Songfestivaljaar afgesloten met Eurovision: Europe shine a light

Met de in Europe en Australië goed ontvangen show Eurovision: Europe shine a light werd gisteravond het Eurovisieseizoen 2020 afgesloten en het nieuwe Eurovisieseizoen ingeluid.

Het door Edsilia Rombley, Jan Smit en Chantal Janzen gepresenteerde programma kwam in de plaats van het Eurovisie Songfestival dat vanwege de coronapandemie moest worden afgelast. Het programma was zowel bedoeld om Europa in deze crisistijd te verenigen door middel van muziek als om de artiesten die anders aan het festival hadden kunnen meedoen in de spotlights te zetten.

Het programma begon met een geste aan de Eurovisiefans, artiesten en andere betrokkenen die naar het festival hadden toegeleefd en dit jaar het reguliere festival moeten missen: Johnny Logan zong samen met de presentatoren en fans zijn winnende Eurovisielied What's another year over een geliefde op wie tevergeefs wordt gewacht.

Gedurende de uitzending werden korte fragmenten van alle Eurovisieliedjes die dit jaar zouden meedoen getoond, waarna de artiest een persoonlijke boodschap mochten afgeven. De meeste artiesten gebruikten deze gelegenheid om de kijkers een hart onder de riem te steken of de helende en verbindende waarde van muziek te benadrukken. Ook diverse oud winnaars brachten een dergelijke boodschap. De meest opvallende daarvan was die van ABBA-legende Björn Ulvæus die aan het eind van zijn praatje droogjes opmerkte dat het motto van de uitzending Europe shine a light goed gekozen was en in elk geval veel beter was dan Waterloo geweest zou zijn.

Online host Nikkie de Jager liet stukjes zien van de songfestivalactiviteiten die zich de afgelopen weken op internet afspeelden, zoals de Eurovisie Thuisconcerten en de online interviews met deelnemers van dit jaar die onder de naam Eurovisioncalls with NikkieTutorials op het YouTube-kanaal van het songfestival werden geplaatst. 

Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima reageerden tijdens de show via een post op het instagram-account van het koninklijk huis met een oproep de ogen en oren voor elkaar open te houden, een licht voor elkaar te laten schijnen en de muziek levend te houden.

Er waren diverse bijzondere optredens te zien tijdens de show. Het Rotterdams Philharmonisch orkest speelde een eigen versie van Love shine a light, waarbij beelden getoond werden van diverse iconische plaatsen in Europa en Australië, alwaar voor de gelegenheid de lichten daadwerkelijk aan gingen. Hieronder waren het Atomium in Brussel, de Eiffeltoren in Parijs en de Erasmusbrug in Rotterdam.

Måns Zelmerlöw bracht als eerbetoon aan de mensen die werkzaam zijn in de zorg een akoestsche versie van zijn winnende songfestivallied Heroes over de helden van deze tijd.

Gali Atari, in 1979 één van de leden van de groep  Milk & Honey, zong samen met een koor bestaande uit Nederlandse Junior Eurovision deelnemers een versie van het songfestivallied Hallelujah met een deels Nederlandstalige tekst over hoe mooi het is om samen te kunnen zingen.

Michael Schulte, de Duitse deelnemer van 2018 bracht samen met Ilse DeLange vanuit het Vredespaleis de Eurovisieklassieker Ein bißchen Frieden. Marija Šerifović zong in de grotendeels verlaten straten van Belgrado haar lied Molitva (“Gebed”) met af en toe beelden van mensen met mondkapjes die de musici van afstand begroetten en waarbij de mondkapjes aan het eind van het lied afkonden. Er was een gesprek met de Italiaanse songfestivalkandidaat voor dit jaar Diodato wiens lied Fai Rumore (“Maak lawaai”) door Italianen tijdens de crisis gezamenlijk werd gezongen vanaf hun balkons. Netta, de Israëlische songfestivalwinnares van 2018, zong een nieuw lied waarin ze aandacht vroeg voor mensen die het mentaal zwaar hebben. Duncan Laurence de Nederlandse winnaar van vorig jaar, was aanwezig presenteerde live zijn nieuwe single Someone else

Het motto van de show kwam terug in het afsluitende optreden waar het overgrote deel van de deelnemers van dit jaar aan deel nam en, op afstand maar wel gezamenlijk, het lied Love, shine a light werd gezongen. 

Helemaal aan het eind volgde nog nieuws over het Eurovisie Songfestival van 2021 dat dan alsnog in Rotterdam zou moeten plaatsvinden. Deze gaat er, zo werd beloofd, hoe dan ook komen. Welke vorm het krijgt moet nog worden bekeken. Er worden verschillende scenario’s uitgewerkt maar, zo verzekerden de organisatoren,  met de leus Open up in gedachten zal Rotterdam open gaan voor een nieuw Eurovisie Songfestival in 2021.
Terug naar het overzichtGepubliceerd op: 17-5-2020