Voorbeschouwing finale en huidige stand bij bookmakers

Vanavond is de finale van het Eurovisie Songfestival 2018 en we verwachten dat de ontknoping spannend zal zijn. Een echt duidelijke topfavoriet is er nog niet. Er zijn wel lijstjes van bookmakers, maar anders dan soms gesuggereerd wordt zijn dat slechts voorspellingen en geen tussenstanden. Onze indruk is dat de bookmakers het eigenlijk ook niet weten, bij gebrek aan beter afgaan op de voorkeuren van in Lissabon aanwezige fans en dat daardoor typische fanfavorieten in de lijstjes overgewaardeerd zijn. Een verrassende uitslag waarbij landen die hoog scoren bij de bookmakers laag op het scorebord zullen belanden en omgekeerd is bepaald niet uitgesloten.

De manier waarop de punten van de jury’s worden samengesteld wijkt af van hoe dat in het verleden gebeurde. Het is nu belangrijker om bij een deel van de juryleden bovenaan te staan en minder erg als andere juryleden je onderaan hun lijstje zetten. Dat kan voordelig zijn voor minder traditionele songfestivalbijdragen. 

De loting van de startposities leidde tot een wat scheve verdeling van ballades en uptempo nummers. De meeste ballades lootten een positie in de eerste helft van de finale, de meer uptempo nummers kregen grotendeels een plek in het tweede deel van de avond. 

Hieronder volgt een overzicht van de deelnemende liederen in de volgorde waarop ze vanavond gezongen zullen worden, onze inschattingen en de huidige stand bij de bookmakers (stand om 18:00 bij oddschecker, voor actuele stand klik hier)

Oekraďne: Under the ladder (Onder de ladder)
Het festival start uptempo en theatraal. Het openingslied gaat over het belang om risico’s te durven nemen.  Dit wordt getoond door veel vuur te gebruiken Niets dan je eigen wil kan het vuur in jou ontsteken en dat vuur zal dan altijd blijven branden. Bij de bookmakers staat dit lied op de 20e plaats. Ook wij verwachten geen bijzonder hoge score. 

SpanjeSpanje: Tu canción (Jouw lied) 
Dit liefdeslied van Spanje komt goed over. Ze zingen niet alleen dat ze van elkaar houden, maar laten dat ook zien. Doorgaans scoort een land dat als tweede moet starten niet zo hoog. We vrezen dat Spanje eenzelfde lot beschoren is, vooral vanwege het vroege moment in de show. Maar misschien helpt de te verwachten enthousiaste reactie van het deels Spaanse publiek. waarbij veel Spanjaarden aanwezig zijn ze verder helpt. Bij de bookmakers momenteel op 19.

Lea SirkSlovenië: Hvala, ne! (Nee dank je)
Het is volgens dit lied belangrijk om niet te veel compromissen te sluiten. “Ik geef mijn ziel aan niemand, die hou ik voor mijzelf. Aan echte kunst hangt geen prijskaartje.” Tegen mensen die te veel van haar willen zegt ze daarom Nee, dank je. Het trucje van Slovenië met het zogenaamd uitvallen van de muziek heeft bij de finale gewerkt Of dat vandaag ook zo is blijft de vraag. Voor sommige kijkers zal dit nummer wat te modern klinken, voor anderen wat saai want al is het dansbaar,  los van het technische probleem gebeurt er niet erg veel. Het land staat bij de bookmakers onderaan de lijst. Ook wij verwachten een plaats in het onderste deel van de rechterhelft van het scorebord.

Ieva ZasimauskaitėLitouwen: When we're old (Als we oud zijn)
De zangeres van Litouwen ligt op het podium en wordt met veel close ups in beeld gebracht. Dit is de eerste van meerdere nummers deze finale waarin beelden, in dit geval foto’s, op het televisiescherm geprojecteerd worden die niet in de zaal te zien zijn. Het lied gaat over een koppel dat erop vertrouwd dat het lied zat ze samen zingen nog steeds gezongen wordt als ze oud zijn. Aan het eind van het lied komt de echtgenoot van de zangeres op het podium om dit te onderstrepen. Bij de bookmakers op dit moment op 5. Ook wij verwachten dat dit gaat werken en dat dit lied best hoog kan eindigen. 


