Persconferenties 4 mei: Polen t/m Cyprus

4-5-2017: De Poolse Kasia Mos is blij dat de repetitie goed ging. Met name de tweede keer dat ze het zong ging het goed. Haar moeder had de jurk getekend, de ontwerpers hebben naar moeders idee de jurk ontworpen. Kasia heeft al vaker geprobeerd mee te doen aan het Eurovisie Songfestival. Ze heeft Engelse en Poolse liedjes, dus wil ze aan meerdere festivals meedoen. Het is altijd al haar grootste droom geweest haar muziek aan een groot publiek te tonen. Kasia onthult dat zij en het Finse duo Norma John de intentie hebben om samen te gaan werken.

Er is niets veranderd tussen de eerste en tweede repetitie bij Moldavië, behalve dat ze steeds beter worden. Sunstroke Project combineert klassieke viool en saxofoon met elkaar. Dat hoort bij de band, aldus zanger Serghei Ialovitki. Het is anders nu Olia Tira er niet bij is, maar nu zijn er drie meisjes bij. Er is nu meer seks op het podium. Serghei zal niet aan een solocarričre beginnen. De groepsleden zijn al jarenlang vrienden, ze drinken koffie uit hetzelfde kopje en slapen in hetzelfde bed (maar niet dát, voegde Serghei eraan toe).

Kleding en muziek zijn voor Svala, de deelneemster van IJsland, met elkaar verbonden. Ze houdt van kleding, heeft haar eigen kledinglijn maar ze is vooral singer/songwriter. Ze gebruikt daar de naam Kali voor, die ook haar podiumnaam geweest is. Vroeger, toen ze in een band speelde, had iedereen een bijnaam. Zij heette Kali, wat van haar tweede naam Kalistar komt. Ze heeft een traumatische ervaring gehad toen ze betrokken was bij een ongeluk. De dood in de ogen kijkend heeft ze een andere kijk op het leven gekregen. Ze maakt zich minder druk, kijkt minder om. In zekere zin is ze zelfs dankbaar voor die ervaring omdat het haar familie dichter bij elkaar gebracht heeft.

Martina Bárta uit Tsjechië vertelt dat de repetitie goed ging maar dat ze nog erg moet wennen aan het grote podium. Bovendien is de zaal leeg en dat voelt vreemd voor haar. Er zijn wijzigingen in de choreografie aangebracht in vergelijking met vorige repetitie. Ze noemt David Bowie en Prince als favoriete artiesten, maar als haar naar haar favoriete jazzmuzikant wordt gevraagd komt ze er niet uit: het zijn er zoveel. Hoewel.... ze is lyrisch over Salvador Sobral, de zanger die voor Portugal meedoet. Ze vindt hem een groot voorbeeld van allerlei verschillende stijlen die hier te horen zijn in het verlengde van de slogan Celebrate diversity. Voor haar is het een grote ervaring om mee te doen aan het Eurovisie Songfestival omdat ze met een team kan samenwerken en omdat dat alles hier net iets groter is.

Ook Hovig, die Cyprus vertegenwoordigt, is tevreden over de repetitie. De grootste verandering voor hem was dat het allemaal wat duidelijker was wie wat moest doen. Het lied Gravity is speciaal voor hem geschreven door Thomas G:son, en speciaal bedoeld voor het songfestival. De bedoeling erachter is dat iedereen op zijn eigen manier het lied kan interpreteren. Het is een uitnodiging om die ene persoon te zijn voor iemand. Hij houdt erg van blues en soul en is zelf erg blij deze muzieksoorten als kind aan te hebben mogen horen, omdat het een mens rijker maakt. In 2013 nam Zlata Ognevich ook deel met een lied dat Gravity heette, maar dat is toeval. Toch hoopt hij dezelfde score (een derde plaats) te behalen.

Terug naar het overzicht.