Eerste halve finale: een vrolijke kijkwijzer

Welkom bij de eerste halve finale. U verwacht het misschien niet maar we beginnen met Netta, de winnares van vorig jaar.

Een mooi filmpje gevolgd door haar optreden. Daarna houden de presentatoren hun gebruikelijke praatje. En jawel, ook dit jaar is dat keurig ingestudeerd. De filmpjes die de inzendingen introduceren laten mooie beelden van IsraŽl zien.

We beginnen met Cyprus en we kunnen ons uw verbazing voorstellen: Madonna zou toch pas in de finale optreden? Het lied swingt de pan uit en geflankeerd door vier cowboys gaat Tamta moeiteloos naar de finale.

En dan hebben we Montenegro. U ziet zes verschillende artiesten die allemaal een optreden weggeven, alleen niet hetzelfde. De vraag wie is D Mol?" wordt niet beantwoordt. De zang is ook niet de beste. Wij denken niet dat Montenegro zaterdag nog terugkomt.

Kinderen van de jaren negentig kunnen nu op het puntje van hun stoel gaan zitten: Darude van de wereldhit Sandstorm komt. Hij laat hier voro de gelegenheid Sebastian Rejman zijn lied zingen, die valt hier echter qua zang behoorlijk door de mand. Wij begrijpen ook de danseres niet zo goed. De vakjury zal hier niet op stemmen. Helaas ook geen finale voor Darude.

De Poolse zang is bedoeld om elkaar in de wijde velden te kunnen verstaan. Op het Eurovisiepodium komt het allemaal iets anders over. De dames dragen fleurige kleding in de kleuren van de Armeense vlag en zijn gekust en gekroond. Tulia gaan wij, denken we, zaterdag terug zien in de finale.

Witte pakken, een sterrenhemel en een fluistermeisje: dat zijn de ingrediŽnten van de Sloveense inzending. Herinnert u zich het Spaanse duo van vorig jaar nog? Haal daar alle emotie uit en u heeft SloveniŽ te pakken. U kunt ook van de gelegenheid gebruik maken om een drankje in te schenken. Aan de andere kant: Zala Kralj & Gasper Santl krijgt u niet weer te zien, want ze gaan niet naar de finale.

Daarna krijgt u TsjechiŽ te zien. De trui van de zanger is door zijn zus gemaakt. Drie vrolijke jongens van Lake Malawi brengen een vrolijk liedje. Duimt u even mee dat de sprong van de zanger goed gaat? Dat is hem tot nog toe pas ťťn keer gelukt. Wij denken wel dat Lake Malawi naar de finale springt.

Daarna krijgt een aantal mensen wat vragen. Geloof ons: bij de juryfinale zijn de vragen, en wellicht ook de antwoorden, exact hetzelfde als tijdens de live uitzending.

Daarna gaan we een oude bekende zien: Joci PŠpai. Hij is de Sandie Shaw van dit jaar: hij komt op blote voeten zingen. Het is een prachtig lied over zijn vader dat hij vertolkt. Wij worden een beetje stil van dit lied, dat geheel in het Hongaars is. De goudzwarte staging maakt het geheel nog bijzonderder. Wij hopen, maar denken ook zeker, dat we Joci in de finale gaan terugzien.

We hebben een Mama Appelsapje! De Wit-Russische Zena zingt: Jesse, kom en like het. Maar we moeten het toegeven: dit niet al te sterke lied met niet al te sterke zang heeft zoín sterke gelikte act dat de televoter haar verder alles moeiteloos vergeeft. Een finaleplaats zit er wel in voor Wit-Rusland.

De balkanballad: die mag natuurlijk niet ontbreken. Ze komt dit jaar uit ServiŽ en de zangere heet Nevena Bozovic. Deze dame deed al eens eerder voor ServiŽ mee, in 2013. Als u, net als toen, kleuterpop verwacht, wordt u aangenaam verrast. Wij denken dat deze zwartgejurkte dame met ontbloot been zichzelf moeiteloos de finale in zingt.

En dan treedt Eliot op. Geflankeerd door twee trommelaars staat hij op het podium. In zwart met oranje jasje staat de sympathieke zanger enorm zijn best te doen. Het kost hem echter enorm veel moeite het liedje, dat zeker wel leuk is, echt goed voor het voetlicht te brengen. Wij denken dan ook dat het voor Eliot een behoorlijke klus zal worden om de finale te halen.

