België: Ontwaak en kies voor het licht

“De wereld is in slaap gevallen, maar moet wakker worden. Dit ontwaken moet een collectieve inspanning zijn, maar het heeft een stimulans, een aanleiding nodig. Wij, de nieuwe generatie, hebben alle energie om deze verandering door te voeren. Het is deze positieve boodschap die ik met dit nummer wil overbrengen.”

Met deze woorden in een persbericht vatte de Belgische songfestival kandidaat Eliot Vassamilet het lied Wake up (“Wordt wakker”) samen waarmee hij op het songfestivalpodium zal staan. 

De tekst van het lied is meer spiritueel dan maatschappelijk van aard, waarbij het aan de luisteraar is om er een concrete invulling aan te geven. In het begin van het lied zingt de zanger dat hij ’s nachts wakker wordt en op zoek gaat naar iemand om te bidden, maar hij vindt niemand. Hij wijst de leugens van zijn toehoorders, voor wie hij gekomen is om te vechten, af en wil dat zij kiezen voor de waarheid. In het licht is iets te vinden wat onze levens kan redden, maar er lijken weinig mensen te zijn die serieus willen proberen de waarheid van deze boodschap uit te testen.

Zo beschouwd sluit het lied dus niet positief af. Gezien de uitleg die de zanger er zelf aan geeft, kan de tekst gezien worden als een oproep om je bij de zoektocht naar het licht en de waarheid aan te sluiten. Dat blijkt ook een beetje uit de bij het lied horende muziekvideo, waarin steeds meer jonge mensen zich in het koor van stemmen voegen dat om verandering vraagt.

Voor de podiumpresentatie wordt ondersteuning geboden door Jean-Jacques Marotte, die ook betrokken was bij de staging van City Lights (“Stadslichten”) in 2017 en Rythm Inside (“Ritme van binnen”) in 2015. Beide voorgaande inzendingen van de Franstalige omroep RTBF bereikten een vierde plaats op het songfestival.

De tekst en muziek van Wake up zijn afkomstig van Pierre Dumoulin, die in 2017 medeverantwoordelijk was voor tekst en compositie van City Lights.

Zie ook: Eliot is de Belgische kandidaat, voorlopige titel: Wake up

Klik hier voor de gegevens van dit lied in de Eurovision Artists database

Het lied is hier te bekijken en te beluisteren.

Terug naar het overzichtGepubliceerd op: 1-3-2019