Liveblog persconferenties 11 mei

14:58 Met Chingiz gaat het heel goed, zegt hij. De tweede repetitie is veel beter dan de eerste, hij heeft alleen één probleem: hij heeft teveel energie om aan álle kijkers over te brengen. En ook belangrijk is, hij heeft een ‘berg’ achter zich: zijn achtergrondzangers. Hij bedankt ook de componist en het team. Door de aanwezige pers wordt hem gevraagd Bamboleo te zingen. Ook bespeelt hij een Azerbeidzjaans instrument. Toen hij een liedje moest zingen dat erg ver van zijn normale repertoire af ligt dacht hij eerst: wat doe ik hier? Nu voelt hij zich er wel comfortabel mee.

14:34 Tamara Todevska, die Noord-Macedonië vertegenwoordigt, merkt op dat er nog steeds gewerkt wordt aan het optreden, maar dat het donderdag wel perfect moet zijn. Het was nu in elk geval al veel beter dan bij de vorige repetitie. Er is een groot verschil met 11 jaar geleden, toen Tamara ook al meedeed: ze is nu alleen op het podium. Ze grapt dat ze terug is om wraak te nemen; destijds haalde ze de finale niet. Tamara vertelt geïnspireerd te zijn door Carola, die ze ooit heeft zien winnen. Toen wilde ze al hetzelfde als zij. Na het songfestival zal ze aan haar album gaan werken en een groot concert in Skopje geven.

14:17 Duncan Laurence geeft aan dat het een goed gevoel geeft op het podium te zijn. Hij heeft het erg naar zijn zin. Hij zegt wel dat het een groot avontuur is, dat hij soms best spannend vindt maar waarvan hij niet van de leg raakt. Over de laatste repetitie zegt hij dat er nog wel een paar veranderingen aan zitten te komen maar dat dat logisch is. Hij vertelt dat de lichtbal getest was. Het staat voor hem symbool voor wat je voelt of wil uitdragen, maar we hebben ‘m nog niet gezien zoals het zou moeten. Hij vindt dat het een positief gevoel is dat iedereen vindt dat je moet winnen. Duncan vertelt over de piano dat hij wil overbrengen wat hij voelde toen hij het lied schreef. Het is sober gehouden omdat hij van sober houdt. Duncan geeft desgevraagd ook aan van rockmuziek te houden, fan te zijn van Snow Patrol. Inspiratie kan hij bij het schrijven van van alles krijgen, zelfs het rode lampje van de camera kan hem nog inspireren. Duncan is vroeger nogal veel gepest. Voor mensen die nu door die moeilijke tijd heen moet heeft hij een boodschap: ‘doe niet wat ik deed. Ik verborg mezelf en bouwde een muur om me heen. Uiteindelijk vond ik de muziek, die me hielp. Focus niet op degenen die je pesten, maar focus op degenen die wél van je houden; al is het je oma of je 4-jarige broertje, focus op het positieve.’

13:39 KEiiNO uit Noorwegen is tevreden met de repetitie. Daarnaast zijn ze blij met de fans, die volgens hen als een familie voelen. Ze zijn verrast zelfs fans in Zuid-Amerika te hebben. Zanger Tom Hugo bekent dat hij een groot songfestivalfan is. Fred-René Buljo vertelt dat joik voor hem een tweede natuur is, en dat het dus geen vraag was toen hij gevraagd werd te joiken bij het lied van Keiino. In eerste instantie was het idee te rappen, want Fred-René is eigenlijk een rapper, maar uiteindelijk besloot hij te joiken. Hij vertelt ook nog iets over Mattis Hætta (ESF 1980): dat was namelijk de eerste die hij ooit zag joiken op televisie. Dat inspireerde hem.

