Repetities Wit-Rusland, Estland en Bulgarije

Wit-Rusland
Tot nog toe had de Wit-Rus ALEKSEEV ernstige twijfels laten bestaan over zijn vocale kwaliteiten. Vandaag, tijdens de eerste repetities, klonk hij aanzienlijk beter dan tijdens de diverse eerdere live optredens.
Voor wat betreft de act hebben de Wit-Russen werkelijk alles uit de kast gehaald. We zien ALEKSEEV staan op een verhoging met een roos in zijn hand, die hij vervolgens aan een van de cameramensen geeft. Dan staat er een vrouw in een rode jurk op het podium; zij krijgt de roos en danst er even mee tijdens het lied. Maar dan pakt ze pijl en boog en schiet de roos als een ware cupido op ALEKSEEV af. De roos plant zich dwars door zijn hand. ALEKSEEV gaat, met bloedende hand, door met zingen alsof er niks gebeurd is. Dan wordt hij omhoog gelift terwijl de danseres over de grond rolt. Aan het eind draait ALEKSEEV zich om en zien we een blote rug waaruit een bos met rozen komt. Kortom:  het visuele aspect is door de Wit-Russen allerminst vergeten. Daardoor sneeuwt het lied een beetje onder, wat jammer is.

Estland
Er is veel twijfel geweest of Elina Nechayeva de jurk die zij tijdens de nationale finale droeg nu ook zou dragen. Welnu, die draagt ze. U wordt in eerste instantie met veraf shots en een close up van haar gezicht nog even in spanning gelaten maar dan komt de jurk volledig in beeld. Telkens worden andere kleuren geprojecteerd, waardoor het geheel een indruk van beweging krijgt. Dit terwijl Elina op één plek blijft staan, omdat het lied erom vraagt en de jurk het vereist.
Maar hoewel er veel over de jurk gezegd kan worden is er iets anders dat om aandacht vraagt: Elina's loepzuivere stem. Over het lied is verdeeldheid; de een vindt het prachtig, de ander vindt het verschrikkelijk. De stem is echter de beste die we tot nu toe gehoord hebben, en we wagen te betwijfelen of dat de komende dagen nog wordt overtroffen.

Bulgarije
De Bulgaarse inzending is een lied voor de liefhebber van soul. In het perscentrum is hierover verdeeldheid; de een vindt het geweldig, de ander heeft er niets mee.
De staging is vooral heel donker. De kleding van de leden van Equinox is zwart. De vijf staan en lopen over een soort podium met verschillende hoogten. Verder gebeurt er betrekkelijk weinig op het podium, maar het lied vraagt daar ook duidelijk niet om. De zang is, anders dan bij verschillende andere inzendingen, gewoon goed. Met name Johnny Manuel, die al eerder bij X-Factor liet horen een nummer van Withney Houston prima aan te kunnen, maakt hier vocaal indruk. Hij en zijn (Amerikaanse) landgenoot Trey Campbell nemen de solo's voor hun rekening. De slotnoot is voor zangeres Zhana Bergendorff.
Dit is een inzending die nog alle kanten uit kan qua succes.

Terug naar het overzichtGepubliceerd op: 29-4-2018