De onderwerpen in de tweede halve finale (3)

11-5-2017: De centrale zin in Apollo uit Zwitserland is de belofte van de zangeres aan Apollo om hem altijd te blijven volgen. Dit is een verwijzing naar de Grieks/Romeinse god Apollo die onder meer als beschermer van de kunsten werd gezien en tijdens één van de persconferenties werd verteld dat het lied ook gezien moet worden als oproep om te blijven genieten van wat mooi is in het leven. En het belangrijkste daarvan is de liefde: “Trek het tapijt niet onder ons vandaan, er zijn problemen, maar we hebben dan altijd de liefde nog”, zo wordt gezongen.

Het enthousiasme dat de vertegenwoordigers van Wit-Rusland uitstralen past prima bij de tekst van Historyja majho žyccia (Het verhaal van mijn leven). Ervaringen uit het verleden, afspraakjes met geliefden, beelden die we gezien hebben en steden waar we geweest zijn vormen een aaneenschakeling van gebeurtenissen die we achter ons laten, maar wel in ons hart bewaren. Het beschreven levensverhaal wordt echter nog mooier in de toekomst, want vandaag laten we nieuwe verlangens en nog betere plannen geboren worden.

Het is soms weliswaar een rommeltje in de wereld, maar het is een prachtig rommeltje, zo wil Beautiful mess uit Bulgarije ons doen geloven. En dat is te danken aan de liefde. Die is zo sterk dat deze door geen enkel probleem kan worden aangetast. Al wordt het water zo diep dat dit ons de adem beneemt, al veranderen kleuren in grijstinten, we zullen iets wezenlijks verliezen, want onze liefde is onaantastbaar.

De revolutie waarover in Rain of revolution uit Litouwen gezongen wordt is er één in de privésfeer. De zanger geeft aan zich in een achtbaan te bevinden en de veranderingen gaan zo snel dat ze niet meer te stoppen zijn. Hij heeft de ware betekenis van de liefde ontdekt en daardoor worden alle oude grenzen en rationele beperkingen doorbroken.

Liefdesrelaties lopen in Verona helaas niet altijd goed af, zo blijkt uit de bijdrage van Estland. Ooit was het koppel dat dit lied zingt als Romeo en Julia, maar in Verona raakten ze elkaar kwijt en gebeurt het dat één van de twee alleen wakker wordt met de fles nog in de hand en er klinkt geen serenade.

De zanger val Israël kan zijn leven ten volle leven, maar volgens I feel alive is dat niet altijd zo geweest. Vroeger was hij te afwachtend en hij is ook lang ver van huis geweest, denkend aan zijn geliefde. Dat maakte hem zo breekbaar dat zijn leven in stukken uiteen leek te barsten. Nu kan zijn geliefde weer bij hem zijn en is zijn leven weer compleet.

Terug naar het overzicht.