Tweede halve finale: een vrolijke beschouwing

11-5-2017: U wordt tijdens de tweede halve finale wederom op dezelfde les OekraÔens aankleden getrakteerd. Daarna volgt er wat OekraÔense folklore die uiteindelijk helemaal niet zo OekraÔens blijkt. Het podium wordt daarna rijk gevuld.

ServiŽ: Aan de graphics kunt u zien dat Tijana Bogicevic meent wat ze zingt. Falling so deep, fall into deep. Veel onderwaterbeelden dus. En zoals dat hoort op een songfestival is er een danser met ontbloot bovenlijf. Dit om de aandacht af te leiden van de niet zo heel sterke Servische inzending. Wij denken dat dit optreden echter eenmalig is: zeker geen finaleplaats.

Oostenrijk: Iemand was boos op Nathan Trent en riep: loop naar de maan! Dat heeft hij letterlijk genomen. Toch begrijpen we het niet helemaal want deze jongen heeft zo'n aardige uitstraling dat je onmogelijk boos op hem kunt worden. We gaan Nathan hoe dan ook terugzien in de finale.

VJR MacedoniŽ: Heel alleen in de grote stad staat Jana Burceska op het podium. En wat voor sexy bewegingen ze ook maakt, ze blijft alleen. Jana wordt tijdens dit optreden gelukkig niet gehinderd door enig zangtalent. Ook niet gehinderd door enige kans op een finaleplaats.

Malta: Claudia Faniello is de Joop Zoetemelk van de Maltezer nationale finale. Dit jaar mocht ze hem dan eindelijk winnen. Faniello draagt, verrassend, een witte jurk. Dat doet dit jaar verder niemand. Naar de zang luisteren we wel ademloos. Gaat waarschijnlijk wel naar de finale.

RoemeniŽ: Heidi meets Lange Frans. De show staat als een huis, met leuke graphics die zo lijken gejat van de stripbeurs die hier in Kyiv deze week was. En dan gaat de rapper ook nog eens op een kanon zitten. Je kunt niet zeggen dat er deze drie minuten niets gebeurt. Dit stemt Europa zeker de finale in.

Nederland: In de postcard ter introductie zien we de dames van OG3NE winkelen. Daarna volgt het serieuzere werk. Verbetering zit er niet meer in omdat het optreden al vanaf de eerste repetitie perfect is. Over de zang is nooit discussie geweest. Wat er ook gebeurt, dit is een inzending waar wij ons zeker niet voor hoeven te schamen. En wij twijfelen absoluut niet: Nederland staat zaterdag in de finale van het Eurovisie Songfestival!

Hongarije: Had Andrť van Duin in de jaren '70 niet een liedje met een dergelijk refrein? We zien Joci Papai in traditioneel kostuum zingen over Malle Babbe. Aan het eind krijgen ze elkaar.... dat wil zeggen, zij krijgt hem. En we zijn er zeker van dat ze hem meeneemt naar de finale.

Denemarken: Een mevrouw in een rode jurk zingt een ballad. Hadden we dat van de week al niet eerder gezien? De mevrouw, Anja genaamd, maakt heel veel geluid. En er komt een gouden regen bij, zoals dat hoort op een songfestival. Do you know where I am?, zingt ze. Wij achten de kans klein dat ze zich straks in de finale bevindt.

Ierland: U doet uw ogen dicht en hoort een meisje. U doet uw ogen open en ziet een jongetje. We zien ook de 100e luchtballon die Nena al sinds 1983 kwijt is: die is dus in Kyiv terecht gekomen. Try before you die, moet deze jongen gedacht hebben. Maar of het lukt om in de finale te komen betwijfelen we heel sterk.

San Marino: Ze hebben in San Marino maar 1 zangeres. Valentina Monetta mag het ministaatje nu voor de vierde keer vertegenwoordigen, dit keer in trainingspak met glitters en met duopartner. Ze zingen een liedje over spiritus. De beste inzending uit de jaren '70 die toen nooit is ingezonden. Komt niet in de finale.

