De onderwerpen in de tweede halve finale (1)

10-5-2017: Vandaag en morgen wordt bepaald welke van de deelnemers aan de tweede halve finale we zaterdag zullen terugzien. Vanavond geven de professionele juryís hun punten, morgen is de televisie-uitzending en is het de beurt aan de televisiekijkers in de deelnemende landen om hun oordeel te geven. Net als dinsdag zijn veel liedjes te zien en te horen waarin de status van een al dan niet gewenste liefdesrelatie wordt bezongen, maar ook andere onderwerpen zullen de revue passeren.

In too deep van ServiŽ gaat over een relatie waar iemand aan begonnen is en nu niet meer uit kan komen want ze zit er te diep in. Ze weet niet wanneer het punt was bereikt en vraagt of iemand anders haar kan redden.

In het lied van Oostenrijk spreekt de zanger uit dat hij niet te stoppen is. Als een ander probeert hem neer te duwen, zal hij overeind komen, als geprobeerd wordt hem te verdrinken blijkt hij een zwemkampioen. Running on air zegt dat er weliswaar goede en slechte tijden zijn, maar de zanger maakt zich daar geen zorgen over want hij heeft aan de lucht genoeg om door te gaan.

De zangeres van VJR MadedoniŽ kondigt aan het begin van Dance aloneeen onemanshow aan. Ze heeft daar geen make-up bij nodig, want ze zal in haar eentje dansen. Het maakt niet uit waar ze zich bevindt, het enige dat ze nodig heeft om te bIijven dansen is het ritme van haar hartslag. Toch blijkt aan het eind van het liedje dat ze onder het dansen toch de wens heeft dat een ander haar daarbij stevig vasthoudt.

Breathlessly van Malta vertelt over iemand die naar het huis van zijn geliefde loopt en rekening houdt met de mogelijkheid daar een storm over zich heen te krijgen. Ze kent de regels van het spel, is bereid zich over te geven en houdt de adem in afwachting van de storm. Ze wil de ander voor altijd vasthouden en ze is bereid om als het nodig is acrobatische toeren uit te halen en veracht in staat te zijn de storm te doorstaan tot die weer gaat liggen.

Sommige mensen verstoppen zich in een eenzame baan van negen tot vijf en drinken de ene na de andere kop koffie om de dag door te komen. Yodel it! uit RoemeniŽ roept hen op uit hun schulp te kruipen, het zo nodig uit te schreeuwen, te zingen en te jodelen en eindelijk iets van het leven te maken.

Het lied van Nederland beschrijft de tegenstelling tussen het zonlicht dat blijft schijnen terwijl in de schaduw iemand waarvan je houdt een dapper gevecht tegen zijn of haar ziekte voert en alle gevoelens van hoop, twijfel en berusting die daarbij komen kijken. De strijd zal eens gestreden zijn en dan kan de bladzij worden omgeslagen en zal degene die nog moet strijden weer vrij zijn. In de tussentijd is het volgens Lights and shadows een kwestie van niet opgeven, maar de weg door het licht en donker gaan waar iedereen wel eens doorheen moet.

Terug naar het overzicht.