Uitslag songfestival gecorrigeerd, top vier ongewijzigd.

Een pijnlijke fout van de EBU tijdens het Eurovisie Songfestival heeft ervoor gezorgd dat tijdens de uitzending verkeerde punten zijn doorgegeven. De fout is gemaakt bij het doorgeven van de jurypunten uit Wit-Rusland. In de nieuwe uitslag heeft niet Zweden, maar Noord-MacedoniŽ de meeste jurypunten gekregen. De televotingpunten waren wel allemaal correct. Nederland staat in de gecorrigeerde uitslag nog steeds bovenaan, met zes punten extra. De top vier is sowieso ongewijzigd.

Leden van de Wit-Russische jury hadden voorafgaand aan de finale hun mond voorbij gepraat over hun stemgedrag in de halve finale, waarna de EBU besloot deze†jury niet te gebruiken voor de finale. De reglementen schrijven in zo'n geval voor dat het gemiddelde moet worden berekend van de juryuitslagen van een aantal vergelijkbare landen en dat die gebruikt wordt in plaats van de ongeldige uitslag.

De berekening werd gemaakt zoals voorgeschreven maar degene die de uitslag moest doorgeven interpreteerde de lijst verkeerd en kende 12 punten toe aan het land met de slechtste score (IsraŽl) in plaats van het land met de beste score (Malta). 10 punten werden toegekend aan het land met de op een na slechtste score, enzovoorts. In de aangepaste uitslag die de EBU vandaag bekendmaakte is dit gecorrigeerd.

De verklaring van de EBU over deze kwestie is terug te lezen op eurovision.tv. De gecorrigeerde uitslag is inmiddels in de historische database van deze site verwerkt.

Terug naar het overzichtGepubliceerd op: 22-5-2019