ItaliŽ: Een pacifistische bom bestaat niet

ItaliŽ wordt vertegenwoordigd door de succesvolle zangers, tekstdichters en componisten Ermal Meta en Fabrizio Moro, die voor het Festival di Sanremo 2018 samenwerkten bij het schrijven van Non mi avete fatto niente ("Je hebt niets met me gedaan"). Ermal Meta heeft in de laatste vijf jaar acht platina en zeven gouden platen op zijn naam gezet. In 2017 nam hij ook al deel aan het Festival di Sanremo en kreeg toen de Mia Martini Cricts Award, de persprijs van het festival. Fabrizio Moro kreeg deze prijs al in 2007 en behaalde in dat jaar ook de eerste plaats in de categorie nieuwe artiesten. In 2008 werd hij derde in Sanremo in de categorie topartiesten en in dezelfde categorie werd het door hem geschreven lied Sono solo parole ("Het zijn slechts woorden") in 2012 derde.

Non mi avete fatto niente won Sanremo en is nu ook het lied van ItaliŽ op het Eurovisie Songfestival. Het lied beschrijft eerst de ellende van terreuraanslagen en noemt specifiek de aanslagen in CaÔro, Barcelona, Parijs, Londen en Nice. Het lichaam dat we aarde noemen is tot in het diepst van haar ziel gewond.

Oorlogen zijn volgens het lied zinloos, zoiets als een pacifistische bom is nog niet uitgevonden. Sommigen slaan nu eenmaal een kruis, anderen bidden op matjes maar kerken en moskeeŽn zijn verschillende ingangen tot hetzelfde huis.

Het roepen naar terroristen dat ze niets met ons hebben gedaan betekent niet dat terreur ons onberoerd laat maar het is belangrijk om na de minuten van stilte weer door te gaan met leven zoals het leven bedoeld is, zodat terroristen hun doel niet bereiken. Want wat verdwenen is komt niet terug en geluk vliegt zů weg als een luchtbel.

Klik hier voor de gegevens van dit lied in de Eurovision Artists database.

Klik hier om dit lied te bekijken op youtube.

Terug naar het overzichtGepubliceerd op: 12-5-2018