Estland: De storm voor de kalmte

Het Estische nationale songfestival Eesti Laul (“Estisch Lied”) is op zaterdag 16 februari gewonnen door de Zweedse zanger Victor Crone met het door hem in samenwerking met de Estische liedschrijvers en muzikanten Stig Rästa, Vallo Kikas en Fred Krieger geschreven lied Storm.

Victor Crone is geboren in Stockholm en woonde enige tijd in de Verenigde Staten, waar hij liedjes schreef voor diverse Amerikaanse artiesten. In 2015 nam hij samen met de Iraanse rapper Behrang Miri deel aan het Zweedse nationaal songfestival Melodifestivalen met het lied Det rår vi inte för (“Daar zijn we niet voor”), dat vijfde werd in de eerste van vier voorrondes en daarmee wel de herkansingsronde haalde, maar daar niet verder kwam.

Aan Eesti Laul 2019 namen in totaal 24 liedjes deel, waarvan er zich twaalf kwalificeerden voor de finale. In die finale waren er twee stemrondes. In de eerste stemronde bepaalden een vakjury en televoting de top drie. In de tweede ronde werd het winnende lied gekozen door middel van televoting.

In het lied Storm worden de stormen en onzekerheden bezongen die het leven met zich meebrengt. “Mijn hele leven heb ik me al afgevraagd waarom ik blijf vechten tegen de getijden”, zo vraagt de zanger zich in het begin van het lied af. Er kunnen een miljoen redenen voor zijn, maar wellicht zijn die wel fout. Een storm zoals deze kan veel overhoop halen, maar de ervaring leert dat doorgaans als de wind is gaan liggen blijkt dat iedereen de storm heelhuids doorstaan heeft. Dat zal ook wel gelden voor de storm die we nu doormaken, de “littekens van de strijd zullen straks geen betekenis meer hebben”. Echter, ook die verwachting zou onjuist kunnen zijn en de onzekerheid daarover hoort bij het leven.

Klik hier voor een overzicht van alle deelnemers aan Eesti Laul 2019.

Klik hier voor de gegevens van dit lied in de Eurovision Artists database.

Het lied is hier te bekijken en te beluisteren.Terug naar het overzichtGepubliceerd op: 17-2-2019