ItaliŽ op het Eurovisie Songfestival

13-5-2017: Als ItaliŽ vanavond het songfestival wint, zou dat de derde keer zijn. Gigliola Cinquetti won op 16-jarige leeftijd met Non ho l'eta zeer ruim het festival. De tweede overwinning kwam in 1990 met Toto Cutugno's Insieme: 1992. Dat lijkt karig voor een land dat al sinds het eerste festival in 1956 deelneemt. Niets is echter minder waar.

Het Italiaanse Sanremofestival was eigenlijk de moeder van het Eurovisie Songfestival. Het festival is naar een idee van het Italiaanse liedjesfestijn geschapen. Vaak was het dan ook de winnaar van Sanremo, al dan niet met het winnende lied, die deel mocht nemen. En vaak waren het ook hun grote sterren die deelnamen. In vroege tijden waren dat Domenico Modugno en Claudio Villa. Later zagen we Al Bano & Romina Power, Ricchi e Poveri, Matia Bazar, Umberto Tozzi en Emma verschijnen op het Eurovisiepodium.

Ook opvallend voor wat betreft ItaliŽ is dat niet-winnende liedjes moeiteloos internationale hits werden. Nel blu dipinto di blu (Volare) was in 1958 het eerste en meteen ook grootste voorbeeld. Met vele verschillende versies werd het lied een hit over de gehele wereld. Maar ook Domenico Modugno's lied uit 1959, Piove, werd een internationale hit. In de jaren '80 zagen we Alice & Battiato met I treni di Tozeur en Umberto Tozzi & Raf met Gente di mare de hitparade binnenstormen. En ons zou het niet verbazen als ook Francesco Gabbani, winnen of niet, met Occidentali's karma een hit gaat scoren.

Terug naar het overzicht.