Tien landen kwalificeren zich voor de finale

De eerste halve finale van het Eurovisie Songfestival 2019 is achter de rug. Tien landen hebben zich gekwalificeerd voor de finale van zaterdag, zeven anderen kunnen teleurgesteld naar huis. De exacte uitslag van de halve finale wordt pas na de finale van komende zaterdag bekend gemaakt maar Executive Supervisor Jon Ola Sand meldde al wel dat er maar 2 punten verschil zat tussen de nummer 10 (wel gekwalificeerd) en nummer 11 (niet gekwalificeerd). Ook gaf hij aan dat de vakjury's en televoters het over 8 van de 10 gekwalificeerde landen eens waren, deze landen eindigde bij beide jury's in de top 10.

Gekwalificeerd zijn (in volgorde van optreden van gisteravond): Cyprus, SloveniŽ, TsjechiŽ, Wit-Rusland, ServiŽ, AustraliŽ, IJsland, Estland, Griekenland en San Marino.

Op de persconferentie na afloop werd via loting bepaald of de gekwalificeerde landen in het eerste deel van de finale zullen optreden of in het tweede deel. Cyprus, SloveniŽ, TsjechiŽ, Griekenland en San Marino kwamen in het eerste deel van de finale terecht, de andere 5 landen in het tweede deel. Eerder werd al vastgesteld dat Duitsland in het eerste deel van de finale zal optreden en Frankrijk, ItaliŽ, Spanje en het Verenigd Koninkrijk allemaal in het tweede deel. IsraŽl weet als enige land zijn startnummer al, het gastland is zaterdag als veertiende aan de beurt.

Terug naar het overzichtGepubliceerd op: 15-5-2019