Australië en Nederland wonnen halve finales

De eerste halve finale van het Eurovisie Songfestival is gewonnen door AustraliŽ, de tweede door Nederland. BelgiŽ is tijdens de eerste halve finale op de dertiende plek geŽindigd. Net als tijdens de finale van het Eurovisie Songfestival waren er flinke verschillen tussen de oordelen van de professionele juryís en die van het stemmende publiek. Dit blijkt uit de door de EBU vrijgegeven gedetailleerde uitslagen van het Eurovisie Songfestival.

In de finale kreeg Zweden van de juryís de meeste punten, gevolgd door Noord-MacedoniŽ en Nederland. Het stemmende publiek gaf Noorwegen de meeste punten en zette Nederland op de tweede plaats en ItaliŽ op de derde. Nederland won het Eurovisie Songfestival omdat het zowel bij de juryís als bij de televoters goed scoorde.

Een vergelijkbaar scenario voltrok zich in beide halve finales. In de eerste halve finales kozen de juryís TsjechiŽ, Griekenland en AustraliŽ op de plaatsen ťťn, twee en drie. Het stemmende publiek gaf de meeste punten aan IJsland, zette AustraliŽ op twee en Estland op de derde plek. AustraliŽ werd de winnaar in de totaaltelling. 

BelgiŽ is met 70 punten dertiende geworden in de eerste halve finale en kwalificeerde zich daarmee niet voor de finale. De meeste punten voor BelgiŽ waren afkomstig van de juryís van Portugal en Cyprus, die elk tien punten voor Wake Up over hadden.

In de tweede halve finale hadden de juryleden de zelfde drie landen in hun top drie als tijdens de finale, maar in een andere volgorde. Noord-MacedoniŽ was hier de juryfavoriet, Zweden kwam bij de juryís op de tweede plaats, Nederland werd derde. De meeste televotingpunten gingen in de tweede halve finale, net als tijdens de finale naar Noorwegen. Nederland werd in de publieksstemming tweede en Zwitserland derde. In de totaalstand stond Nederland bovenaan.Terug naar het overzichtGepubliceerd op: 19-5-2019