Een vrolijke kijkwijzer: de tweede halve finale

Vanavond keken wij naar de juryfinale van de tweede halve finale, die met Waylon. Hierbij wederom een vrolijke kijkwijzer.

U denkt misschien: waar ken ik die openingsfilm van? Dat klopt, die heeft u bij de eerste halve finale ook gezien. Daarna doen de presentatrices ingestudeerd leuk, wat met vier presentatrices wel ingewikkeld wordt. Ze zeggen dat ze stoppen met kletsen maar gaan gewoon door.

Noorwegen: Alexander Rybak legt u uit hoe je een liedje schrijft. Daar krijgt een mens het behoorlijk warm van, zijn jasje gaat uit. Bijna alle instrumenten zijn nep; de viool niet, maar die bespeelt hij ook niet live. Gaat zeker naar de finale.

RoemeniŽ: De Roemenen zijn niet op hun achterhoofd gevallen; sterker nog, ze hebben er geen. De Roemeense inzending kent meerdere gezichten. Halverwege wordt het ineens een rocksong. Daar hadden we niet op gerekend. Finaleplaats: het kan, maar kan ook zomaar niet zo zijn.

ServiŽ: De ServiŽrs gaan voor traditionele muziek, dus hebben ze Catweazle gevraagd de fluit te bespelen. Nana Mouskouri mag van hen echter niet meedoen. Of dit lied door gaat naar de finale? Na na nee.

San Marino: Een van de dames doet net of zij een rapster is. De andere probeert te zingen. Hun devies: size doesn't matter. De robots gaan niet naar de finale.

Denemarken: Al die willen te kaap'ren varen, moeten mannen met baarden zijn. Ze zijn vol strijdlust maar zwaaien aan het eind toch de witte vlag. Logisch: het gaat sneeuwen en daar kunnen ze blijkbaar niet tegen. Ze veroveren wel een plek in de finale.

Rusland: Herinnert u zich de jurk van Estland nog? Die ziet u hier over een berg heen gedrapeerd. De zangeres zit er bovenop. Het is echter niet de bedoeling dat u daar op let: het gaat om de dansers. Wij denken dat, voor het eerst in de geschiedenis, Rusland de finale niet haalt.

MoldaviŽ: Herinnert u zich John Lanting's Theater van de lach nog? Echter, dit is geen klucht maar de werkelijkheid. DoReDos is een trio bestaande uit zes personen. Wij denken dan ook dat ze twee keer naar de finale gaan.

Nederland: Er is veel gezegd over de Nederlandse inzending. Wat wij inmiddels zien is een eenheid tussen countryrock en krumping, en zoals het er nu uitziet is dat ook zonder de achtergrondinformatie duidelijk. Tot zaterdag in de finale!

AustraliŽ: De zangkwaliteit van de Australische staat in schril contrast met die van Waylon. Jessica Mauboy zingt tegen de pijngrens aan. We only got ourselves to blame, zingt ze. We denken wel dat dat klopt. Gaat volgens ons wel door naar de finale.

GeorgiŽ: Muzikaal is dit een prima nummer. Het zijn net de drie tenoren maar dan heel anders; traditionele zang met een modern gitaartje. Komt, vrezen wij, in de huiskamer niet over. Morgen weer terug naar Tbilisi.

Polen: De Polen sturen een modern nummer met een act uit de jaren '90. De deejay denkt halverwege dat hij moet dansen. Dit zijn geen drie liedjes door elkaar, maar wel drie acts ineen. Lukas Meijer loopt van het podium af en vraagt: Tell me where to go? Terug naar het podium misschien? Wellicht zit een finaleplaats voor Polen er in.

Malta: Als u de act niet begrijpt, dat geeft niets, wij begrijpen hem ook niet. Malta heeft zijn eigen LED-scherm meegenomen maar of dat iets toevoegt? Wij denken dan ook dat de kans klein is dat Malta doorgaat.

Hongarije: Tijd om te headbangen! Het lied lijkt Vies nat haar te heten, de heren zwaaien er zo lang mee dat het weer droog wordt. De mannen zijn wel erg gefrustreerd, ze schreeuwen de longen uit hun lijf. Gaat zeker door naar de finale.

Letland: Er zijn mensen die zeggen dat ze bij het Letse lied in slaap vallen. Aan de gebaren van Laura Rizzotto te zien zijzelf ook. De dame mag dan rood dragen, veel actie zit er niet bij. Wij denken niet dat er een finaleplaats in zit.

Zweden: Kent u Mika nog en zijn videoclip van Relax (Take it easy)? Benjamin Ingrosso ook. Er zit een tegenstrijdigheid in: hij zingt dat hij haar wil vergeten maar ondertussen zit hij te flirten van heb ik jou daar. Flirt vrolijk door naar de finale.

Montenegro: Deze Montenegrijn heeft het pak van een van De Toppers geleend. Daarin zingt hij een typische balkanballad. Er zijn vier vrouwen die, gezien de bruidskleding, met 'm willen trouwen. Dat wordt nog puzzelen. Over een finaleplaats is hier geen eensgezindheid.

SloveniŽ: Echt gebeurd: deze mevrouw wilde haar haar rood verven. Dat mislukte, en toen vond ze roze ook wel best. Denkt u niet dat de plaat bljft hangen: het hoort er allemaal bij. De techniek heeft dat niet door en zet de muziek af. Of dit naar de finale gaat, daar is onenigheid over.

OekraÔne: Wij mochten niet denken dat MELOVIN in een kist ligt, maar hij rijst er wel uit op en daalt vervolgens neer op aarde. Als u denkt: wat gaat hij achter de vleugel doen? Hij gaat vlammen!

Al bij al denken we dat de volgende landen doorgaan: Noorwegen, RoemeniŽ, Denemarken, MoldaviŽ, AustraliŽ, Polen, Hongarije, Zweden, OekraÔne... en natuurlijk Nederland.Terug naar het overzichtGepubliceerd op: 9-5-2018