Repetities TsjechiŽ, Litouwen en IsraŽl

TsjechiŽ
De Tsjechische repetitie start met een aantal technische problemen. Na de eerste tonen riep een van de dansers Stop! Stop! Het podium beweegt, dit is gevaarlijk.
Als dan eindelijk toch de repetitie begint komt eerst de trompetist in beeld, waarna een rappende Mikolas Josef begint, geflankeerd door twee breakdansers. En hoewel hij een witte blouse met vlinderdasje draagt, is ook de rugzak aanwezig. De breakdansers komen later naast Mikolas op het podium staan en als Mikolas het podium even verlaat laten de dansers hun kunsten nog eens zien waarna Miklas een koprol maakt.
Vocaal blijft Mikolas min of meer overeind, hoewel de rapgedeeltes er niet al te best uit komen.
Omdat tussen de eerste en tweede doorloop de microfoon open stond konden we horen dat Mikolas vroeg om de koprol die hij maakte niet in het midden maar meer naar de zijkant te kunnen doen, hetgeen ingewilligd werd.
Al met al is Mikolas nog erg zoekende, wat de gehele presentatie niet ten goede komt. Maar wie weet verandert dat nog.

Litouwen
Ieva Zasimauskaite zien we in het begin vanaf de rug gezien op het podium zitten. Ze draagt een gebreide lichtroze trui en een roze jurk. Uiteindelijk zien we haar van de andere kant en gaat ze staan. Haar optreden gaat vergezeld van zwart-wit beelden van mensen in verschillende leeftijden. Aan het eind volgt een verrassing: plotseling staat een man voor haar op een brug die haar geliefde blijkt te zijn.
Dit is een klein liedje, dat goed gezongen wordt door Ieva. De staging is ook klein gehouden, maar door de zwart-wit beelden en de man aan het eind wordt het een heel ontroerend geheel. Na het eerste optreden ontplofte het perscentrum bijna van enthousiasme. Zou Litouwen voor een verrassing kunnen zorgen?

IsraŽl
En dan de, tot nu toe, gedoodverfde favoriet: IsraŽl. Netta begint staand achter een soort keyboard, terwijl op de brug opzij drie danseressen bewegingen maken passend bij het lied. Netta wordt op het podium geflankeerd door twee kasten vol Maneki neko (Japanse gelukskatten). Halverwege het lied komt een wat houterige man het podium op die in eerste instantie bij de crew lijkt te horen. Een tweede blik leert ons dat hij een shirt draagt met stupid boy erop. Aan het eind is het deze man die haar meeneemt het podium af.
Over Netta's zangkwaliteiten is geen enkele discussie. Ze heeft een zeer krachtige stem waarmee ze elk gewenst lied ten gehore kan brengen.
Bij de eerste doorloop kwam het geheel nog erg statisch over. Dat was echter de tweede keer al beter en bij de derde keer was er zelfs een aanzienlijke verbetering waardoor er meer pit in het geheel komt. De stupid boy was bij de derde keer niet meer te zien. IsraŽl is hiermee nog altijd een serieuze kandidaat voor de eindoverwinning.

Terug naar het overzichtGepubliceerd op: 29-4-2018