EBU past wijze van tellen jurystemmen aan

De EBU past vanaf dit jaar de wijze aan waarop de jurystemmen worden geteld. Uiteindelijk deelt elke jury nog steeds hetzelfde aantal punten uit in de gebruikelijke volgorde, maar de wijze waarop de individuele oordelen van de afzonderlijke juryleden worden samengevoegd tot een totaalstand wordt gewijzigd.

In de laatste paar jaar werd aan alle juryleden van een land gevraagd om alle liedjes op de volgorde van hun voorkeur te plaatsen en werd de totaalscore bepaald aan de hand van de gemiddelde plaats die door de diverse juryleden aan een land werd toegekend. In de nieuwe methode plaatsen de juryleden nog steeds alle liedjes op de volgorde van hun voorkeur, maar wordt een vooraf bepaalde waarde toegekend aan elke nummer één, elke nummer twee, elke nummer drie etcetera, waarbij het verschil tussen de waarde die aan een als eerste en een als tweede geplaatst land groter is dan het verschil tussen een als tweede en een als derde geplaatst land. De totaalstand wordt bepaald door een optelsom van deze waardes

Hierbij wordt het belangrijker om bij zoveel mogelijk juryleden op een extra hoge plaats te komen en weegt het verschil tussen een lage plaats en een nog lagere plaats relatief minder zwaar mee.

Dat is goed nieuws voor liedjes die omstreden zijn en door sommige juryleden heel goed en door andere heel slecht worden gevonden. Liedjes die in het verleden bij weinig juryleden in de top vijf stonden, maar toch punten bij elkaar sprokkelden door bij veel juryleden op de plaatsen daar direct onder te staan maken in het nieuwe systeem minder kans.

Meer uitleg over het nieuwe systeem is te vinden op eurovision.tv.


Terug naar het overzichtGepubliceerd op: 28-4-2018