Repetities dinsdag 2 mei

2-5-2017: Vandaag repeteren de artiesten die in de eerste helft van de tweede halve finale zullen optreden.

Aan het begin van de bijdrage van ServiŽ staat Tijana Bogicevic alleen op het podium in een witte combinatie. Evenals bij de bijdrage van Griekenland is gekozen voor graphics die doen denken aan stromend water, hetgeen in dit geval samenhangt met de titel van het lied, In too deep. Soms lijken er onder water mensen te zwemmen die dieper in het water zijn gegaan dan goed voor hen is. Halverwege het lied komt er een danser op het podium, ook in een witte combinatie maar met opengeknoopt overhemd. Vocaal valt er weinig op de zang van Tijana aan te merken

Het optreden van Oostenrijk begint met een close up van zanger Nathan Trent die op een kruk lijkt te zitten. Als wordt uitgezoomd blijkt de kruk een maan te zijn en wordt op de achtergrond een blauwe lucht met wolken geprojecteerd terwijl Running on air klinkt. Het lied wordt tijdens de repetitiesessie een paar keer gezongen waarbij er soms eerder en soms later wordt uitgezoomd. Ook wordt nog gevarieerd met de hoeveelheid mist die over het podium dwarrelt en†de suggestie van het op wolken lopen moet versterken. De blauwe lucht verandert†later in een sterrenhemel waarin op de achtergrond even de planeet aarde zichtbaar is.

Jana Burceska staat in overeenstemming met de titel Dance alone alleen op het podium voor VJR MacedoniŽ en voert tijdens het zingen een dans uit die voor een toeschouwer bedoeld lijkt te zijn die ook alleen is. Achter haar zijn enkele rechthoekige schermen in beeld met daarop afwisselend beelden van het gezicht van de zangeres en streperige witte of rode rechthoeken. Achter die schermen beelden van de skyline van een stad in de nacht.

Malta kiest voor een ingetogen uitvoering van het lied Breathlessly. Zangeres Claudia Faniello draagt een lange lichte glitterjurk en wordt met veel close-ups in beeld gebracht waardoor de emotie die bij het lied hoort goed van haar gezicht is af te lezen. Op de momenten dat wordt uitgezoomd zijn op de led schermen op de achtergrond †alsnog in blauwe tinten close-ups van de zangeres te zien. Ze blijft gedurende de uitvoering op dezelfde plaats van het podium staan waardoor de aandacht volledig gericht blijft op het lied en de vocale kwaliteiten van Claudia Faniello.

Als er een prijs zou bestaan voor de kleurrijkste graphics tijdens het Eurovisie Songfestival, zou deze dit jaar vermoedelijk uitgereikt worden aan de bijdrage van RoemeniŽ. Het duo Ilinca ft. Alex Florea zingt, danst en jodelt terwijl achter hen een veelheid aan kleurrijke beelden wordt geprojecteerd, variŽrend van trommelende speelgoedsoldaatjes tot vogels, zonnestralen en dansende letters. Halverwege de act worden twee zilveren kanonnen het podium opgereden, die wellicht tijdens de uitzending voor een confetti-explosie zullen zorgen.

Als zesde land is†Nederland aan de beurt en de hooggespannen verwachtingen ten aanzien van de vocale kwaliteiten van OG3NE worden tijdens de eerste repetitie volop waargemaakt. Daarbij wordt spaarzaam gebruik gemaakt van ondersteunende achtergrondbeelden zoals handen die naar elkaar reiken, een bloeiende boom en af en toe een fragment uit de tekst zoals never give up of cry no more. †De zussen Lisa, Amy, Shelly blijven gedurende het grootste deel van het lied op een rij staan waardoor het geheel een wat statische indruk kan krijgen, maar de rustige opbouw zorgt er wel voor dat alle aandacht naar de samenklank van de stemmen van OG3NE gaat. Of het voldoende zal zijn om de teleurstellende polls tot nu toe om te buigen is nog even afwachten.

Hierna is het de beurt aan Hongarije, vertegenwoordigd door zanger en rapper Joci PŠpai, ondersteund door danseres Alexandra VirŠg en, op een apart podium, violiste Emese Kapcsos. Door een goede choreografie en het gebruik van warme kleuren lukt het om een intieme sfeer te creŽren. Net als tijdens Eurovision in Concert blijkt vooral het refrein een oorwurm en al met al zal de manier waarop dit lied gepresenteerd wordt ertoe kunnen bijdragen dat Hongarije beter gaat scoren dan de bookmakers momenteel voorspellen.

De Deense zangeres Anja Nissen staat alleen op het podium en hoewel er met haar stem en de uitvoering zangtechnisch niets mis is, leek het optreden van Denemarken †in eerste instantie toch tegen te vallen, vooral omdat er weinig gebruik gemaakt leek te worden van de ledschermen.†Het lied werd diverse keren op de bŁhne gebracht en het is gebruikelijk dat als een land gebruik wil maken van pyrotechnieken, deze alleen tijdens de laatste uitvoering in deze repetitiesessie in te zetten. Dit bleek het geval en maakte een wereld van verschil in hoe het lied overkomt. Halverwege het lied gaat de zangeres op de knieŽn, maar ze zal waarschijnlijk niet hoeven te smeken om een finaleplaats.

De eerste helft van de tweede halve finale wordt afgesloten door Ierland. Voorafgaand aan het optreden van Brendan Murray wordt een rood-wit gestreepte luchtballon het podium opgebracht en door het gebruik van mist en de projectie van bergen en water wordt geprobeerd de suggestie te wekken dat hij tijdens het zingen boven de wolken over bergen en de zee zweeft. De vraag die bij het kijken naar Dying to try vooral opkomt is of de zwevende ballon en de breekbare zangstijl van Murray wel passen bij het lied en of een krachtiger stemgeluid het lied niet beter tot zijn recht zou laten komen.

Terug naar het overzicht.