Persconferenties zaterdag 6 mei: Bulgarije t/m IsraŽl

6-5-2017: Kristian Kostov is blij met de tweede repetitie van Bulgarije. Het ging veel beter dan bij de eerste. Het is de bedoeling het optreden zo klein mogelijk te houden. De focus ligt op Kristian. Hij vindt dat het songfestival hem in zijn carriŤre erg helpt. Er komen nu al kansen omdat hij veel uitnodigingen vanuit het buitenland krijgt. Neposedy, waar hij als kind in zong, is een soort school voor kinderen in Rusland. Ook Sergey Lazarev maakte daar ooit deel van uit. Zijn favorietenrol legt wel druk op hem maar het is goed voor Bulgarije. Kristian wil echter niet aan competitie denken omdat het al een grote eer is zover te komen als hij nu doet.

Er komt geen Litouwse versie van het lied Rain of revolution van Fusedmarc. Zangeres Cilia lijkt nogal verlegen met het antwoord, maar zegt met behulp van een tolk dat het lied oorspronkelijk in het Engels geschreven is en er dus geen vertalingen zijn. De twee verwachten wel dat er een zeer hoge score voor Litouwen uitkomt dit jaar. Verder is het duo erg zwijgzaam en communiceert erg moeilijk. De presentator begint dan maar over de nagels van de zangeres, die vertelt dat ze ze in OekraÔne heeft laten maken om zichzelf wat meer zelfvertrouwen te bezorgen. Cilia kondigt dan ook nog eens aan dat in de semifinale de geboorte van het lied plaats zal vinden, waarop de presentator opmerkt dat het nummer toch al drie maanden bestaat en een videoclip heeft. Ze bedoelt het proces, voegt ze eraan toe.

Koit Toome vertelt dat de repetitie goed is verlopen en er nog maar kleine dingen moeten veranderen. Laura Poldvere voegt daar aan toe dat haar oma zal huilen als ze de act ziet. Ze is namelijk nogal emotioneel en huilt veel van ontroering en geluk. Iemand vraagt of het lied Verona geen reclame is voor ItaliŽ om te winnen. Zo had Koit het nog niet bekeken, maar Laura vroeg zich af of ItaliŽ ze dan misschien zou moeten betalen. Laura merkt op dat het verschil met haar vorige deelname is dat ze toen in een meidengroep zong en nu een duet. Voor Koit is het festival totaal anders en vertelt dat er erg veel veranderd is sinds zijn deelname in 1998, en dat het festival veel moderner is. Laura zegt dat zij de reden is dat Koit weer terugkomt naar het festival. Het liedje was volgens Koit het juiste en daarom is hij terug.

Imri uit IsraŽl is erg blij met de repetitie. Hij wilde het feest naar Europa brengen en dat is volgens hem gelukt. Iemand werpt tegen dat in het perscentrum de repetitie niet zo sterk bevonden wordt maar daar is hij het niet mee eens. Het voelt alsof ie de koning van de wereld is die zijn droom waarmaakt, maar nu heeft hij een andere droom: het songfestival winnen. Het verschil met achtergrondzanger zijn is dat hij nu de verantwoordelijkheid draagt. Vijf jaar terug deed Imri mee aan de IsraŽlische versie van The Voice. Rami Kleinstein (ESF 1990) was toen zijn coach. Het was voor Imri een speciaal moment toen juist Rami, zijn favoriete artiest, zijn stoel omdraaide. Aan de andere kant vond hij het jammer dat het Voice-avontuur maar kort duurde.

Terug naar het overzicht.