Portugal op het Eurovisie Songfestival

13-5-2017: Stel dat Portugal vanavond het Eurovisie Songfestival wint, dan is dat voor het eerst. Het is het land dat daar het langst op wacht van allemaal: al sinds 1964! Toen deed het land voor het eerst mee. Een goed begin is het halve werk, zegt men, maar Portugal maakte een slechte start. António Calvario wist met zijn Oração geen enkel punt binnen te halen. In de daaropvolgende jaren werd het al niet veel beter.

Pas in 1971 slaagde Portugal erin de top 10 te halen, met Tonina en haar lied Menina (do alto da serra). Een jaar later werd Carlos Mendes met A festa da vida zevende, een record dat hij lange tijd op zijn naam had staan. Acht jaar lang was 'ie daar alleen mee, daarna werd ook José Cid met Um grande, grande amor zevende. Pas in 1996 ging Lúcia Moniz daar met O meu coração não tem cor overheen: een zesde plaats. Dat record staat nog steeds op haar naam.

Portugal is altijd eigenzinnige inzendingen blijven sturen. Ook toen iedereen in het Engels mocht zingen zijn de Portugezen dat niet gaan doen. Vaak zijn ze daarvoor afgestraft, nu lijken ze ervoor te worden beloond. Een top 5 positie voor Salvador Sobral is zo goed als zeker, en als het aan de bookmakers ligt zelfs een overwinning.

Terug naar het overzicht.