De Georgische zanger Oto Nemsadzelijkt te zingen dat hij VARA-lid is. Luistert u maar eens goed. Dat is niet moeilijk omdat hij zijn ballad heel aardig voor het voetlicht weet te brengen. Na Hongarije de tweede emotionele ballad in de eigen taal die als een huis staat. Wij denken dat het wel iets moeilijker voor GeorgiŽ zal zijn om de finale te halen, maar we houden het niet voor onmogelijk.

Voor AustraliŽ treedt een zwevende versie van het vrijheidsbeeld aan. Maar laat Kate Miller-Heidke nu een fantastische zangeres zijn, die je op een stok kunt zetten en heen en weer kunt laten gaan: ze blijft loepzuiver zingen. Over het lied verschillen de meningen. De staging is prachtig. We zien AustraliŽ moeiteloos doorgaan naar de finale.

Opnieuw hebben we wat ingestuurde praatjes. De reden is dat sommige omroepen het festival willen onderbreken voor reclame. Op Malta worden de mensen nu met een wasmiddelenreclame lastiggevallen.

Eenmaal terug krijgen we Hatari uit IJsland. Als u nog niet geheel op de hoogte was van hoe een SM-kelder eruit ziet moet u uw ogen nu wijd open houden. Hatari combineert diverse muziekstijlen handig met elkaar, al denken we dat het grunten waar het lied mee begint (zingen alsof je aan het overgeven bent) niet heel veel stemmen krijgt. De gehele act zal echter de finale wel halen.

Victor Crone komt uit Zweden maar hij doet voor Estland mee. De man en zijn lied vallen zů weinig op dat een van de Eurovision Artists-journalisten zich vanmiddag in de tuin van het perscentrum afvroeg wie deze man toch was. Echt zuiver wordt er niet gezongen. Wij denken dat de finale voor de beste man niet weggelegd is.

Voor Portugal treedt Conan OsŪris aan, in het groen. Er staat een danser naast hem, half in het groen. Voor het overige staat hij nakend. Het nummer is een lappendeken van stukken muziek die onafhankelijk van elkaar best aardig zijn, maar niet in combinatie. Wij denken niet dat de kijker hier iets van begrijpt, wij in elk geval niet. Portugal gaat de finale niet halen.

Katerine Duska treedt voor Griekenland aan. En weer denken we Madonna te horen, nu met Frozen. Echter, deze dame is in het bezit van een bijzondere stem. Volgens sommigen heeft zij een stem als een grindpad, anderen zeggen dat het juist een heel bijzondere klank aan het lied geeft. Met het lied is niks mis, met de staging ook niet. We zien Katerine terug in de finale.

De laatste inzending is die van San Marino. En nee, Serhat kan niet zingen, dat heeft hij de afgelopen drie jaar ťcht niet geleerd. Ongeveer alles aan de act, de zanger ťn het lied zijn fout. Maar in dit geval zů fout dat het leuk wordt, en ons zou het dan ook totaal niet verbazen als Serhat de tweede finaleplaats voor San Marino ooit binnen gaat slepen.

Dan wordt de televoting geopend. Terwijl u wacht ziet u Dana International die probeert er net zo uit te zien als in de clip van Diva. Klein detail is dat ze inmiddels 21 jaar ouder is. Ondertussen probeert een kisscam het publiek lastig te vallen. Daarna zien we Roksana WÍgiel die het recentste Junior Eurovisie Songfestival won. Daarna zien we een filmpje met mooie beelden van IsraŽl, waar een fiks aantal deelnemers te zien is.

Als wij een voorspelling mogen doen welke tien landen doorgaan naar de finale komen we op het volgende lijstje: Cyprus, Polen, TsjechiŽ, Hongarije, Wit-Rusland, ServiŽ, AustraliŽ, IJsland, Griekenland en San Marino. Die laatste krijgt van ons het voordeel van de twijfel, al zou het wat ons betreft ook mogelijk zijn dat Serhatís plaats door GeorgiŽ wordt ingenomen.

Terug naar het overzichtGepubliceerd op: 13-5-2019