Cesár SampsonOostenrijk: Nobody but you (Niemand behalve jij)
Uit de titel valt al op te maken dat de zanger geen andere geliefde wil dan degene over wie hij zingt. Het is niet juist, zo zingt hij, om de ander weg te laten lopen van de liefde die hij te bieden heeft en daarom heeft hij er alles voor over om hem te laten blijven.  Bij de bookmakers staat het land momenteel op de 18e plaats in het rijtje. Wij vinden het erg lastig om in te schatten hoe dit gaat vallen, het zou zowel een stuk hoger als een paar plaatsen lager kunnen worden.

Elina NechayevaEstland: La forza (De kracht)
Voor wie van opera houdt is dit Italiaanstalige lied over de kracht van het lot mooi. Niet iedereen doet dat, maar dit is één van de liederen die kan profiteren van de nieuwe wijze waarop de jurystemmen worden bepaald. In het verleden scoorden dit soort nummers gemiddeld matig bij de jury’s omdat de hoge punten van juryleden die dit schitterend vinden wegvielen tegen de lage scores bij juryleden die dit niet vinden passen bij het festival. Kwaliteit heeft het zeker. Een hogere plaats dan de negende die de wedkantoren nu aangeven zou zomaar kunnen. Misschien zelfs een kanshebber voor de zege.

Alexander RybakNoorwegen: That's how you write a song (Zo schrijf je een liedje)
Vrolijk en uptempo. Alexander Rybak staat er weer. Hij zingt over hoe je een lied schrijft en laat zien hoe je een lied brengt. Dit is in elk geval goed genoeg geschreven om te blijven hangen tot bij de puntentelling Bij de wedkantoren is Noorwegen wat op en neer gegaan, heeft even in de top drie gestaan en staat  momenteel tiende in het rijtje kanshebbers. Winnen is mogelijk, maar kan lastig worden want hij kan niet op voorhand rekenen op 12 punten van andere Scandinavische landen. Daarvoor zijn er later in de uitzending meer kapers op de kust.

Cláudia Pascoal	Portugal: O jardim (De tuin)
Pascoal rijmt op Sobral. Dat is ook aan het lied te merken. Opnieuw een gevoelig lied en ook op een vergelijkbare manier in beeld gebracht. Het lied is geschreven als eerbetoon aan de overleden oma van de zangeres, maar zou ook kunnen gaan over een ander overleden familielid. In het lied belooft ze dat ze de tuin van de ander goed zal beheren nu die er niet meer is, waarmee bedoeld wordt dat de waarden waar de ander voor stond in ere worden gehouden. Ondanks de steun van het thuispubliek zal het minder kans maken op een hoge notering dan vorig jaar. Wel verwachten we een hogere plaats dan de 22e die de wedkantoren haar toedenken.

SuRieVerenigd Koninkrijk: Storm
De boodschap van het lied is dat je je droom niet moet opgeven bij wat tegenwind, want de storm gaat vanzelf een keer liggen. Helaas voor het Verenigd Koninkrijk is de kans dat dit lied gaat winnen erg klein, ondanks de zangkwaliteiten van de zangeres, want de compositie waarmee ze op pad gestuurd werd is het meest vergetelijke van de avond. In de lijst met potentiële winnaars staat het Verenigd Koninkrijk op de 23e plaats bij de wedkantoren. Op de lijst met kanshebbers op de laatste plaats staat het land bovenaan. Wij vrezen dat de bookmakers het met dat laatste bij het rechte eind hebben.

Sanja Ilić & BalkanikaServië: Nova deca (Nieuwe kinderen)
Servië brengt een mengvorm van traditionele Balkanmuziek, met inbegrip van het gebruik van traditionele muziekinstrumenten en moderne wereldmuziek. De meeste van de bespeelde instrumenten zijn niet in beeld want de muziek zelf staat op tape en volgens het Eurovisiereglement mogen maar zes van de twaalf bandleden op het podium. De boodschap van het lied is dat er steeds nieuwe generaties opstaan die elk op hun eigen wijze de wereld de hunne maken. Bij de bookmakers staat Servië nu op de 25e plaats en ook wij verwachten dat het ergens rechtsonder op het scorebord zal staan als alle punten geteld zijn. 

