers maar Eleni Foureira zei niet bezig te zijn met welk resultaat ze in de finale zal halen. Ze vindt het al geweldig om te zien dat haar lied zo goed aanslaat en dat mensen haar lied meezingen. Ze vond het wel jammer dat Griekenland niet door is.

Ieva Zasimauskaite van Litouwen vond het goed voelen om aan het eind van haar optreden met haar echtgenoot op de brug van het podium te staan. De emoties die je dan ziet zijn echt. Ook in de videoclip bij het lied zijn echte vrienden en geen acteurs gebruikt. Echte overwinningen boek je volgens haar niet in competities maar door geluk te bereiken in het echte leven.

Aan Netta, de zangeres van IsraŽl, werd gevraagd of ze extra druk voelde door de eerste plaats die ze lang bij de bookmakers had. Zou hierdoor niet ieder ander resultaat dan winst een teleurstelling zijn? Volgens haar was dat niet het geval. Dat is alleen belangrijk voor wie het te doen is om in de spotlights te staan. Ik wil gewoon mensen blij maken met mijn muziek en geniet ervan om hier met al die andere geweldige muzikanten aan tafel te zitten.

Mikolas Josef, de zanger van TsjechiŽ, werd eraan herinnerd dat hij zijn carriŤre ooit begin als straatartiest. Volgens hem is dat de beste leerschool voor een artiest omdat je daar extra je best moet doen om de aandacht van het publiek te trekken. Van de zeven Tsjechische songfestivaldeelnames is dit de tweede keer dat TsjechiŽ de finale heeft gehaald en de vorige keer eindigde TsjechiŽ in de onderste regionen. Mikolas hoopt en verwacht dit jaar in de finale het beste Tsjechische resultaat ooit neer te zetten en is daar blij mee want er is lang en hard getraind. Misschien dat ik in de finale zelfs weer een salto maak van blijdschap.

De leden van de groep EQUINOX kijken tevreden terug op hoe de uitvoering van hun lied voor Bulgarije ging. Zanger Vlado Mihailov benadrukte dat het goede resultaat te danken was aan het hele Bulgaarse team en niet alleen aan de groepsleden op het podium. Hij bedankte iedereen die hen bij het bereiken van de finale heeft ondersteund. Hij wil niet vooruit lopen op wat er in de finale zal gebeuren. Er zullen volgens hem nog veel sterke artiesten uit de tweede halve finale bijkomen.

Eugent Bushpepa van AlbaniŽ vond het podium fantastisch. Hij droeg zijn optreden op aan iedereen waar hij van houdt en daar vallen in elk geval alle AlbaniŽrs onder. Hij vond het wel lastig om zo lang van huis te zijn en mist zijn land wel.

Finland werd als ťťn van de laatste finalisten genoemd en Saara Aalto was erg nerveus, temeer daar er geen cameraís in haar buurt kwamen, waardoor ze dacht dat Finland niet meer aan de beurt zou komen. …ťn journalist was het opgevallen dat de Finse delegatie voor het tijdstip van de winnaarspersconferentie elders een interviewruimte had geboekt, waar Saaro de eventuele uitschakeling had kunnen toelichten. Wat vind je ervan dat je nu hier zit en niet daar, wilde de journalist weten, waarop Saara in lachen uitbarstte en de tegenvraag stelde Wat denk je zelf?

Op de vraag of Ryan OíShaughnessy van Ierland hoopte dat na zijn voorbeeld meer landen homoliefde zouden durven te laten zien benadrukte Ryan dat het wat hem betreft niet gaat om homoliefde of heteroliefde, maar dat liefde altijd liefde is, ongeacht de sekse van de betrokkenen.

Terug naar het overzichtGepubliceerd op: 9-5-2018