De onderwerpen in de eerste halve finale (2)

9-5-2017: Proberen vast te houden aan wat is geweest is volgens This is love van Griekenland erg ingewikkeld en schadelijk voor jezelf zijn. Op een bepaald moment is de rivier droog en is het tijd om elkaar gedag te zeggen. Maar in je hoofd blijft toch een echo klinken, een verlangen en herinnering aan de tijd dat de liefde nog oneindig leek en de sterren binnen handbereik waren.

Flashlight uit Polen lijkt te gaan over een verborgen, maar daarom niet minder intense, liefdesrelatie. “We zijn slechts twee schaduwen die verliefd zijn,” zo wordt gezongen. De twee harten die worden beschreven zijn zowel onzichtbaar als onoverwinnelijk en de vraag komt aan de orde of de relatie goed of slecht is: “Ze proberen ons te vertellen dat we niet horen rond te kruipen in de diepte van de nacht.” Het beschreven koppel is als twee dieren op de vlucht, maar toch niet bang om naar de zon vliegen.

In Hey mama probeert een jongeman de moeder van zijn geliefde gerust te stellen en ervan te overtuigen dat ze haar dochter met een gerust hart aan hem kan toevertrouwen. “Wees niet boos of ongerust,” zo verzekert het lied uit Moldavië. De jongeman verzekert de moeder dat hij niet zal doen wat andere jongens doen en dat haar meisje zal terug zijn als de zon weer op komt.

Hoewel de geliefde waar de zangeres uit IJsland het over heeft probeert haar te vertellen dat het beter is hem alleen te laten, wil zij daar in Paper niets van weten. Ook al zorgt hij ervoor dat zij zich voelt als een papiertje waar hij dwars doorheen kan knippen, ze kan hem niet verlaten want ze zit vastgeplakt en vraagt hem om haar met zijn blauwheid in te kleuren.

In My turn uit Tsjechië verzekert iemand zijn of haar partner dat deze nooit van de zijde van de ander zal wijken. “Elke keer dat ik terneergeslagen was, heb jij mij opgelapt. Jij was er altijd. Nu is het mijn beurt.”

In Gravity vraagt de zanger uit Cyprus aan zijn partner of hij de bepalende kracht mag zijn waar het leven van de ander om draait. Hij wil niet alleen de zwaartekracht van zijn partner zijn, maar ook zijn of haar fantasie, de vleugels waarmee de ander kan vliegen en degene die de ander kan opvangen als die weer naar beneden komt.

De bijdrage van Armenië verhaalt over een meisje dat veel heeft meegemaakt en nu haar vleugels kan uitslaan en dankzij de liefde een hoogvlieger is geworden. Fly with me roept de luisteraar op mee te vliegen, want de liefde voert je de hoogte in. Gevraagd wordt om altijd te blijven geloven dat de liefde ook voor jou en mij bedoeld is.

Het lied On my way gaat over afscheid nemen. De zanger uit Slovenië vertelt zijn metgezellen dat, hoewel ze erg aardig zijn geweest, het tijd voor hem is weg te gaan en niet meer terug te komen, want de wereld roept hem en vertelt hem dat hij op eigen benen kan staan. Hij hoopt dat de anderen licht zullen vinden in de nacht, maar zal zelf vertrokken zijn als de dag aanbreekt.

De centrale vraag die in Line, de bijdrage uit Letland, door de zangeres aan degene van wie zij houdt gesteld wordt is waar de streep getrokken moet worden in de onderlinge relatie. De ander heeft al gezegd zij beter elders naar liefde kan zoeken, maar zelf houdt ze de deur nog open en blijft hopen, want haar hart breekt en ze kan niemand anders zien dan degene van wie ze houdt.

Terug naar het overzicht.