Persconferenties 4 mei Zweden t/m BelgiŽ

4-5-2017: De repetitie van Robin Bengtsson uit Zweden verliep goed, zo vertelt hij. De camerastandpunten zijn iets veranderd maar niet veel. Nu hij hier is vindt hij het Eurovisie Songfestival belangrijker dan Melodifestivalen. Het voelt belangrijker door al die mensen die hij hier ontmoet. Iedereen verdient hier persoonlijk de overwinning. Dat is niet aan de artiesten om te besluiten, aldus Robin maar hij weet dat iedereen hier hard werkt. Robin Stjernberg (ESF 2013 en de componist van I can't go on) zal hier ook zijn vanaf aanstaande maandag. Andermaal spreekt Bengtsson uit te hopen hier nieuwe vrienden te maken, maar ook te laten zien wie hij is aan de wereld. Na het festival zal hij een tour in Zweden gaan maken met verschillende Zweedse artiesten.

De repetitie van de Georgische Tamara ging veel beter dan die van afgeopen zondag. Vandaag had ze de juiste kleding aan, een rode jurk. De kleur rood is gekozen om de passie in het lied uit te beelden. Ze wilde eigenlijk in het groen optreden, de kleur van de vrede. In 2009 maakte Tamara deel uit van de groep Stephane & 3G die met We don't wanna put in (zie hier) de nationale finale won maar vervolgens door de EBU geweigerd werd. Tamara legt uit dat dit een eenmalig project was, slechts opgericht voor dat ene optreden. Ze benadrukt nog eens dat het lied niet over Vladimir Putin ging en niet agressief bedoeld was.
Liefde is voor haar het belangrijkst, vertrouwen daarna want als je niet gelooft in wat je doet werkt het niet. Je moet vertrouwen houden (Keep the faith) want er is altijd licht aan het eind van de tunnel. Tamara wil GeorgiŽ beroemd maken en wil dat iedereen weet dat het een fantastisch land is. Ze wil dat mensen weten dat ze niet uit de Verenigde Staten komt. Er zijn vele plaatsen in GeorgiŽ die ze aanbeveelt.

Lindita, de deelneemster van AlbaniŽ zegt dat haar repetitie heel goed ging, en dat er weinig veranderingen waren ten opzichte van de vorige repetitie. Ze draagt wit omdat het bij het lied past; het ziet er engelachtig uit en engelen, zo zegt ze, brengen vrede; duivels niet. Vroeger vond Lindita het eng om op het podium te staan, maar toen ze als tiener in een band zong ging dat over. Omdat ze Kosovaarse is heeft ze, sinds het winnen van Festival i KŽnges (de Albanese nationale finale), pas het gevoel dat ze ťcht Albanees is en erbij hoort.

Er zijn, zo zegt Isaiah (AustraliŽ), enkele veranderingen in het optreden doorgevoerd. Hier en daar is iets aan de danspasjes veranderd. Over Jessica Mauboy (bij wie hij in het achtergrondkoor zat) zegt hij dat ze een grote inspiratie is en hij erg van haar muziek houdt. Ze is erg succesvol en hij is erg dankbaar dat hij aan haar tour kon meedoen. Isiah vertelt dat zijn ouders hem erg steunen, zonder druk op hem te leggen om iets anders te gaan doen. De reacties op zijn uitverkiezing waren erg positief. Mensen waren enthousiast over de hoge score van Dami Im en steunen nu Isaiah. Hij kijkt het festival sinds hij veertien is en sindsdien is zijn droom er zelf onderdeel van te zijn. Zijn droom komt nu uit. Op de vraag of hij uitkijkt naar een competitite waarbij Nieuw-Zeeland ook aan het festival meedoet merkt hij op dat ze dan toch eerst moeten gaan kijken.

En dan BelgiŽ! Blanche vertelt de pers dat de repetitie van vandaag voor haar echter aanvoelde omdat ze nu de kleding van volgende week aan had. Ze zingt op het festival in het Engels en niet in het Frans omdat haar muziekstijl meer bij het Engels past. Ze sluit niet uit in de toekomst ook Frans te gaan zingen. Blanche legt uit day haar artiestennaam haar derde naam is. Ellie, haar echte naam, vindt ze erg gewoontjes en ze wilde graag een Franse naam aannemen. Ze noemt als inspiratie, en dat zal geen verrassing zijn, Adele. Over de tekst van haar lied zegt Blanche dat iedereen zich erin kan herkennen. Natuurlijk probeer je er ook iets persoonlijks in te leggen. Het lied is speciaal voor Blanche geschreven. Van de 12 mogelijke songfestivalliedjes stak City lights er met kop en schouders bovenuit.

Terug naar het overzicht.