Italië: Hij drinkt champagne tijdens de Ramadan

Alessandro Mahmoud, die optreedt onder de artiestennaam Mahmood heeft het Festival van Sanremo gewonnen met het mede door hemzelf geschreven lied Soldi (“Geld”) en heeft daarmee het recht verworven Italië te vertegenwoordigen op het komende Eurovisie Songfestival. Tijdens de winnaarspersconferentie na afloop van het festival werd bekend gemaakt dat hij ook van dit recht gebruik zal maken en dus naar Tel Aviv zal afreizen.

Mahmood is geboren in Milaan en heeft een Italiaanse moeder en een Egyptische vader. In 2016 nam hij ook deel aan het Festival van Sanremo, toen in de nieuwe talenten categorie. Als liedschrijver heeft hij ook diverse liedjes geschreven voor andere artiesten, waaronder Marco Mengoni die Italië op het Eurovisie Songfestival van 2013 vertegenwoordigde.

In het lied Soldi beschrijft hij iemand die doet alsof jij je vriend is, maar ondertussen alleen op eigen gewin uit is. “Hij drinkt champagne tijdens de Ramadan,” zo klinkt het verwijt, waarmee wordt aangegeven dat de beschreven persoon ook in de tijd waarin iemand geacht wordt sober te zijn in solidariteit met de minder bedeelden vooral aan eigen luxe denkt. 

De beschreven persoon blijkt verderop in de tekst zijn vader te zijn, die in het verleden het ouderlijk huis heeft verlaten. In het begin van de tekst is daar al een aanwijzing voor als hij zijn moeder vertelt dat ze ontzet zal zijn door de leugenaar wiens daden op liefde leken, terwijl het om iets anders ging. Later in de tekst wordt het explicitiet als hij zingt "Gisteren was je nog hier, waar ben je nu papa?"

Er wordt aan de zanger gevraagd hoe het met hem gaat, terwijl de vragensteller het antwoord op die vraag al weet. "Het gaat je alleen om het geld, alsof ik überhaupt geld heb".

De uitslag van het festival van Sanremo 2019 is hier terug te vinden.

Klik hier voor de gegevens van dit lied in de Eurovision Artists database.

Het lied is hier te bekijken en te beluisteren. Terug naar het overzichtGepubliceerd op: 10-2-2019