Persconferenties grote vijf en Israël

12:30 De zusjes die geen zusjes zijn van S!sters leggen uit dat ze in doen en laten zich zo verbonden voelen met elkaar dat ze elkaar als zusjes beschouwen. Ook vertellen ze erg onder de indruk te zijn van het podium: eigenlijk is het al een feest dat ze daar mogen staan, daarmee zeggen de meisjes dat ze al gewonnen hebben.

12:15 De tweede repetitie van Miichael Rice ging goed. De Brit voelt zich erg gesteund door zijn team. Hij is erg trots deze kans te krijgen ookal moet hij daarvoor zijn dagelijks werk opgeven. Sahlene, backing vocal, is erg blij met Michael te werken omdat hij recht uit het hart zingt. Michael vertelt dat zijn ouders komen en dat het hele dorp feest viert. Michael vertelt dat zodra hij backstage was, hij wist dat hij op dat grote podium zou gaan stralen. Het Verenigd Koninkrijk zal optreden in de tweede helft van de finale.

11:55 De staging van ItaliŽ was veel beter dan eerder dus Mahmood is tevreden. Mahmood zingt over champagne drinken gedurende de ramadan. Mahmood doet zelf niet mee aan de ramadan omdat hij christelijk is. De opmerking over ramadan is een metafoor voor het praten over goed gedrag maar het vervolgens niet doen. Mahmood zegt dat het songfestival zelf een bewijs is van het feit dat verschillende culturen samen kunnen werken in vrede. Hij vertelt dat de boodschap van het lied niet over geld gaat maar over het feit dat familie belangrijker is. Mahmood hecht eraan te benadrukken dat hij 100% Italiaan is en dat het niet goed zou zijn om vanwege zijn Egyptische roots niet naar IsraŽl te gaan. Hij is blij hier te zijn. Hij spreekt zich niet uit over politiek maar is hier voor zijn muziek. ItaliŽ zal in de tweede helft van de finale optreden.

11:16 Miki is geŽmotioneerd omdat de repetitie van vandaag erg goed ging. De delegatieleidster drukt ook nog even haar dank uit in de richting van het hele team dat de staging heeft gemaakt. Er zijn hooguit nog wat kleine verbeterpuntjes wat betreft de belichting en het camerawerk. Miki bekent dat hij nog weinig van Tel Aviv gezien heeft, zijn dansers wel, dus vraagt hij of Tel Aviv een mooie stad is. Dat wordt positief bevestigd. Miki legt uit dat de pop in de act staat voor het systeem dat probeert mensen in een bepaalde richting te duwen. Dat lukt niet en daarna wordt er nog vrolijker gedanst. Miki zingt ook in het Catalaans. Hij vindt dat alle talen, ongeacht hoeveel mensen het spreken, even belangrijk zijn. Hij tracteert het publiek op een lied in het Catalaans. Spanje zal in de tweede helft van de finale optreden.

10:50 Bilal Hasani uit Frankrijk zegt dat het goed met hem gaat omdat het een goede repetitie was. Over pruiken zegt hij dat hij niet anders weet; als peuter droeg hij al handdoeken op zijn hoofd. Het geeft hem kracht. Hij vertelt dat hij zijn moeder zijn telefoon gegeven heeft, dus als er getwitterd wordt is zij het. Tegen bedreigingen die hij krijgt zegt hij dat het wel degelijk heel moeilijk is dagelijks bedreigd te worden. Hij kijkt zo min mogelijk op zijn telefoon. Wat hem kracht geeft is op het podium staan met Lizzy en Lin, de twee danseressen. Het geeft hem kracht zijn boodschap uit te dragen dat anderen zich niet hoeven te verstoppen. Bilal is niet bang als gimmick gezien te worden, omdat de act heel eerlijk en dicht bij hemzelf gebleven is. Bilal zegt door op te treden dat zijn droom eigenlijk al is uitgekomen; hij hoopt dit te kunnen blijven doen. Hij wil muziek maken en daardoor een boodschap blijven uitdragen. Frankrijk zal in de tweede helft van de finale optreden.

10.25 Kobi Marimi, die gastland IsraŽl vertegenwoordigt, zegt dat hij het festival niet als een vakantie ziet maar als hard werk. Hij zit op zijn hotelkamer. Hij zegt ook dat hij niet met de competitie bezig is maar gewoon zijn best wil doen om 3 minuten op een groot podium te mogen staan. Kobi zegt allerlei soorten muziek graag te horen. Hij heeft in een musical gespeeld en heeft naar aanleiding daarvan geprobeerd opera te zingen. Hij stopte omdat het te veel regels heeft en hij graag wil zingen wat in hem opkomt. Daarom doet hij in het lied ook graag iets net even anders, hij zegt geen robot te zijn.

09:27 Vandaag geven IsraŽl en de grote vijf hun persconferenties, wij zin daar uiteraard bij aanwezig.

Terug naar het overzichtGepubliceerd op: 12-5-2019