Persconferenties zaterdag 6 mei: KroatiŽ t/m Wit-Rusland

6-5-2017: Jacques Houdek uit KroatiŽ en zijn achtergrondzangers komen zingend op tijdens de persconferentie. In de perszaal worden repen uitgedeeld van Jacques' favoriete chocolademerk. Jacques vertelt dat het podium als een thuis begint te voelen, maar dat hij nog niet helemaal thuis is. Af en toe gaat de interactie met de camera nog niet helemaal goed. Jacques zegt dat het aan hem ligt en niet aan de crew. Hij verklaart dat de zonnebloemen in de act toegevoegd zijn omdat hij gek is op zonnebloemen. Hij heeft er vaak om gevraagd. Omdat de zonnebloem altijd naar de zon draait zoekt hij altijd de positiviteit, en dat is wat Jacques in de bloem aantrekt. Hij kwam er pas onlangs achter dat het de nationale bloem van KroatiŽ is. Over zijn deelname zegt hij dat een droom uitkomt. Zelf kijkt hij al naar het Songfestival sinds 1987. Hij heeft zes keer aan de Kroatische voorrondes deelgenomen en in 2011 was hij er wel heel dichtbij. Jacques vertelt over zijn tattoos, hij heeft er twee. Het zijn de namen van zijn kinderen, David en Sofia. Op het podium draagt hij dan ook een handschoen met een opening, zodat de naam Sofia niet bedekt wordt. Omdat hij hoorde dat de verslaggever Nederlands was nam hij de tijd om te zeggen hoe fantastisch hij OG3NE vindt. Hij heeft dat gisteren ook aan de meisjes en hun vader Rick Vol gezegd: ze zijn volgens hem zeer bijzonder getalenteerde zangeressen.

JOWST uit Noorwegen kent zijn companen nu een paar maanden, ze werken sinds de nationale finale samen. Sinds de eerste repetitie is er wel het een en ander veranderd. Zanger Aleksander Walmann beweegt bijvoorbeeld wat meer. De bandleden bemoeien zich niet met de graphics. Het moeilijkst vindt hij het vertellen van het verhaal zonder zijn eigen emoties de overhand te laten krijgen. Ook wordt er gesproken over de stemsamples: dat is toegestaan volgens de band omdat het gebruikt en gezien wordt als een instrument. Joakim With Steen denkt dat ze zoveel luisteraars op spotify krijgen omdat veel mensen die niet naar het songfestival kijken toch naar hun muziek luisteren. Hij had zelf hetzelfde met Euphoria. Diezelfde Joakim legt ook uit dat zijn oude liefde, punkrock, een beetje is verdwenen. Waarschijnlijk heeft dat met leeftijd te maken, want hij luistert er nu niet meer naar. Joakim en Aleksander geven aan samen te willen blijven samenwerken na het festival, ongeacht het resultaat. Sterker nog: ze zijn al aan een nieuw nummer begonnen!

De leden van Timebelle uit Zwitserland geven een persconferentie waarbij vooral Miruna Manescu, de zangeres, het woord doet. Miruna vertelt dat een aantal dingen tijdens de vorige repetitie nog niet in orde was maar nu wel. Men heeft het over de kleuren geel en roze. Deze kleuren zijn gekozen omdat ze fris, kleurrijk en positief zijn. De leden leggen nog eens uit hoe de naam Timebelle is ontstaan. Ze komen uit Bern en dat is de stad van de tijd, van de klokken. Het betekent eigenlijk fijne tijd in Bern. Miruna vertelt nog over een project waar ze ooit in gezongen heeft en waarmee ze in Odessa, OekraÔne, heeft opgetreden. OekraÔners weten hoe ze een feestje moeten bouwen, aldus Miruna.

Ksenya Zhuk van Naviband (Wit-Rusland) zegt dat hun lied vooral positiviteit uitstraalt. De repetitie ging goed, de twee zijn tevreden. Het is belangrijk dat er in het Wit-Russisch gezongen wordt. "We zijn broeders met OekraÔne", aldus Ksenya, en daarom weten de twee dat er veel Wit-Russen in de zaal zullen zitten om te supporten. Dat blijkt ook al tijdens de persconferentie waar veel landgenoten van Naviband aanwezig zijn. De twee vertellen over hun nieuwe album Iluminatsya waar niet alleen nummers zoals Historyja majho zyccia op zullen staan maar vooral indiemuziek. Ze voegen daar soms wat folkinvloeden aan toe.

Terug naar het overzicht.