Eerste halve finale: een vrolijke beschouwing

9-5-2017: We zien een filmpje van een aantal OekraÔense dames dat hun traditionele kleding aan het aantrekken is. Daarna zien we iets moderners. Daarna komen er drie mannen in beeld: dat zijn de presentatoren, want voor het eerst sinds 1956 wordt het festival niet door een vrouw gepresenteerd.

Zweden: De Zweden hebben een hele sportschool meegenomen naar het songfestival. U ziet evenwichtskunstenaars aan het werk onder leiding van Robin Bengtsson. Wij missen alleen nog het bandje met mind your steps. We zijn ervan overtuigd dat Zweden doorgaat naar de finale.

GeorgiŽ: Diana Ross 2.0 staat op het podium; qua uiterlijk dan. Tamara Gachechiladze vraagt u er vertrouwen in te houden. Wij hopen in elk geval dat het vertrouwen een rode jurk draagt, want we denken dat er best een kans is dat GeorgiŽ naar de finale gaat.

AustraliŽ: We zien Isaiah uit AustraliŽ, lang haar, lange jas, heel bang kijken. Zijn optreden is niet slecht maar daar is 'ie zelf niet van overtuigd. Let u op de mooie graphics. En natuurlijk is daar een gouden regen, zoals dat hoort op een songfestival. Toch denken wij niet direct dat we dit lied zaterdag in de finale terug gaan zien.

AlbaniŽ: Daar komt de bruid.... in eerste instantie gesluierd, later gaat de sluier af. En natuurlijk is daar een windmachine, zoals dat hoort op een songfestival. Echt wild wordt het gedurende de drie minuten niet. Het liedje beklijft niet echt; wij denken dat Lindita slechts ťťnmaal in het huwelijk treedt. Woensdag vliegt ze terug naar Tirana.

BelgiŽ: Als u wilt weten wat hard werken is: vorige week stond hier nog een dood vogeltje op het podium. Alles waardoor wij vorige week dachten dat BelgiŽ de finale niet eens zou halen is sterk verbeterd. Wij geloven er weer in! We denken dat een Belgische finaleplaats zeer waarschijnlijk is.

Montenegro: Maart roert zijn staart.... Slavko Kalezic ook. Hij haalt alles uit de kast behalve zichzelf. Zijn zangstem heeft hij echter in Montenegro laten liggen, en de laatste restjes ervan zijn hier op de feestjes verdwenen. Bovendien horen wij hem in niet al te best Engels zingen I have masoodho. Dat is een tandvleesaandoening in het Thais. Wij achten de kans niet heel groot dat Montenegro naar de finale gaat.

Vervolgens krijgt u een praatje van de presentatoren. Wij willen wel een geheimpje verklappen: het is ingestudeerd.

Finland: Als u denkt dat pianist Lasse Piirainen van Norma John boos is: dat is niet zo. Dat is zijn normale blik. Overigens staat zangeres Leena Tiironen niet klaar voor een begrafenis; ze is alleen haar geliefde kwijt en wil nu dat de vogels meteen ook maar niet meer zingen. Ze staat in vuur en vlam... de piano trouwens ook. Maar... prachtig gezongen en wij zijn dan ook zeker van een Finse finaleplaats.

Azerbeidzjan: U hoeft zich niet te schamen als u van de Azerbeidzjaanse act weinig snapt: wij begrijpen het ook niet. Een meisje met paars haar roept dat ze een skelet is en kliedert op een schoolbord. Naast haar staat een man met een paardenhoofd op een trap. Dit alles maakt dat wij bijna waren vergeten hoe goed het liedje eigenlijk is. Toch denken wij dat dit lied naar de finale gaat; al was het maar omdat het Azerbeidzjan is.

Portugal: Doodse stilte in het perscentrum. Salvador Sobral brengt een nummer waar je alleen maar ademloos naar kan kijken en luisteren, zo mooi vindt bijna iedereen het hier. Lucia Moniz werd ooit zesde voor Portugal: dat record is ze na dit jaar zeker kwijt. En het kan niet anders of Portugal wint vanavond de juryfinale.

Griekenland: Demy staat op een verhoging. Het wordt pas later duidelijk waarom ze dat doet: er komen twee dansers pal voor haar met water zitten spelen. Het zou toch jammer zijn als daardoor haar jurk vies wordt. Ook vliegen er op de graphics mensen door de lucht. Je zou bijna vergeten dat het liedje niet al te veel om het lijf heeft. Overigens mocht Demy twee keer zingen: de eerste keer hoorde zij zichzelf niet en zong daardoor verschrikkelijk vals.

Polen: Dit lied is helemaal niet slecht, de zangeres ook niet. Er valt op deze inzending helemaal niets aan te merken. En daar zit 'm nou juist het probleem: hoe goed zangeres Kasia Mos ook haar best doet, hoe mooi de graphics ook zijn, het is geen lied dat ook maar enige indruk maakt. Of het zou de bijna-nipplegate moeten zijn die we hier vanavond bijna hadden. Maar wij zijn er zeker van: geen Poolse inzending zaterdag.