Michael SchulteDuitsland: You let me walk alone (Jij liet me alleen lopen)
De Duitse zanger zingt voor zijn overleden vader. De titel slaat er zowel op dat de zanger nu alleen door het leven moet en dat moeilijk vindt, maar ook op het gegeven dat hij op eigen benen kan staan dankzij de inspiratie die zijn vader voor hem was. Op facebook heeft een oproep gestaan om foto’s van vaders in te sturen en een selectie van die foto’s worden in beeld getoond. De Duitse delegatie heeft zelf projectieschermen meegenomen waardoor de foto’s niet alleen op televisie, maar ook in de arena goed te zien zijn. Dit komt binnen. Bij de bookmakers staat Duitsland nu achtste, maar een hogere plaats en zelfs de eerste zou er ook best in kunnen zitten, tenzij andere ballades zoals die van Ierland of Portugal veel stemmen van Duitsland gaan afsnoepen.

Eugent BushpepaAlbanië: Mall (Verlangen)
In dit in het Albanees gezongen lied wordt verhaald over het geluid van voetstappen die naderen en de hoop dat dit geluid de aankondiging is dat het al jaren bestaande pijnlijke verlangen naar twee armen die om je heen geslagen worden eindelijk zal worden vervuld. Hij kan wel zingen  en hier zijn ongetwijfeld liefhebbers voor. Er zijn ook mensen die bij dit soort liedjes afhaken. De bookmakers zetten hem op de 24e plaats in de rij en zouden daar gelijk in kunnen krijgen.

Madame MonsieurFrankrijk: Mercy
Lied over het waargebeurde verhaal van het in maart vorig jaar op een reddingsschip geboren meisje Mercy. De ouders waren met een groep andere vluchtelingen gered van zee. Het lied wordt gezongen in de ik-vorm vanuit het perspectief van de pas geboren baby (Ik ben vannacht geboren, mijn naam is Mercy) en ze zegt in het lied dat dankzij haar redding er hoop is voor na haar komende generaties en dat zij nu ook verder leeft voor de kinderen die de overtocht niet gehaald hebben. Frankrijk stond bovenaan in de perspoll van de OGAE in het perscentrum van Lissabon en staat op de vierde plaats op de lijst kanshebbers voor de overwinning bij de wedkantoren. Het zou kunnen dat dit inderdaad hoog scoort maar het risico is ook aanwezig dat het per saldo onvoldoende blijft hangen en dat als het op stemmen aankomt veel televoters toch kiezen voor één van de andere emotioneel geladen ballades van deze avond. 

Mikolas JosefTsjechië: Lie to me (Lieg tegen mij)
Een vrolijk lied over iemand die heel graag iets wil met een meisje, ook al weet hij van tevoren dat ze onbetrouwbaar is in relaties en hem alleen maar problemen zal bezorgen. De act is ook vlot en na de eerdere problemen met zijn rug maakte de zanger Mikolas Josef tijdens de juryrepetitie gisteravond voor het eerst weer een half saltootje aan het eind van de act. Wij verwachten wel dat Tsjechië met dit lied bij de bovenste helft zal zitten. Naar alle waarschijnlijkheid wordt dit het beste Tsjechische resultaat ooit, want tot u toe kwam het land niet verder dan plaats 25. Bij de bookmakers staat dit land momenteel twaalfde. 

RasmussenDenemarken: Higher ground (Hoger gelegen grond)
Lied over een Viking die niet wilde vechten, door ons de Vikingen voor vrede genoemd. De schepen zijn al uitgevaren, maar in het lied wordt opgeroepen om de pijlen in de lucht te laten bevriezen, om te keren en hogere doelen na te gaan streven. Bij de bookmakers staat dit lied 17e en daarmee zou dit van de Scandinavische inzendingen de bijdrage met de kleinste kans op de eindoverwinning zijn. Misschien dat dit klopt, maar wij denken dat dit lied in de eindranglijst toch nog wel eens hoger zou kunnen komen en deels dankzij enkele keren twaalf punten van de andere Vikinglanden. 

