De onderwerpen in de tweede halve finale (2)

11-5-2017: De zanger van het lied Origo zingt namens Hongarije dat om hem zonder vermomming te kunnen zien, je de ogen moet sluiten. Wie bezwaar heeft tegen zijn huidskleur kan maar beter gelijk vertrekken. Als kind heeft hij van God als wapen een gitaar gekregen, dat net als een Samuraizwaard voor een strijder deel van hemzelf is geworden. Als hij met zijn snaren aanvalt, hoor je dat hij weliswaar een miljoen littekens heeft, maar anderen kunnen zich tegen dit wapen niet verdedigen.

In Where I am uit Denemarken geeft de zangeres aan dat ze tot nu toe moeite heeft gehad om zich helemaal te geven. Vanaf vanavond zal het anders zijn en zal ze haar pantser neerleggen en alle liefde die ze in zich heeft laten zien, zodat haar partner weet waar ze staat.

Liefde kan sterk zijn, maar ook fragiel, zo leert Dying to try uit Ierland ons. De zanger van het lied vraagt zijn partner om vertrouwen in hem te hebben, ook al kan niemand garanderen hoe het zal aflopen. Leren vliegen zal wellicht niet mogelijk zijn, maar hij is elk geval bereid alles te doen en zo nodig te sterven om er een succes van te maken en een brug te bouwen.

Twee mensen die beiden de nodige pijn hebben gekend komen elkaar in Spirit of the night tegen. Ze blijken volgens het lied uit San Marino voor elkaar gemaakt en besluiten samen de nacht te gebruiken om de zojuist gevonden liefde te vieren en concluderen dat ze met elkaar een nieuwe gouden toekomst tegemoet gaan.

In de bijdrage uit KroatiŽ wordt de luisteraar, die door de zanger aangesproken wordt als My friend, opgeroepen om in wonderen te blijven geloven, ook of misschien wel juist als het leven er moeilijk uitziet. Hij weet dat deze bestaan en bidt dat de ander de weg via de vrijheid naar het licht en de waarheid weet te vinden en dat de kracht van het lot met hem zal zijn.

Soms doen zich situaties voor waarin het lastig is de zenuwen de baas te worden. Je probeert kalm te blijven ook al voelt het alsof je hoofd wordt gebombardeerd. In Grab the moment besluit de zanger uit Noorwegen om de vervelende stem die hem wil tegenhouden het zwijgen op te leggen en voortaan in kwesties van alles of niets het risico te nemen en de kansen te grijpen die zich voordoen.

Terug naar het overzicht.