12:13 Ook Jonida Maliqi uit Albanië is tevreden: bij de derde doorloop vandaag hadden ze zelfs kippenvel. Er komt nog een verrassing tijdens de uitzending, maar uiteraard wil ze nog niet zeggen wat. Jonida vertelt desgevraagd dat ze het lied niet in het Engels zingt omdat haar gevoel bij het lied in het Albanees is en niet in het Engels. Het lied vroeg om een tekst die iets sociaals behelst, en men koos voor immigratie. Het raakt Jonida ook persoonlijk omdat haar zuster niet in Albanië maar op Cyprus woont. Ze mist haar zus erg, zegt ze. Soms is het niet fysiek mogelijk om terug te gaan, maar de boodschap die Jonida mee wil geven is dat je je land, je roots en je familie niet mag vergeten. Jonida vertelt nooit eerder bezig geweest te zijn met het Eurovisie Songfestival. Dat ze meedeed aan Festival i Kenges was puur en alleen voor het lied.

11:43 Sergey Lazarev zegt dat er wat technische dingen waren die niet vlekkeloos verliepen, maar over het algemeen ging het echter prima. Sergey vindt dat hij een dreamteam heeft en stelt iedereen voor. Of hij een derde keer mee zal doen weet hij nog niet, eerst de tweede keer. Hij ervaart wel enige druk; hij begint weer bij nul. Het is moeilijk omdat er hoge verwachtingen waren. Sergey zegt zijn best te zullen doen en te willen dat zijn land trots op hem is. De voorbereiding voor dít jaar is fantastisch en hij zal enorm zijn best doen. Sergey vertelt dat hij bewust zijn 4-jarige zoontje niet meeneemt naar het songfestival, dat het beter is als ie zijn vader op televisie bekijkt. Componist Filipp Kirkorov vertelt over zijn ervaring in 1995 dat hij toen zichzelf beloofd heeft terug te komen. Hij geniet van de samenwerking en de twee weken Eurovisie, telkens als hij een inzending schrijft. Meedoen is voor hem belangrijker dan winnen.

11:12 Jurij Veklenko zegt dat het geluid tijdens de repetitie net zo goed was als eerder, maar dat de beeldvoering zeker beter was. De komende dagen zal hij het rustig houden. Jurij doet ook een bekentenis: hij is van de muziekschool gestuurd omdat hij niet genoeg zijn best deed. Hij studeerde trompet en wilde eigenlijk helemaal niet precies doen wat zijn moeder en zijn broer ook al deden. Ook vertelt hij dat hij bij de monikken in Frankrijk op zijn 17e ontdekte dat hij kon zingen, doordat hij de hoge noten in The lion sleeps tonight makkelijk haalde.

10:51 Michela van Malta zegt dat ze trots is op wat ze vandaag tijdens de repetities heeft neergezet. De meeste problemen van de vorige repetitie zijn opgelost. Delegatiehoofd Charles Dalli voegt daaraan toe dat het nu precies op het podium staat zoals het bedoeld is. Michela legt uit dat de bedoeling is dat iedereen als kameleons over het podium. Een kameleon verandert heel vaak, en ook mensen moeten veranderen afhankelijk van hoe de omstandigheden zijn. Verder vertelt ze hoe het komt dat ze aan talentenjachten in Litouwen heeft deelgenomen: als je op Malta een talentenjacht wint mag je automatisch naar een show in het buitenland. De muziekstijl waar Michela het meest van houdt verschilt nogal: country, pop, rock.

10:25 Roko en zijn dansers uit Kroatië geven aan dat de tweede repetitie iets relaxter was, dat de hartslag iets minder hoog zat. Roko vertelt dat de vleugels hoop symboliseren en ze zijn goud omdat ze zijn dromen symboliseren. Wie droomt er niet van om te vliegen? Wie wil er niet naar een betere wereld vliegen? Het lied is geen liefdeslied maar een lied óver liefde. Roko’s vader zingt klapa muziek. Hij heeft ook geprobeerd Roko zover te krijgen dat te doen, maar het is niet de muziekstijl die bij hem past, dus Roko geeft de voorkeur aan popmuziek. Over componist Jacques Houdek zegt hij dat het de beste zanger van Kroatië is en dat hij een fantastische begeleider is. Klein detail: Houdek zit op de eerste rij tijdens de persconferentie.

Ook vandaag zijn we er weer bij. We houden u geregeld op de hoogte.

Terug naar het overzichtGepubliceerd op: 11-5-2019