Roemenië: Liefde wordt duur betaald

De door de Roemeense omroep TVR georganiseerde competitie Selecția Naționalã Eurovision Song Contest 2019 is gewonnen door zangeres en liedschrijfster Ester Alexandra Creþu, die optreedt onder de artiestennaam Ester Peony. Een oproep om liedjes in te sturen leverde de omroep 126 potentiële acts op, waarvan er 24 werden geselecteerd die mochten deelnemen aan één van de twee halve finales. In elke halve finale werd één lied gekozen door middel van televoting, vijf andere liedjes werden geselecteerd door een vakjury. Het lied On a sunday (“Op een zondag”) van Ester Peony scoorde in de eigen halve finale slecht in de televoting, alleen de top zeven werd bekend gemaakt en daar zat het lied niet bij, maar was wel één van de vijf door de vakjury geselecteerde liedjes en mocht dus aan de op 17 februari gehouden finale deelnemen. In de finale, waarin  de uitslag voor 1/7e deel bepaald werd door het stemmende publiek en voor 6/7e deel door een internationale vakjury, was het ook vooral aan de jury te danken dat dit lied gekozen werd als Roemeense inzending voor het Eurovisie Songfestival.

Ester Peony is geboren in Boekarest, maar groeide op in Montreal, Canada, en keerde voor haar studie terug naar Roemenië waar ze studeerde aan het conservatorium en een platencontract aangeboden kreeg naar aanleiding van door haar online gepubliceerde covers. Het samen met rapper Vescan uitgebrachte lied Sub aripa ta (“Onder je vleugels”) werd in Roemenië een grote hit. Ook het samen met rockzanger Phelipe uitgebrachte 1000 de motive (“1000 redenen”) was succesvol. In 2018 bracht Peony haar eerste EP uit met diverse mede door haarzelf geschreven liedjes. Ook schreef ze liedjes voor diverse andere Roemeense artiesten.

Het verhaal van On a sunday wordt in de beginregels al netjes samengevat: “Je verliet me op een zondag en ik herinner me nog steeds die dag in september.” Het lied beschrijft de pijn na verlaten te zijn door iemand waar je nog steeds van houdt als sigarettenrook die zich vanuit een asbak door de kamer verspreidt en alles doordrenkt. De pijn wordt benadrukt door het jaargetijde, de hersft, en de dag, de stilste dag van de week, waarop een einde aan het geluk kwam. "Van jou houden kent een hoge prijs," zo zingt de zangeres. Liefde wordt soms duur betaald.

Een overzicht met alle 24 deelnemers aan Selecția Naționalã is hier te vinden.

Klik hier voor de gegevens van dit lied in de Eurovision Artists database.

Het lied is hier te bekijken en te beluisteren.
Terug naar het overzichtGepubliceerd op: 24-2-2019