KroatiŽ: Heeft u wel eens een eenpersoonsduo gezien? Nee? Jacques Houdek trekt twee volkomen verschillende registers open. Even voor de duidelijkheid: deze inzending is geen grap, Jacques Houdek en Jacques Houdek menen het serieus. O ja, we eindigen met zonnebloemen. En met een gouden regen, want dat hoort zo op een songfestival. Met al deze clichťs denken wij dat er een redelijke kans is dat KroatiŽ een finaleplaats behaalt.

Noorwegen: You can grab 'em by the... eh.... moment! De zanger ziet er goed uit met zijn hoed op. Ons oordeel over de rest van de band: geen gezicht! Het liedje is heel modern maar we vragen ons af of het grote publiek dit leuk zal vinden. We zien een finaleplaats niet voor ons.

Zwitserland: Mooi geel is niet lelijk. Maar of Apollo er nou zo blij mee moet zijn dat 'ie achtervolgd wordt door de zangeres van Timebelle, daar zijn we nog niet over uit. Zeker niet als ze tegen het eind van het lied nog een gigantische vocale uitglijder maakt. Gaat zeker niet naar de finale.

Wit-Rusland: Dit duo is heel erg blij dat ze in Kyiv op het Eurovisiepodium mogen staan. Ze staan in een bootje te dansen, maar omdat ze niet op het water drijven gaat het nog goed ook. Ze zijn zo blij dat je hen de niet altijd even goede zang haast zou vergeven. Wie weet, zien we het blije duo nog terug in de finale.

Bulgarije: Doe uw ogen dicht en u hoort een man. Doe uw ogen open en u ziet een jongetje. De act staat als een huis maar de zang helaas niet. Dat komt mogelijk ook door een avondje stappen; je bent tenslotte jong en je wilt wat. Overigens: het ligt niet aan uw toestel, die bliksemschichten horen bij de act. Gaat met twee vingers in de neus naar de finale.

Litouwen: Een rode jurk! Dat hadden we nog niet gezien deze week. Als u vindt dat het duo Fusedmarc wat wereldvreemd overkomt: dat klopt. Het is dan ook niet helemaal duidelijk of de twee doorhebben dat ze op het Eurovisiepodium staan. Dat is jammer, want ze staan er, weten wij zeker, maar ťťn keer.

Estland: Ze zijn verdwaald in Verona, zingen Koit Toome en Laura Pűldvere. Als ze op het podium staan lijken ze ook verdwaald: in elk geval zijn ze elkaar kwijt. Wij moeten eigenlijk ook wel een beetje aan Modern Talking denken. Zou zomaar wel eens naar de finale kunnen gaan.

IsraŽl: Als u een begenadigd zanger werwacht moet u niet bij IsraŽl zijn. Voor een niemendalletje en een vrolijke show echter wel. IMRI heeft twee dansers, en aan het eind staan er aan weerskanten twee mensen achter hem die evenwijdig aan hem dansen. Dat hoort zo op een songfestival. Tenminste, bij IsraŽl. Gaat moeiteloos door naar de finale.

Nadat we alle inzendingen gehad hebben krijgt u ook nog fragmentjes van twee van de grote vijf, en van OekraÔne. Wij zagen alvast het hele optreden:
Frankrijk: U dacht dat Alma in Kyiv stond, maar nee, ze is gewoon in Parijs. Tenminste, dat willen de graphics u doen geloven. Ook hier is een bliksemafleider strikt noodzakelijk, u zou eens ontdekken dat de zang helemaal niet zo goed is.

Duitsland: Als Levina op het podium komt denkt u eerst dat ze heel moe is; ze gaat liggen. Als ze opstaat waant u zich even helemaal in een Duitse finale van de jaren '80, qua uiterlijk van de zangeres dan.

OekraÔne: Dan denk je dat je alles gehad hebt en dan krijg je een hoofd op het podium. Alsof er niets aan de hand is staan de bandleden eromheen het enige rocklied van dit festival te spelen. Het hoofd doet ook nog gekke dingen: er komt een straal uit zijn ogen.

Samengevat denken wij dat we in de finale Oostenrijk, Malta, RoemeniŽ, Hongarije, KroatiŽ, Wit-Rusland, Bulgarije, Estland en IsraŽl gaan zien. O ja, en natuurlijk Nederland!

Terug naar het overzicht.