Repetities woensdag 3 mei

3-5-2017: Valentina Monetta is terug, samen met Jimmie Wilson. De deelnemers van San Marino brengen een swingende uitvoering van Spirit of the night. Tegen een achtergrond van regenboogkleuren zingen de twee, beiden donker gekleed, hun lied. Het straalt enthousiasme uit. Dat maakt dat hier in het perscentrum meegeklapt en geapplaudiseerd wordt. Of het allemaal sterk genoeg is voor een finale valt nog te bezien, maar de slechte stand bij de bookmakers (allerlaatste) lijkt ook geen juiste voorspelling.

Jacques Houdek zingt namens KroatiŽ een duet met zichzelf. Hij staat op het podium, omringd door muzikanten. Hij draagt een zwart pak en zingt zijn lied met twee verschillende stemmen. Hij staat daarbij stokstijf stil op het podium. Houdek loopt nog een klein stukje. Zijn optreden vindt plaats tegen een veelkleurige achtergrond met, jawel, een regenboog. Wat dat betreft sluit het lied aan op het vorige maar daar houdt de vergelijking wel mee op. De finale ligt voor KroatiŽ waarschijnlijk heel ver weg.

Noorwegen komt met een eigentijdse compositie, waarvan je je af kunt vragen of het grote publiek het ook leuk vindt. We zien zanger Aleksander Walmann in eerste instantie alleen in beeld, in het wit en met hoed. Als de camera naar achteren zwenkt zien we ook JOWST zelf en de andere bandleden, die achter hun instrumenten staan met maskers voor hun gezicht. Opvallend is dat hier gebruik gemaakt lijkt te worden van stemsamples. Dat kan eventueel gedoe opleveren als iemand daarover een klacht in zou dienen. Maar het kan net zo goed met een sisser aflopen.

Het optreden van Zwitserland kenmerkt zich door de kleuren roze en geel. De zangeres van Timebelle, Miruna Manescu, zingt haar lied in een gele jurk waarmee ze op een verhoging staat. Halverwege komt ze van die verhoging af en loopt naar de roze vleugel waarvanaf zij door een in het roze geklede pianist begeleid wordt. De Zwitsers lijken er vocaal goed uit te komen. Of het lied in de finale zal geraken is nog een vraag.

Het Wit-Russische duo Naviband staat in een bootje, dat door een soort windmolentjes wordt voortgestuwd. Het duo is geheel in het wit gekleed, op de hes na. Op de achtergrond verschillende beelden van de maan, kerken en andere mooie gebouwen uit een typische voormalige Sovjetstad (Minsk, of toch Kiyv?). Aan het eind een artistieke projectie van de zon. De zang is goed, de muziek klinkt vrolijk en het geheel is dusdanig fris dat wij het hier wel in de finale zien eindigen.

Erg uitgekeken werd naar Bulgarije. De jonge Kristian Kostov draagt een witte trui met een zwart jasje erop. Hij staat alleen op het ronde podium voor een witte achtergrond. Halverwege is een paar keer een soort bliksemschicht te zien. Het geheel kwam redelijk goed over maar een potentiŽle winnaar zien we hier nog niet in. Echter, dit zijn nog maar repetities....

Zangeres Cilia van Fusedmarc (Litouwen) staat in een rode jurk op het podium. Gitarist Vakx en de backingvocalisten in het zwart. Dit alles voor een rode achtergrond. Er zijn veel lichtflitsen te zien, later ook een soort vuurbal. De zang is eigenlijk niet anders dan we tot nu toe gehoord hebben: erbarmelijk slecht. Cilia zingt vals, schor en schreeuwerig.

Een andere inzending waarvoor de verwachtingen hooggespannen zijn is die van Estland. Eerst verschijnt Koit Toome in een grijzig pak op het podium (bij een latere doorloop in een zwartleren jasje), daarna Laura Pűldvere. In het begin zien we een donkerblauwe achtergrond met witte figuren. Het geheel is vrij statisch: pas halverwege komt er beweging in de act. De twee hebben weinig oog voor elkaar, je ziet eigenlijk twee mensen op hetzelfde moment hetzelfde liedje zingen. Die zang is dan ook nog niet heel sterk. Vooraf werd deze inzending een zeer hoge positie toebedeeld. Met wat we nu gezien en gehoord hebben valt daar ernstig aan te twijfelen.

De IsraŽlische zanger IMRI verschijnt in een zwart mouwloos shirt op het podium. Hij wordt geflankeerd door twee dansers in het wit. Later komen er daar nog drie in het zwart bij. Veel kleuren zijn op de achtergrond te zien.†Imri's vrolijke uptempo nummer wordt helaas tijdens de repetities vandaag erg povertjes gezongen. De show is goed en kan mogelijk tot een finaleplaats leiden.

Terug naar het overzicht.