Gesprek met Dr. Eurovision

13-5-2017: Voor Eurovision Artists Magazine spraken we deze week met Dr. Irving Wolther, bij Eurovisiefans beter bekend als Dr. Eurovision. Hij kreeg die titel toen hij in 2006 in Hannover promoveerde aan de Hochschule fŁr Musik, Theater und Medien met de dissertatie Strijd der culturen Ė Het Eurovisie Songfestival als instrument voor nationaal-culturele representatie. In 1987 richtte hij de Duitse afdeling van de internationale fanclub OGAE op en schrijft nog steeds over het songfestival. Vorig jaar publiceerde hij het Duitse standaardwerk over zestig jaar songfestivalgeschiedenis, welke mede gebaseerd is op de resultaten van zijn wetenschappelijk onderzoek.

We spraken met hem over zijn liefde voor het festival, de uitkomsten van zijn onderzoek, zijn boek en de wijze waarop het songfestival zich de laatste jaren ontwikkelt van een televisieprogramma naar een evenement op de sociale media. De meest verrassende conclusie van zijn onderzoek vond hij zelf dat hij geen wetenschappelijke bevestiging kon vinden van het burenstemmen waarover in de media vaak wordt gesproken. Wel stelde hij vast dat culturele factoren een belangrijke rol spelen in het stemgedrag van landen en zijn er groepen landen te onderscheiden met vergelijkbare stempatronen.

We vroegen hem ook wat hij verwacht van de uitslag van vanavond. Net als de bookmakers verwacht hij dat het vooral zal gaan tussen ItaliŽ en Portugal. Hoewel hij de stemmen van OG3NE prachtig vindt klinken, verwacht hij geen hoge klassering voor Nederland. De vocale kwaliteiten van de drie zussen zullen volgens hem helpen om niet onderaan te eindigen, maar hij verwacht dat in veel landen de compositie te gedateerd wordt gevonden voor een top tien klassering. Hij dicht BelgiŽ meer kansen toe en prijst vooral de manier waarop een bij het lied passende schakering van emoties, variŽrend van blijdschap tot verdriet en complete wanhoop op het gezicht van Blanche is af te lezen.

Een uitgebreid verslag van het gesprek met Dr. Eurovision verschijnt in het zomernummer van Eurovision Artists Magazine. Meer informatie over zijn boek over zestig jaar songfestivalgeschiedenis is hier te vinden.Terug naar het overzicht.