Persconferenties vrijdag 5 mei: ArmeniŽ t/m Oostenrijk

5-5-2017: De Armeense kandidate Artsvik bedankt om te beginnen iedereen voor de steun en feedback. Ze vertelt over de tweede repetitie en dat ze zeker van haar zaak is door de crew en de technici. Er gaat nog iets veranderen maar daarover wil men nog niets zeggen. Artsvik vertelt dat ze verschillende dingen gedaan heeft voor ze uiteindelijk besloot de muziek in te gaan; ze was eigenlijk op zoek naar zichzelf. Ooit studeerde Artsvik logopedie. Nog steeds hoort ze natuurlijk van alles wat anders zou moeten, qua spraak, maar hier op het festival kan ze dat goed uitschakelen. Ze is hier heel geconcentreerd op de act. Waar ook veel over gepraat wordt zijn de afbeeldingen en de ornamenten die zichtbaar zijn op de ledschermen. Ze zijn bedoeld om oud en nieuw ArmeniŽ met elkaar te combineren.

Omar Naber, die voor de tweede keer SloveniŽ vertegenwoordigt, voelde zich bij zijn tweede repetities zekerder. Er waren geen problemen meer met het geluid en met zijn in-ears. Hij zal nu ook niets meer veranderen, want hoe minder verandering hoe beter. De kleding, zo onthult Omar, is van dezelfde ontwerpster als bij zijn vorige deelname. Omar is vaak in JordaniŽ geweest, het land van zijn vader. Hij begrijpt dan ook een beetje Arabisch maar spreekt het zelf niet. Wel kan hij het zingen. Dat doet hij dan ook: een liedje dat hij van zijn vader geleerd heeft, 25 jaar geleden. Omar denkt dat het goed is als je met zelfvertrouwen op het podium staat, maar zonder goed lied en goede zang ben je nergens. Ook vertelt hij over de Sloveense versie: die maakt het lied ťcht Sloveens, maar omdat het liedje al 10 jaar op de plank lag in het Engels is het niet zo dat de Sloveense versie persoonlijker is.

Agnese Ralkovska, zangeres van de Letse band Triana Park neemt het woord. Ze vertelt dat de tweede repetitie heel goed ging. Ze had het gevoel dat het podium als een ruimteschip was met al die lichten, en dat het allemaal speciaal voor hen gemaakt was. Ze merkt op geen repetities meer nodig te hebben, ze is klaar voor de halve finale op 9 mei. Dat de groep een liveband is die veel optredens geeft speelt daarin zeker een rol. Toch vindt Agnese dat ze zowel op het publiek als op de camera's moet focussen. Maar liefst vijf keer eerder nam de band deel aan de Letse finales. Volgens Agnese had dat alles te maken met het feit dat ze een stier is qua sterrenbeeld: als ze eenmaal iets wil laat ze niet los. De band was ook niet van plan een zesde keer deel te nemen, maar Agnese wist ze over te halen.

Tijana Bogicevic, de zangeres die ServiŽ vertegenwoordigt, vertelt dat er veranderingen in de cameravoering waren. Dat is lastig omdat ze net gewend was aan de vorige cameravoering. Verder is ze tevreden over de repetities van vandaag. Ze is blij met een fantastisch lied en belooft haar verdere verwachtingen uit te spreken tijdens de winnaarspersconferentie van aanstaande donderdag. Over de jurk vertelt ze dat het niet, zoals iemand opmerkte, de bedoeling is er als een kwal uit te zien. Maar aangezien er meer met water op het podium te zien is vindt ze het ook wel best. Ooit zong ze in een hip hop band en ze houdt daar nog steeds van maar ze heeft veel meer gedaan. Spelen in een brass band was voor haar een hoogtepunt maar ze vindt het altijd leuk uit haar comfortzone te komen en iets nieuws te doen.

Nathan Trent uit Oostenrijk heeft ook voor de tweede keer gerepeteerd. Hij was erg nerveus en niet zeker van zijn stem. De tweede keer ging het al beter. Hij legt even kort uit wat hij op en om de maan doet. Een bijzondere vraag van de Oostenrijkse pers: De maan is mannelijk in het Duits, vrouwelijk in het Italiaans, is hij voor jou mannelijk of vrouwelijk? Het antwoord luidde dat hij de maan altijd als een voorwerp gezien heeft. Het songfestival kijkt hij sinds 2010, hij heeft zijn land zien winnen en raakte daardoor enthousiast. Omdat Nathan ook acteur is laat hij weten op het moment meer zanger te zijn maar geen keuze te willen maken. Hij houdt van kunst en cultuur en wil zichzelf niet in een hokje indelen; hij zingt, danst en acteert. Wat aan Nathan opvalt is zijn vrolijkheid. Als hij iemand ziet die zich slecht voelt probeert hij uit te vinden waarom en hem op te vrolijken.

Terug naar het overzicht.