Recap en laatste stand van zaken: het wordt spannend!

13-5-2017: Het gaat spannend worden vanavond. Lange tijd zag het er in de peilingen naar uit dat Francesco Gabbani alleen nog maar de reis naar Kyiv hoefde te maken om de prijs op te halen, maar inmiddels zijn de bookmakers en de in OekraÔne aanwezige pers er niet meer zo zeker van dat het festival volgend jaar in ItaliŽ zal plaatsvinden. Gisteravond werd het land bij de wedkantoren zelfs ingehaald door Portugal, maar de kansen ontlopen elkaar niet veel en afhankelijk van het moment waarop gekeken wordt, staat soms Portugal en soms ItaliŽ bovenaan het rijtje kanshebbers.

Als de uitslag vanavond overeenstemt met de door de diverse wedkantoren ingeschatte kansen op de eindoverwinning, zoals vlak na afloop van de laatste generale repetitie vandaag terug te vinden Oddschecker (zie link voor actuele stand), is dit de volgorde die we op het scorebord zullen zien:

26. Spanje. Het lied gaat erover dat als je het voor jezelf te moeilijk vind om een bepaalde actie te ondernemen, je het nog altijd voor je geliefde kunt doen. Het lied doet zomers aan en wie nu nog geld inzet op een Spaanse overwinning kan bij winst naar de op de achtergrond zichtbare bestemmingen afreizen.

25. Cyprus. In het lied staat de zwaartekracht centraal en vraagt iemand zijn geliefde om de bepalende kracht in het leven van de ander te mogen zijn.

24. Griekenland. Het lied beschrijft dat, ook als een liefde voorbij is, je door de herinneringen nog weet wat liefde betekent.

23. Oekraine. De band O.Torvald is in eigen land erg populair, maar als de bookmakers gelijk krijgen hoeft de titelverdediger niet bang te zijn volgend jaar opnieuw het festival te moeten organiseren. Het rocklied begint met de oproep Slow down, bevat een kort stiltemoment en de centrale boodschap is dat zaken niet overhaast moeten worden.

22. Polen. Het lied beschrijft twee schaduwen die verliefd zijn en samen naar de zon vliegen, ook al vertellen anderen dat wat zij doen niet hoort.

21. Oostenrijk. Zanger Nathan Trent loopt over de wolken en bevindt zich op de maan. Hij zingt dat hij niet te stoppen is en dat als anderen hem neerduwen hij weer overeind zal komen.

20. Wit-Rusland. Het duo Naviband vormde de afgelopen weken het meest enthousiaste duo dat aan het festival deelneemt. Het lied stelt dat ervaringen uit het verleden worden bewaard in het hart en dat positieve ervaringen in het verschiet liggen.

19. Israel. Zanger IMRI voelde zich volgens de tekst van het lied gebroken, maar nu hij weer bij zijn partner kan zijn is zijn leven weer compleet.

18. Noorwegen. Zanger Aleksander Walmann roept ons samen met DJ/Producer JOWST (met masker op het podium) op om kansen te grijpen als het juiste moment zich voordoet. De stem in het hoofd die ons daarvan wil weerhouden moet het zwijgen worden opgelegd.

17. Duitsland. In een bijdrage waar op de achtergrond en in kledingkeuze veel grijstinten te zien zijn wordt gezongen dat het in een perfect leven niet alleen rozengeur en maneschijn zou moeten zijn. Fouten maken hoort erbij en soms moet iets eerst verkeerd lijken te gaan voordat het zich ten goede keert.

16. AustraliŽ. Als de bookmakers gelijk krijgen, wordt dit na twee top 5 noteringen de eerste wat lagere klassering in de korte songfestivalgeschiedenis van het land. De 17-jarige zanger Isaiah zingt dat het niet vanzelf gaat en doelt daarbij op de liefde. Maar als hij zich eenmaal gewonnen geeft, zal zijn liefde diep gaan.

15. Hongarije. Terwijl danseres Alexandra VirŠg om hem heen danst, zingt de uit de Hongaarse zigeunergemeenschap afkomstige Joci PŠpai dat zijn gitaar een wapen is dat vergelijkbaar is met een Samuraizwaard. Tegen een aanval met zijn snaren is geen verdediging mogelijk, al zijn er wel littekens te horen.

14. Azerbeidzjan. Zangeres Dihaj heeft last van de zwaartekracht want ze is gevallen voor een bad boy. Ze besluit dat hij haar met haar hele geraamte mag hebben.

13. Denemarken. Zangeres Anja Nissen belooft haar partner dat ze haar pantser neer zal leggen en voortaan alle liefde die ze in zich heeft laten zien, waardoor duidelijk wordt waar ze staat.

