De nieuwe onderwerpen tijdens de finale

13-5-2017: Tijdens de finale van zaterdag treden, naast de 20 landen die zich op dinsdag en donderdag hebben gekwalificeerd, zes landen op wier optreden nog niet eerder volledig op televisie is uitgezonden. Ook bij deze landen passeert een variatie aan thema’s de revue.

Het lied uit Italië behandelt de ontwikkeling van de mens en begint met een variatie op Shakespeare: Te zijn of te moeten zijn. De tegenwoordige mens staat in wezen niet zo ver af van onze verre voorouders. De mens denkt nu dankzij het internet alles te weten, maar, zo wordt gesteld in Occidentali’s karma, hij is ook verslaafd aan selfies en houdt zich bezig met zinloze dillema’s en het zoeken naar makkelijke antwoorden. Kortom, de naakte aap in de mens staat op. Zanger Francesco Gabbani vertelde eerder tegen Eurovision Artists dat dit gegeven op zich niet als positief of negatief beschouwt, maar het wel belangrijk te vinden dat mensen zich er bewust van worden.

In de eerste regels uit de inzending van Spanje wordt aangegeven dat je het soms moeilijk kan vinden om te zeggen of te doen wat je wilt. Het lied Do it for your lover roept ons op om, als we het voor onszelf te moeilijk vinden, het dan maar voor degene te doen van wie je houdt. Dan kom je er vanzelf achter dat het waardevol is wat je doet.

Never give up on you, de bijdrage waarmee het Verenigd Koninkrijk hoopt weer eens een goed resultaat te behalen op het songfestival, is een powerballad waarin iemand moed inspreekt bij iemand die het moeilijk heeft en daarbij onvoorwaardelijke steun belooft. “Je bent niet verslagen, maar in reparatie”, zo wordt gesteld. Als je mijn hand vast houdt, zullen we samen met gemak de storm waar we inzitten doorstaan.

Het perfecte leven dat bezongen wordt in het door Duitsland afgevaardigde lied bestaat niet alleen uit rozengeur en maneschijn. Juist buiten je comfortzone kun je volledig tot bloei komen, zo stelt Perfect life. Je zou niet bang moeten zijn om fouten te maken, want dan kun je erachter komen dat je in moeilijke situaties misschien wel buigt, maar niet breekt. Soms moeten zaken zelfs eerst fout gaan voordat ze ten goede keren. Als dat je levenshouding kan zijn is het leven ideaal.

De tekst van het rocklied Time van titelverdediger Oekraine begint met de woorden Slow down. De zanger van het lied vraagt zijn toehoorder(s) om hem wat tijd te geven. Tijd om te zien, elkaar in de ogen te kijken en de waarheid te vinden. Het lied bevat, net als dat van Douwe Bob vorig jaar, ook een kort moment van stilte, want, zo stelt het lied, de begrippen tijd en geluid gaan niet samen. Alleen dan kan de belofte volgen dat de tijd om samen te schitteren aanbreekt.

Frankrijk sluit de finale af en laat een Requiem klinken. De boodschap hiervan lijkt te zijn dat de dood bij het leven hoort en dat daarom ook een requiem iets moois kan zijn waarbij gekust en geglimlacht kan worden. Eeuwen gaan voorbij en verdwijnen, en als wij stoppen met bewegen, blijft de wereld doordraaien. Wat de liefde ons gegeven heeft, zo vertelt de zangeres haar toehoorder, brengt hen daar het paradijs en daardoor sterft niets wezenlijk. Daarom is het goed elkaar een heldere lach te bezorgen voordat de nacht het licht laat verdwijnen.

Terug naar het overzicht.