Oekraine trekt zich terug als deelnemer

Oekra´ne zal niet deelnemen aan het komende Eurovisie Songfestival. Dit werd vandaag bekend gemaakt in een verklaring van de publieke omroep van het land, UP:PBC. De winnares van de door de commerciŰle collegaĺs van STB georganiseerde voorronde had bezwaren tegen de door UP:PBC opgestelde contractuele voorwaarden voor deelname en had zich maandag al teruggetrokken. Toen gisteren en vandaag bleek dat de nummers twee en drie van de voorronde geen van beiden de opengevallen plaats wilden innemen besloot de UP:PBC de stekker uit de deelname voor dit jaar te trekken.

In Oekra´ne is het de laatste jaren gebruikelijk dat de voorronde wordt georganiseerd door de commerciŰle zender STB, terwijl de publieke omroep UP:PBC als lid van de EBU eindverantwoordelijk is voor de deelname van het land en daarmee ook voor het lied dat door het land wordt ingezonden. Dat was ook dit jaar de bedoeling. Op 23 februari werd de voorronde gewonnen door zangeres Anna Korsun-Popelyukh, beter bekend onder haar artiestennaam Maruv, met het lied Siren Song ("Lied van de sirenes").

In het lied en tijdens de act, hieronder terug te zien, wordt het beeld neergezet van een dominante vrouw die de touwtjes stevig in handen heeft en, net als bij de mythische sirenes, heeft een man geen keus dan het volgen van haar stem. Zij draagt hem op haar van de avondschemering tot de ochtendschemering liefde te geven.

Tijdens de uitzending werd gezegd dat de publieke omroep als eindverantwoordelijke de inzending nog moest goedkeuren. Dat dit niet alleen een formaliteit was bleek al snel toen er discussie ontstond over reeds geplande optredens in Rusland, het land waar Oekra´ne een militair conflict mee heeft en mede vanwege de annexatie van de Krim als agressor wordt gezien. ╔Ún van de contractuele voorwaarden van de publieke omroep was daarom dat artiesten, als officiŰle vertegenwoordiger van Oekra´ne, geen optredens in Rusland mogen verzorgen. Maruv verklaarde bereid te zijn de optredens in Rusland te annuleren, maar klaagde publiekelijk over de overige voorwaarden in het contract die volgens haar te veel controle over haar doen en laten, zowel bij de uitvoering van de act als bij haar overige activiteiten, bij de omroep zou leggen en te weinig vrijheid bij haarzelf, waardoor ze een politieke speelbal van de omroep zou kunnen worden. Volgens de omroep waren de voorwaarden niet wezenlijk anders dan andere jaren en bedoeld om enerzijds te kunnen voldoen aan de reglementen van de EBU, die ook verlangt dat een eenmaal ingediende act volgens het ingediende plan wordt uitgevoerd, anderzijds om te waarborgen dat de kandidaat door brede lagen van de bevolking als ambassadeur van Oekra´ne kan worden gezien. Afzien van politieke statements is volgens de omroep geen probleem, uitspraken of handelingen die strijdig zijn met de officiŰle Oekra´ense positie wel.

Een overleg tussen Maruv en de Oekra´ense omroep leverde geen oplossing op, waarna bekend werd gemaakt dat Maruv niet de Oekra´ense vertegenwoordiger zou zijn. Nadat ook de nummers twee en drie van de voorronde lieten weten de opengevallen plaats niet te willen invullen besloot de omroep niet verder te kijken en in elk geval voor dit jaar de handdoek in de ring te gooien.

Uitgebreidere achtergronden zijn te vinden op de site ESCKAZ.

OfficiŰle verklaringen van de EBU en UP:PBC over de Oekra´ense terugtrekking zijn te vinden op Eurovision.tv.

Een overzicht met alle deelnemers aan de Oekra´ense voorronde is hier te vinden.

Het optreden van Maruv in de nationale finale van Oekra´ne vindt u hier terug.

Terug naar het overzichtGepubliceerd op: 27-2-2019