Albanië: Veel nostalgie maar weinig hoop

De finale van het Festivali i Kėngės, waarin de Albanese kandidaat voor het Eurovisie Songfestival wordt gekozen is gewonnen door de op 26 maart 1983 geboren zangeres Jonida Maliqi met het lied Ktheju tokės (“Keer terug”).

Voorafgaand aan de finale vond een voorronde met 22 deelnemers plaats die twee avonden omvatte. Op beide avonden zongen alle artiesten hun lied. Op 20 december werden de artiesten begeleid door het Orkestrės Filharmonike Mbarėshqiptare (het Albanees philharmonisch orkest) en op 21 december traden de artiesten op met een geluidsband en een act die ze ook op het Eurovisie Songfestival hadden kunnen gebruiken. Een vakjury selecteerde 14 liedjes die doorgingen naar de finale die dus noor Jonida Maliqi werd gewonnen.

Het lied gaat over eenzaamheid en verlangen. In de eerste regel wordt gezongen over iemand die tegelijkertijd zingt en huilt. De ene dag leef je, de volgende sterf je. Er is veel nostalgie, maar weinig hoop dat het verlangen bevredigd wordt. De zangeres roept op om terug te keren naar het land waar het hart zich bevindt dat op jou wacht. 

Het is nog niet zeker of het lied voor het Eurovisie Songfestival nog wordt aangepast. Op het Festivali i Kėngės moet in het Albanees worden gezongen, voor het Eurovisie Songfestival kan eventueel voor een Engelse of anderstalige versie worden gekozen.

Klik hier voor de gegevens van de nationale finale van Albaniė.

Klik hier om het lied te bekijken op youtube. Terug naar het overzichtGepubliceerd op: 24-12-2018