Repetities gastland en grote 5

5-5-2017: De leden van de band O.Torvald staan rondom een beeld van een groot hoofd. Het is één van de weinige bands dit jaar, maar wie bij de rock uit Oekraïne vuurwerk verwacht komt bedrogen uit, althans in de eerste repetitie werd hier nog geen gebruik van gemaakt. Tijdens de tweede helft van het lied begint wel het hoofd vervaarlijk uit zijn ogen te schijnen terwijl op de achtergrond de bliksem flitst.

Sinds Francesco Gabbani met Occidentali's karma het festival van Sanremo op zijn naam schreef, is Italië bij de bookmakers topfavoriet voor de winst op het Eurovisie Songfestival. Verander nooit een winnende strategie, lijkt Gabbani gedacht te hebben, want de gekozen choreografie is vrijwel identiek aan die tijdens Sanremo. Uiteraard is de aap meegekomen uit Italië en op de achtergrond verschijnen meditatieve symbolen, afgewisseld met variaties op het bekende plaatje waarin de evolutie van aap tot mens wordt verbeeldt. Gabbani komt wel iets vermoeider over dan in de beelden van zijn optreden uit Sanremo.

In Spanje is het zomer en dat willen Manel Navarro en zijn muzikanten weten. In Hawaï-overhemden proberen ze een vakantiesfeer te creëren terwijl op de achtergrond beelden van vakantiebestemmingen, palmen en surfplanken verschijnen, evenals een niet al te stabiel jaren zestig volkswagenbusje waarmee kennelijk naar de vakantiebestemming toe wordt gereden. Dit past prima bij het dansbare ritme van Do it for your lover maar vocaal valt het, net als tijdens de Spaanse nationale finale, nog wat tegen, zodat het de vraag is of Spanje hier ver mee komt.

Zangeres Levina ligt aan het begin van de bijdrage uit Duitsland op de vloer in het midden van een projectie van een soort bloem en komt na de eerste regels overeind, hetgeen wellicht het begin van het perfecte leven moet symboliseren waarover in Perfect life wordt gezongen. Gekozen is voor een rustige setting met veel close-ups en zowel in de door Levina gedragen kleding als in de graphics op de achtergrond veel grijstinten. Vocaal een prima uitvoering van het lied maar de kans bestaat dat deze uitvoering tijdens de finale wat weg zal vallen tussen de concurrerende deelnemers.

De repetitie van de Britse deelneemster Lucie Jones gaat niet van een leien dakje. Meerdere keren moet ze wachten. Maar dan heb je ook wat: achter Lucie zijn ledschermen te zien waarop ze eerst zelf geprojecteerd wordt waardoor dit het idee van een spiegel krijgt. Daarna krijgt de in goud geklede zangeres een projectie van gouden sterren achter zich. Aangezien de zang zeer goed is staat dit optreden als een huis. Het liedje is misschien niet het sterkste van het festival, maar zeker een aangename verrassing. Afhankelijk van de startvolgorde kan dit nummer opeens een rustpuntje worden.

Als laatste repeteert Frankrijk. Het optreden begint met graphics van Parijs op de achtergrond. Dat heeft een erg mooi effect. Dat is het goede nieuws. Alma, gekleed in een zwart-witte creatie, lijkt er wat verloren bij te staan. Haar ogen stralen eerder angst dan rust uit. De zang is niet sterk, met name de coupletten zijn te gecompliceerd voor de zangeres. De tweede doorloop verliep al wel iets beter, maar het is nog lang niet wat het zou moeten zijn.

Terug naar het overzicht.