De Finale: een vrolijke kijkwijzer

12-5-2017: We beginnen met een mooi landschap en kinderen. Balletjes rollen door de straten in de richting van Kyiv. Onderweg worden het er steeds meer. Als een onverlaat dan een balletje in het water gooit zijn we ineens in de zaal. Daarna volgt een vlaggenparade. Op de ledschermen wordt de vlag geprojecteerd van het land waarna de bijbehorende artiest het podium opkomt. Daarna volgen nog wat ingestudeerde praatjes van de presentatoren

IsraŽl: Was donderdag als laatste aan de beurt en nu als eerste. Zingen kost hem nog steeds moeite, maar het blijft een vrolijke act die wellicht op de gay vote mikt.

Polen: Van de 42 inzendingen is dit het lied dat je het makkelijkst vergeet; tenzij je Poolse roots hebt. Muzikaal valt er weinig op aan te merken. Overigens: die violist playbackt.

Wit-Rusland: Ze worden met het uur blijer, die twee. En helemaal nu ze ook nog in de finale zitten. Toch denken we wel dat het bootje hier tot zinken gebracht gaat worden. Die jongen deelt maandag weer op straat gratis knuffels uit.

Oostenrijk: Over de maan hebben we alles al gezegd. Maar let u eens op de jongeman zijn schoenen; voor u het weet vliegt 'ie weg. Hij was in de wolken met zijn finaleplaats maar zal de vermoedelijk niet met een toppositie verzilveren.

ArmeniŽ: Paarse belichting is leuk, maar waarom moet Artsvik haar gezicht daar nu mee beschenen worden. Even lijkt het zelfs of zij familie is van Shiva, de achtarmige godin. Maar nee, het zijn haar danseressen.

Nederland: En dan zitten we weer op het puntje van onze stoel voor OG3NE. Let u eens op het filmpje: als ze niet betrapt waren hadden ze zo proletarisch gewinkeld. Het optreden, dat staat wederom als een huis. Laten we hopen op een goede score voor Nederland in de finale.

MoldaviŽ: Door de graphics wordt het ineens wel heel erg druk op het podium. Meer dan zes man, en dat mag helemaal niet. De saxofonist mag weer lekker uit zijn plaat gaan. Mama is het nog steeds niet eens met de keuze van de MoldaviŽrs.

Hongarije: We hebben een mama appelsapje: de Hongaar zingt heel duidelijk laat 'm gaan, laat 'm gaan. Let u eens extra op die dame in die witte jurk die om Joci Papai heen zwermt. Nadat hij gerapt heeft gaat ze voor hem op de grond liggen. Uiteindelijk klemt ze zich aan hem vast.

ItaliŽ: Francesco Gabbani schijnt een serieuze boodschap te hebben. Die kleed hij aan met een danser in een apenpak en met zwaaiende handjes. Alles voor de overwinning, die hij misschien wel naar ItaliŽ gaat slepen.

Denemarken: Deze lady in red vraagt geregeld in dit lied of we weten waar ze is. Wij vermoeden dat ze zich in Kyiv bevindt. Veel geluk hebben de Denen dit jaar niet: ze zijn ingedeeld tussen dť twee topfavorieten voor de eindoverwinning.

Portugal: Verstild en mooi. Bij de eerste generale repetitie ging hij over de schreef door te improviseren. De uitvoering moet alle keren exact hetzelfde zijn. Wellicht is hij, net als Douwe Bob vorig jaar, op de vingers getikt. In het perscentrum manen mensen elkaar tot stilte. Mogelijke winnaar nummer twee.

Azerbeidzjan: Als u weet dat de pizzeria hiernaast Maffia heet begrijpt u misschien dat paardenhoofd van Azerbeidzjan. De zangeres krijt er in elk geval lustig op los. Toch jammer dat er door de act zo wordt afgeleid van een best wel sterke inzending.

KroatiŽ: Jacques Houdek werkt nog steeds op onze West-Europese lachspieren maar op de Balkan schijnt deze zanger, van wie niet alleen het repertoire omvangrijk is, onnoemelijk populair te zijn. Wij zeggen vooral: vlieg met me mee naar de regenboog.

AustraliŽ: het loopje van Isaiah doet ons vooral denken aan een dansje dat Bert van Sesamstraat ooit ten uitvoer bracht (zie YouTube: Ik dans de pinguin). Het komt dan ook niet makkelijk, zoals Isaiah zelf al zegt. Telt beslist niet zo hard mee als de vorige twee Australische inzendingen.

Griekenland: Op de met water spelende dansers had u de vorige uitzending al gelet. Mocht u zich voor het overige vervelen, dan raden wij u aan eens op de overdosis lippenstift te letten die de zangeres gebruikt. Heel zuiver gezongen is het vanavond, tijdens de juryfinale, in elk geval niet. En dat is dan nog een understatement.

