Bulgarije op het Eurovisie Songfestival

13-5-2017: Als Bulgarije vanavond wint, dan zou dat de eerste keer zijn. Bulgarije is een relatief nieuw land op het Eurovisie Songfestival. In 2005 maakte het land zijn debuut. De voorronde verliep dat jaar niet van een leien dakje: topfavorieten Slavi Trifonov en Sofi Marinova weigerden tijdens de finale te zingen. In plaats daarvan lazen ze een statement voor waarin ze de organisatie van corruptie beschuldigden. Geen goed gesternte dus om in te beginnen. Er was internationaal vervolgens weinig belangstelling voor de inzending, Lorraine van de groep Kaffe. Het eindigde onderin tijdens de halve finale.

De eerste finaleplaats voor Bulgarije kwam al snel, in 2007 met Elitsa Todorova en Stoyan Yankoulov en hun Water. Het was meteen flink raak met een top-5 notering. Je zou zeggen dat dat een boost voor het land betekende, maar niets was minder waar. Een finaleplaats voor Bulgarije zat er daarna niet meer in. Nadat men Elitsa en Stoyan als geheim wapen in 2013 nog een keer van stal haalde, die vervolgens ook de finale niet haalden, leek men er de brui aan te geven.

Twee jaar sloegen de Bulgaren over, waarna zonder voorronde Poli Genova werd aangewezen om het land te vertegenwoordigen met If love was a crime. Een risico, want ook Poli was al eens in een halve finale gestruikeld. Het werd een groot succes, en met een vierde plaats zelfs de beste score ooit voor Bulgarije. En als de bookmakers gelijk krijgen zouden ze dat record vanavond alweer kwijt zijn.

Terug naar het overzicht.