MoldaviŽ: U weet nog uit 2010 dat Sunstroke Project een feestje kan bouwen. Ze gaan trouwen maar mama mag daar niet boos om worden. Natuurlijk mag de saxofonist even uit zijn plaat gaan. Wij vragen ons alleen af: degene die de bruidsboeketten opvangen, moeten die dan volgend jaar MoldaviŽ vertegenwoordigen?

IJsland: Het papier in de printer is op, maar gelukkig voelt zangeres Svala zich als papier. Vandaar ook dat ze witte kleding draagt. En hoewel de zang helemaal niet slecht is doet het liedje hier weinig. Het had allemaal iets gepeperder mogen zijn. Daarnaast mag Svala iets minder boos kijken. Ook voor IJsland gaat naar onze stellige overtuiging de terugvlucht morgen al.

Wist u dat niet alle landen naar het gekwebbel van de presentatoren mogen kijken? In veel landen gaan ze nu samen naar de reclame en daarna vlug weer terug. Jammer, want de saxofonist uit Moldaviť mag nůg een keer uit zijn plaat gaan.

TsjechiŽ: De Tsjechische gaat erbij zitten. Haar gezicht glimt helemaal van het vocht. Zelf draagt ze een gouden pakje, de mensen die achter haar op het ledscherm geprojecteerd worden hebben aanzienlijk minder textiel om zich heen. Wij vinden Martina BŠrta vooral leuk omdat ze helemaal hyper wordt als ze over muziek praat. Daarom doet het ons wel pijn, maar we zijn er zeker van dat het avontuur voor TsjechiŽ hier ophoudt.

Cyprus: Als u nu denkt dat de Cyprioot de zwaartekracht tart; hij staat gewoon op de grond. Veel wit licht waarbij Hovig heel goed gekeken heeft naar zijn voorgangers LoÔc Nottet (2015) en Sergey Lazarev (2016). Aan het eind geeft hij toe aan de zwaartekracht en gaat erbij liggen. Het liedje heeft het probleem van veel oudere Nederlandse inzendingen: het is wel aardig. Wij achten een finaleplaats dan ook onwaarschijnlijk.

ArmeniŽ: Vooral heel veel Armeense cultuur in deze inzending. Daar moet je van houden, en men houdt er hier in het perscentrum over het algemeen ook van. De ornamenten die u als graphics ziet komen volgens ons bij Artsvik's oma uit de keuken. Wat ons ook verbaasde: het lijkt wel of Angela Schijf een van de backings is. Artsvik, met Angela en al, gaat zeker door naar de finale.

SloveniŽ: Een meneer achter een micorofoon zingt een liedje. Dat is iets van vroeger. Gelukkig gaat 'ie halverwege even zitten. Omar Naber is heel erg aardig maar dit liedje gaat vermoedelijk nog minder potten breken dan zijn vorige deelname Stop uit 2005. Wij achten de kans klein dat we On my way nog een keer gaan horen.

Moet u ook altijd aan Doe Maar denken als u roze en groen ziet? Voortaan hoort de eigenzinnige muziek van Triana Park daar ook bij. Het is een beetje New Wave-achtig wat de leden van deze band doen. Het is muziek voor de liefhebber, met een spetterende show. Grote kans dat we Triana Park nog een keer terugzien op zaterdag.

Daanra volgen drie van de grote vijf. Dat is nieuw: ze zitten al in de finale, maar dan heeft u die als kijker ůůk al gedeeltelijk gezien en gehoord.

Spanje mag beginnen. De graphics zijn van Hans Pannecoucke, die ook driemaal de Nederlandse inzending verzorgde. Gelukkig want dan hebben we tenminste nog iets positiefs te melden over deze inzending. De zanger zingt heel vrolijk heel vals. Ook het lied is niet al te sterk. Jammer, het werk van Pannecoucke verdient een betere inzending.

Verenigd Koninkrijk: Veel goud wat de klok slaat voor wat betreft de inzending van de overkant van het Kanaal. Misschien wel iets tť veel want een gouden medaille zit er niet in. Maar.... vergis u vooral niet, de Britten hebben een sterkere inzending dan de afgelopen jaren. En met heel veel mazzel eindigen ze zelfs nog in het linkerrijtje.

ItaliŽ: Op deze manier willen wij ook wel voor aap staan. ItaliŽ geeft een nieuwe draai aan de hele evolutietheorie. Zelfs Charles Darwin zou er nog plezier aan beleven. Alleen komen wij voortaan nooit meer tot rust met yoga. Als iemand Namastť zegt roepen wij direct Allť! Volgend jaar naar ItaliŽ?

Concluderend durven we een winnaar voor deze semifinale te noemen: Portugal. Uit de andere enveloppen komen volgens ons Zweden, GeorgiŽ, Finland, Azerbeidzjan, Griekenland, MoldaviŽ, ArmeniŽ, Letland en.... BelgiŽ!!!!!Terug naar het overzicht.