Persconferenties zondag 7 mei: de grote vijf en Oekra´ne

7-5-2017: De mannen van O.Torvald, die het gastland Oekra´ne vertegenwoordigen, worden door de delegatieleidster ge´ntroduceerd. Zanger Yevhen Halych vertelt, met behulp van een tolk en heel veel visuele ondersteuning, dat alles wat op het songfestival gebeurt nieuw is voor de bandleden. Ze zijn daar erg blij mee. Het verschil met de vorige repetitie is dat ze deze keer de kleding aanhadden van volgende week. Normaal gesproken zingt de band in het Russisch en Oekra´ens. Zingen in het Engels is een experiment voor de band, maar muziek is een universele taal. De boodschap blijft in elke taal hetzelfde. Denys Miziuk, de gitarist, is er als enige vanaf het begin bij. De band is een hecht team., aldus Denys. Als iemand nieuw is krijgt hij een eigen rol en is hij belangrijk voor het team.

De perszaal is afgeladen vol als topfavoriet Francesco Gabbani uit ItaliŰ zijn persconferentie houdt. Op de vraag of hij blij is met de aanwezige graphics zegt hij dat het een coherente keuze is. Het is precies wat hij ook met zijn muziek wil: verschillende elementen mengen. Op 12 mei komt zijn album uit in heel Europa. Een Engelstalige plaat zit er niet in, zegt Francesco. De internationale versie is de Italiaanse, aldus Francesco. Delegatieleider Nicola Caligiore stelt dat ItaliŰ de beste zangsensatie stuurt die er op dit moment in ItaliŰ is. Er is meteen ook een loting: Francesco treedt op in de eerste helft van de finale.

Het is een stuk rustiger als de kandidaat van Spanje, Manel Navarro, zijn persconferentie heeft. Hij vertelt dat hij tevreden is over de repetitie, er zijn wat close ups die hij fijn vindt. Regisseur Hans Pannecoucke (die de afgelopen drie Nederlandse inzendingen regisseerde) is verantwoordelijk voor de staging. Manel vindt hem een genie. Hij stelt dat Pannecoucke en hij dezelfde denkwijze hebben. Het is voor Manel een fijne samenwerking. Toen Manel gekozen werd als deelnemer was er veel kritiek. Het was moeilijk voor hem omdat hij niet won op de manier waarop hij had willen winnen. Hij kan zich wel inleven in de mensen die baalden omdat hun favoriet niet gewonnen had. Hij vergelijkt het met zijn liefde voor FC Barcelona; hij baalt ook als Barša niet wint. Tot slot is er een loting: Spanje staat in de tweede helft van de finale.

Levina, die namens Duitsland optreedt, merkt op dat ze zich bij de tweede repetitie meer en meer begint te realiseren dat het allemaal nu wel heel dichtbij komt. Dat brengt met zich mee dat ze wat nerveuzer wordt en de spanning toeneemt. Toch kijkt ze terug op een goede repetitie en hoeven er maar kleine dingen te veranderen. Levina ziet het songfestival als een grote kans voor artiesten om zich aan zo'n grote kijkersgroep te presenteren. Als kind heeft Levina klassieke zanglessen gevolgd. Ze was echter altijd al ge´nteresseerd in popmuziek, het een hoeft volgens haar het ander niet uit te sluiten. Ze beschouwt die klassieke lessen als een zeer goede basis. Tot slot de loting: Levina zal in de tweede helft optreden.

Gekleed in een rode jurk introduceert Lucie Jones het team van het Verenigd Koninkrijk. Ze vond de repetitie van vandaag fantastisch. Ze vindt de kans die ze krijgt geweldig omdat er allerlei dingen gebeuren die je zenuwachtig maken en nu kan ze eraan wennen. Het zou helemaal goed zijn als ze zou winnen, maar haar carriŔre wordt sowieso geholpen door dit. Medecomponiste Emmelie de Forrest, zelf winnares in 2013, heeft ze ontmoet tijdens de Britse nationale finale. Haar advies aan Lucie was: heb lol en geniet van elk moment dat je meemaakt. Lucie schrijft ook zelf liedjes en hoopt in de toekomst ook een keer een liedje te schrijven voor het festival. Het Verenigd Koninkrijk zal in de tweede helft optreden.

De Franse deelneemster Alma vertelt dat tijdens de tweede repetitie haar choreografie anders was. Ze moest er veel voor oefenen maar uiteindelijk is het goed afgelopen. Over haar naam vertelt ze dat ze de eerste letters van haar namen genomen heeft. Alma betekent ziel, en dat vindt ze heel mooi. De ervaring die ze hier op het songfestival opdoet, is magisch, een droom, maar ook stressvol. Al bij al noemt ze het een heel mooie ervaring. Natuurlijk kunnen de verkiezingen, die vandaag in Frankrijk plaatsvinden, niet onbesproken blijven. Alma heeft een machtiging uitgegeven om te stemmen, omdat ze vindt dat je, juist in de huidige tijd, van je stemrecht gebruik moet maken. Ze is erg gefocust op het optreden en daarom zijn de verkiezingen voor haar wat op de achtergrond geraakt maar ze spreekt de hoop uit dat de Fransen vandaag een verstandige beslissing zullen nemen. Alma vindt namelijk dat diversiteit gevierd moet worden (celebrate diversity, het thema van dit jaar). Frankrijk treedt in de tweede helft van de finale op.

Terug naar het overzicht.