Spanje: Hier kan zelfs Hans Pannecoucke niets meer van bakken. De graphics moeten een zonnig tropisch oord (wij denken hier bijvoorbeeld aan Spanje) verbeelden. Het kan niet verhullen dat Manel Navarro eigenlijk helemaal niet kan zingen. Wij vinden het wel fideel dat iemand zich aanbiedt voor de laatste plaats.

Noorwegen: De Noren horen stemmen in hun hoofd. Er wordt aangekondigd dat ze die gaan doden. Overigens is die JOWST best een knappe man. Dat mist u dan weer vanwege dat masker. Voor het overige ligt het trouwens niet aan uw toestel: die storing hoort bij de act.

U krijgt na Noorwegen een filmpje te zien met iemand die wťl een songfestival kan presenteren: MŚns ZelmerlŲw. U kunt nu een al dan niet alcoholische versnapering in gaan schenken. Of niet, dat hangt ervan af of dit uw soort humor is of niet.

Verenigd Koninkrijk: Spiegeltje, spiegeltje, aan de wand... Lucie Jones vertegenwoordigt haar land. En dat doet ze verrassend goed. Voeel goud en ook vocaal is het dik in orde. Voor het eerst sinds lange tijd denken wij dat de Britten het wel eens heel goed zouden kunnen gaan doen op het festival.

Cyprus: Wij verbazen ons nog steeds over iemand die net doet of 'ie koorddanst maar dat eigenlijk helemaal niet doet. De act staat als een huis. Daar gaat Hovig de punten mee krijgen, want van een sterke zang moet hij het beslist niet hebben.

RoemeniŽ: Als er nu een inzending is waarin act, lied en graphics een geheel zijn is het de Roemeense. Diepe walging bij de ene groep journalisten over dit lied, terwijl de andere groep journalisten het geweldig vindt, zou Willem van Beusekom gezegd hebben Dit gaat zomaar hoog komen.

Duitsland: Veel artiesten gaan dit jaar op de grond liggen tijdens het optreden. Er is er echter maar ťťn die liggend begint: Levina. Ze straalt wel uit dat ze plezier heeft in haar optreden. Gelukkig maar, want een hoge score zit er voor Duitsland wederom niet in.

OekraÔne: Tijd voor de band O.Torvald uit OekraÔne. Ze schijnen al tien jaar enorm populair te zijn in eigen land. Daar blijft het voorlopig waarschijnlijk ook wel bij. Tijdens het optreden hebben ze enige moeite het hoofd koel te houden.

BelgiŽ: Tijdens de juryfinale in de eerste halve finale zong Blanche perfect, om dat succes tijdens de televisie-uitzending weer te niet te doen. We hopen niet op een herhaling daarvan, want tijdens de juryfinale zagen we de beste uitvoering tot nu toe. Als ze dit weet te prolongeren zien wij BelgiŽ zeer verdiend in de top-10 eindigen.

Zweden: Dat Robin Bengtsson het heel professioneel aanpakt is duidelijk. Een modern nummer, een hit, en een gelikte show, met loopbanden en mooie graphics. Zweden hoeft niet bang te zijn, die gaan wederom zeer hoog scoren.

Bulgarije: De geluksvogel uit Bulgarije heeft zo'n beetje de mooiste plaats in de loting. We dachten hier wel even dat er een of andere vogel op zijn hoofd geland was; het bleek zijn haar. Toch maakt Kristian Kostov hier indruk. De zang is nu wel zuiver. Als twee honden vechten om een been.... loopt Bulgarije er dan misschien mee heen?

Frankrijk: We begonnen met iemand die riep I feel alive, we eindigen met een Requiem. Toeval of een grap van de organisatie? De zang door Alma is wel wat beter geworden in de loop der repetities. Frankrijk eindigt dit jaar zeker niet onderop.

Dan komt Verka Serduchka in beeld, met zijn 'moeder'. Zij openen de stemming. Dan volgt de intervalact. Het is de winnares van 2004, de onontkoombare Ruslana. Troost u, de OekraÔners zelf zijn er ook nog altijd niet in geslaagd aan haar te ontkomen. Daarna volgt een band met synfopop. Dan is er nog even aandacht voor Mariam Mamadashvili, de winnares van het Junior Eurovisie Songfestival.

Daarna volgt de puntentelling. Het blijft koffiedikkijken, maar wij van Eurovision Artists wagen ons eraan. Onze top-5 voorspelling is 1.Portugal 2.ItaliŽ 3.Bulgarije 4.Zweden 5.Verenigd Koninkrijk. Maar zoals dat kan gaan tijdens een songfestival: het kan zomaar aan het eind van de avond helemaal anders zijn!

Terug naar het overzicht.