Jessica Mauboy
Australië: We got love (We hebben liefde)
Goed dansbaar nummer met weinig poespas er omheen. De zang was tot nu toe niet altijd even zuiver, maar voor de liefhebbers van dit lied is dat niet erg. Er zijn problemen, maar die zijn oplosbaar zolang we liefde hebben, zo wordt gezongen. Bij de bookmakers staat ze momenteel zestiende en een middenpositie zou inderdaad zomaar het resultaat kunnen zijn.  

Saara AaltoFinland: Monsters
Een lied waarin gezongen wordt dat iemand net langer bang zal zijn voor de spreekwoordelijke monsters onder het bed en gaat over het onder ogen zien van je eigen angsten zodat je deze kunt overwinnen. Naar ons idee de zwakste van de Zweedse bijdragen aan dit songfestival, waaronder we de liedjes verstaan met een Zweedse producer of tekstschrijver of liedjes in traditionele Zweedse songfestivalstijl. We verwachten daarom een lagere klassering dan de 14e plaats in het lijstje van de bookmakers.

EquinoxBulgarije: Bones (Botten)
Soulnummer uit Bulgarije. Zou redelijk kunnen scoren omdat dit soort liedjes zijn eigen fans heeft, het lied goed wordt uitgevoerd goed en er geen andere liedjes in de finale zitten met een vergelijkbaar karakter. Het lied gaat erover dat leven uit meer bestaat dan materie, vlees en botten en dat je de liefde en het leven daarom vooral moet ervaren en voelen. Momenteel dertiende bij de bookmakers.

DoReDosMoldavië: My lucky day (Mijn geluksdag)
Een echte drieminutenklucht die doet denken aan het theater van de lach van John Lanting. Zo is het lied, of in elk geval de wijze van uitvoeren ook bedoeld. Dit gaat zeker stemmen krijgen. Of ondertussen de kijkers nog horen wat er gezongen wordt is de vraag, maar bij dit lied ook niet belangrijk Momenteel elfde in het rijtje kanshebbers volgens de wedkantoren. Hoger zou ook nog kunnen, dat zou dan vooral aan de televoters te danken zijn.

Benjamin IngrossoZweden: Dance you off (Dans jou uit)
Zweden brengt een gelikt dansnummer zoals we van Zweden gewend zijn en dat zeker kan scoren, maar ook concurrentie heeft van de door veel andere landen ingehuurde Zweedse productieteams. De zanger zingt dat hij jou uit zijn hoofd wil dansen en je wil vergeten. Tegelijk flirt hij naar je via de camera. Wie naar de tekst luistert denkt dit klopt niet. Wie vooral kijkt denkt dit klopt wel. Bij de bookmakers staat dit nu zesde. 

AWSHongarije: Viszlát nyár (Tot ziens zomer)
Metal rock waarin iemand afscheid neemt van een ander die niet de warmte heeft gebracht waarop hij had gehoopt. In dit lied zien we als we ons niet vergissen de eerste stagedive in de geschiedenis van het Eurovisie Songfestival. Als de bookmakers gelijk gaan krijgen eindigt dit lied rond de vijftiende plaats.


NettaIsraël: Toy (Speelgoed)
“Deze Barbie heeft ook wat te zeggen” klinkt in het lied van Israël, waarin zangeres Netta waarschuwt dat ze niet als speeltje gebruikt wenst te worden. Ze hekelt jongens en mannen die zich als een kip zonder kop gedragen door tijdens het lied kip en haangeluiden te laten horen. Israël was voorafgaand aan het festival lange tijd topfavoriet voor de overwinning, maar werd op de dag voor de eerste halve finale ingehaald. Het land zakte enkele plaatsen maar staat nu weer tweede in het rijtje kanshebbers. Hoewel het lied –ondanks al het theater- best ook op punten van de vakjury’s kan rekenen omdat Netta de gebruikte zangstijl goed beheerst en het lied een sterke boodschap heeft, denken we dat dit lied vooral een fanfavoriet is en dat de kans op een overwinning voor Israël door de wedkantoren groter worden ingeschat dan ze daadwerkelijk zijn.

