Letland: Melancholieke zoektocht naar verloren liefde

Voor Letland neemt het duo Carousel aan het Eurovisie Songfestival deel. Het duo bestaat uit Sabīne Žuga en Mārcis Vasiļevskis en werd in 2015 opgericht. Het duo is in Letland ook bekend onder de naam Žu Duo, waarin Sabīne de artiestennaam Žubīne gebruikt. Tot voor kort speelde het duo vooral covers van andere artiesten, momenteel wordt gewerkt aan een album met eigen muziek, waarop ook het songfestivalnummer That night (“Die nacht”) zal voorkomen. Zangeres Sabīne is verantwoordelijk voor de tekst van het lied, gitarist Mārcis componeerde de door hem gespeelde muziek.

In Letland werden artiest en lied gekozen in de finale van het songfestival Supernova 2019, waaraan in totaal acht songs deelnamen. Mārcis Vasiļevskis had hierin twee ijzers in het vuur, want ook het eveneens mede door hem gecomponeerde lied Awe (“Ontzag”), van zijn band Laime Pilniga ("Compleet Geluk") haalde de finale en bereikte daar de derde plaats.  Eerder vielen acht andere acts af in twee halve finales.

Het jazzy klinkende songfestivallied That night beschrijft een eenzame en donkere nacht, waarin een gedachte opkomt die leidt tot een melancholieke bui die de zangeres de hele nacht bezig houdt. Afhankelijk van welke interpretatie je kiest is ze in het lied op zoek naar haar lief of naar liefde in het algemeen. En hoewel het woord “droom” niet in de tekst voorkomt, lijkt de gedachte over te gaan in een droom als gezongen wordt dat haar verbeelding met haar aan de haal gaat en haar laat wegdrijven op een donkere rivier en ze –kennelijk tevergeefs- de hoop uitspreekt dat degene over wie ze zingt weer bij haar komt om haar terug te brengen naar het zoekgeraakte paradijs. 

Een volledige lijst met deelnemers aan Supernova 2019 is hier te vinden.

Klik hier voor de gegevens van dit lied in de Eurovision Artists database.

Het lied is hier te bekijken en te beluisteren. Terug naar het overzichtGepubliceerd op: 23-2-2019