Arilena Ara wint Festival i këngës met schreeuw

Albaniė zal op het Eurovisie Songfestival vertegenwoordigd worden door zangeres Arilena Ara. Zij won in december de 58e editie van het Festival i kėngės, het Albanese songfestival dat sinds het debuut van Albaniė op het Eurovisie Songfestival in 2004 ook dienst doet als voorronde voor het Eurovisie Songfestival. De door haar gezongen powerballad “Shaj” (“Schreeuw”) kreeg van een vijfkoppige internationale jury de meeste punten. Aan het festival dat drie dagen duurde deden in totaal twintig liedjes mee, waarvan er twaalf werden geselecteerd voor de finale op de laatste dag.

Arilena Ara kreeg nationale bekendheid in Albaniė in 2013 dankzij haar deelname aan en het winnen van het 2e seizoen van de Albanese versie van X-factor. Ze scoorde enkele hits, waaronder Nėntori ("November") dat ook hoog in de internationale ranglijst van iTunes kwam. Buiten Albaniė trad ze onder meer op tijdens festivals in Rusland en Kazachstan.

“Is het jou ook wel eens overkomen, dat je van binnen hard geraakt werd door een vonk die tegelijkertijd mooi en droevig is?” vraagt ze aan haar toehoorders in het eerste couplet van het lied Shaj. Het lukt niet om het gevoel los te laten. “Ik wil er tegen schreeuwen, ik wil het ombrengen, maar kan er niet van scheiden en ik voel me daar schuldig over." Het woord “Shaj” kan in deze context zowel vertaald worden met schreeuwen als met schelden.

Op het Albanese festival moeten alle liedjes in de eigen taal worden gezongen, maar de winnaar kan ervoor kiezen een Engelse of anderstalige versie te maken voor het Eurovisie Songfestival. Of Arilena Ara hiervan gebruik maakt of met de Albanese tekst naar Rotterdam reist is nog niet bekend.

Vind hier alle gegevens van de Albanese nationale finale.Terug naar het overzichtGepubliceerd op: 24-12-2019