WaylonNederland: Outlaw in Em (Bandiet in zich)
Over de vraag of country en krumping te combineren zijn is veel discussie geweest. Waylon en de dansers die hem op het podium bijstaan hebben in elk geval sinds de laatste repetitie voorafgaand aan de halve juryfinale laten zien dat dit prima kan en ook past bij de boodschap van het lied om desnoods op rebelse wijze te blijven staan voor waar je in gelooft, ook bij kritiek en als je daarmee het risico op “littekens op de knokkels” voor lief moet nemen. Als de wedkantoren gelijk krijgen is de kans op een overwinning niet zo groot, op de lijstjes staan we op de 21e plaats, maar wij denken dat de kansen van Waylon ondergewaardeerd zijn en dat een beduidend hogere klassering mogelijk zou moeten zijn. Als de uitvoering vanavond even goed gaat als de afgelopen dagen heeft Waylon in elk geval zijn boodschap afgegeven en is de missie om country en krumping een podium te geven op het songfestival geslaagd, los van de precieze puntenverdeling aan het eind van de avond.

Ryan O'ShaughnessyIerland: Together (Samen)
Ierland brengt een goed gezongen ballade over liefde, waarbij wordt teruggedacht aan het moment dat nog gedacht werd dat deze zou duren tot de dood hen zou scheiden en de vraag wordt gesteld waar en waarom het toch is misgegaan. Het lied wordt gezongen door een man en een vrouw, de erbij horende dans wordt vertolkt door twee mannelijke dansers. Na de bepaling van de startvolgorde in de finale, waarin Ierland de enige ballade brengt in het laatste deel van de avond en een indrukwekkende uitvoering tijdens de juryfinale begon Ierland sterk te stijgen op de lijstjes van kanshebbers bij de wedkantoren en momenteel bezet het land achter Cyprus en Israël de derde plaats. Ierland heeft het grootste aantal songfestivaloverwinningen in de geschiedenis van het festival op zijn naam staan, maar die positie werd bedreigt en de laatste Ierse overwinning dateert van 1996. Zou Ierland er in slagen er vanavond weer één aan toe te voegen en haar positie even veilig te stellen?

Eleni FoureiraCyprus: Fuego (Vuur)
Cyprus heft een opzwepend lied en het vuur uit de titel is veelvuldig te zien in de knappe wijze waarop het wordt uitgevoerd. Het lied is erg populair bij de in het perscentrum aanwezige fans. Bij de bookmakers staat Cyprus al een tijdje bovenaan de lijstjes en ook de starpositie aan het eind van de avond is bijzonder gunstig. Toch hebben we onze twijfels. Is dit lied niet wat te gedateerd en worden de kansen op een Cypriotische overwinning niet te hoog ingeschat? Zou dit bij de jury’s en televoters evenzeer gewaardeerd worden als bij de enthousiaste fans? We zullen vanavond het antwoord weten.

Ermal Meta & Fabrizio MoroItalië: Non mi avete fatto niente (Je hebt niets met me gedaan) 
Italië sluit de rij af met een lied waarin gereageerd wordt op een aantal terreuraanslagen van de laatste jaren. Oorlogen zijn volgens het lied zinloos, zoiets als een pacifistische bom is nog niet uitgevonden. Het roepen naar terroristen dat ze niets met ons hebben gedaan betekent niet dat terreur ons onberoerd laat maar het is volgens de tekst belangrijk om na de minuten van stilte weer door te gaan met leven zoals het leven bedoeld is, zodat terroristen hun doel niet bereiken. Want wat verdwenen is komt niet terug en geluk vliegt zó weg als een luchtbel. Fragmenten van de tekst van het lied komen gedurende de uitvoering in veel verschillende talen in beeld. Italië staat in de lijstjes momenteel zevende en we zijn het ermee eens dat een top tien notering zeker tot de mogelijkheden behoort en ook zeer verdiend zou zijn.

Tot zover de voorspellingen, na vanavond weten we de echte uitslagen.Terug naar het overzichtGepubliceerd op: 12-5-2018