12. Nederland. Aan de vocale kwaliteiten van OG3NE zal het niet liggen dat Lights and shadows niet hoger staat, want elke repetitie klonk perfect en werd in de persruimte met applaus begroet. Voordat de repetities begonnen stond Nederland beduidend lager in de peilingen, maar door de uitmuntende uitvoeringen, samen met de goed gekozen staging en passende beelden is het lied flink omhoog geschoten. Volgens de meeste journalisten van buiten Nederland zit een hogere klassering er niet in omdat het lied zelf wat gedateerd zou zijn, maar wij blijven hopen op meer. …ťn hoofdprijs hebben Amy, Lisa en Shelley al binnen, want hun moeder Isolde, die om gezondheidsredenen in Nederland zou blijven en wier strijd tegen haar ziekte de inspiratie vormde voor deze inzending, is vrijdagavond toch in Kyiv gearriveerd om mee te maken hoe de droom van haar dochters om op het Eurovisiepodium te staan uitkomt.

11. ArmeniŽ. Zangeres Artsvik geeft aan dat de liefde haar vleugels geeft. Liefde is ook voor jou en mij bestemd.

10. MoldaviŽ. De drie heren van Sunstroke Project willen trouwen met drie dames, maar de moeders van de dames lijken er niet gerust op. In het lied wordt de moeders opgeroepen het wat zonniger in te zien.

9. Frankrijk. Zangeres Alma bezingt de schoonheid van een Requiem. Vlak na de eerste wat zwakke repetitie leek het lied, dat het op basis van de videoclips goed deed, wat weg te zakken in de peilingen, maar naarmate de finaledatum dichterbij kwam, klonken de uitvoeringen beter waardoor Frankrijk alsnog mag hopen op een top tien klassering.

8. KroatiŽ Engels/Italiaans duet waarin beide partijen worden uitgevoerd door Jacques Houdek, die zijn vriend oproept om in wonderen te blijven geloven. Zelf weet hij zeker dat deze bestaan.

7. Verenigd Koninkrijk. Dankzij uitmuntende uitvoeringen van Never give up on you tijdens de repetities mag het Verenigd Koninkrijk hopen om voor de derde keer deze eeuw een top tien plaats in de wacht te slepen. Dat gebeurde voor het laatst in 2009. Zangeres Lucie Jones belooft haar toehoorders onvoorwaardelijke steun in moeilijke tijden.

6. RoemeniŽ. Een kleurrijke bijdrage waarin wij worden opgeroepen uit onze schulp te kruipen en niet langer vast te blijven zitten in een saai negen tot vijf patroon. Jodelen is daar volgens Alex Florea en Ilinca een uitstekend instrument voor.

5. Zweden. Zanger Robin Bengtsson zingt dat hij zijn toehoorder zo verdraaid mooi vindt dat hij niet langer door kan gaan en doen alsof er niets aan de hand is.

4. BelgiŽ. Voorafgaand aan de eerste repetities stond BelgiŽ ook hoog in de peilingen, maar na de eerste repetities zakte het land enorm terug. De belangrijkste kritiek op Blanche was dat zangeres wel erg bang op het podium leek te staan. Dat paste echter wel bij de tekst All alone in a danger zone en bij de eerste uitvoering voor een volle zaal, de halve finale voor de juryís, leek het te werken en begon BelgiŽ weer te stijgen bij de bookmakers. Het heeft waarschijnlijk alles met het op en neer gaan van de verwachtingen voor BelgiŽ te maken dat de EBU na de halve finale de spanning opvoerde door het land pas als laatste te noemen. Na vanavond weten we hoe het lied echt heeft gescoord.

3. Bulgarije. De liefde waar Kristian Kostov over zingt kan door niets worden aangetast worden. Er zijn misschien ook problemen, maar door de bril van de liefde zien ook die er prachtig uit.

2. ItaliŽ. Zanger Francesco Gabbani maakt ons bewust van de overeenkomsten tussen de hedendaagse westerse mens en de naakte aap waar we van af stammen. Lange tijd leek hij de enige topfavoriet voor de eindoverwinning, maar gisteravond werd hij in de polls door Portugal ingehaald. Het is echter nog niet verloren, want in de loop van de dag zijn de landen bij de bookmakers al een paar keer van plaats gewisseld. Op het moment van schrijven staat het land bij de bookmakers er gemiddeld net iets minder goed voor dan het land dat de grootste concurrent voor de overwinning lijkt te zijn.

1. Portugal. Als de bookmakers gelijk krijgen, stevent Portugal op een historisch resultaat af, want de hoogst behaalde klassering tot nu toe was een zesde plaats. Het land begon in de peilingen te stijgen direct na de eerste repetities, die vanwege de gezondheid van zanger Salvador Sobral nog werden uitgevoerd door zus LuŪsa Sobral, tevens de auteur en componist van Amar pelos dois. Het is een liefdeslied pur sang, waarin de zanger aangeeft dat, hoezeer hij ook hoopt dat zijn liefde wordt beantwoord door zijn geliefde, zijn eigen hart als het nodig is de liefde voor hen beiden zal omvatten.

Terug naar het overzicht.