Duncan Laurence: winnaar nummer vijf

Nederland heeft afgelopen zaterdag voor de vijfde keer het Eurovisie Songfestival gewonnen. De eerste keer dat men het festival winnend afsloot was al in 1957. Het was het eerste jaar dat er een puntentelling was, en die werd door Corry Brokken en haar Net als toen met zeer grote afstand gewonnen. Veel lof oogstte toen ook violist Sem Nijveen, die Brokken instrumentaal begeleidde.

Al twee jaar later, in 1959, was het Teddy Scholten die met Een beetje verrassend won. Naar verluidt zouden Franse en Italiaanse juryleden massaal op Nederland hebben gestemd omdat ze elkaar de overwinning niet gunden. Of dat allemaal waar is weten we niet. Het doet in elk geval niets af aan de glans van de overwinning. Een beetje is nog altijd een klassieker.

Vijftig jaar geleden, in 1969, mocht Lenny Kuhr de trofee ontvangen voor De Troubadour. Kuhr was een van de maar liefst vier winnaressen dat jaar. Er was nog geen regel om dat probleem op te lossen. Derhalve kreeg iedereen de prijs. De organisatie van het festival in 1970 kwam wel bij Nederland terecht.

Vanaf dat moment hoorde Nederland tot de succesrijkste landen op het festival, en in 1975 was het weer raak. Vanaf een eerste startpositie wist de groep Teach-In de vierde overwinning binnen te halen voor Nederland met het liedje Ding-a-dong. 44 jaar lang was dat dus de meest recente overwinning. Over Teach-In zangeres Getty Kaspers verscheen onlangs de biografie Een leven lang geleden van de hand van Dave Boomkens. Uiteraard wordt in dat boek ruim stilgestaan bij de songfestivaloverwinning uit 1975.

En nu is er dus Duncan Laurence, die met Arcade de vijfde overwinning binnenhaalde. Daarmee staat Nederland op gelijke hoogte met Frankrijk, Luxemburg en het Verenigd Koninkrijk.

Terug naar het overzichtGepubliceerd op: 20-5-2019