Nederland: kleine stap tussen volgen heersende moraal en rebellie

Waylon vertegenwoordigt Nederland op het Eurovisie Songfestival met het rocknummer Outlaw in 'em ("Bandiet in zich"). Dit maakte hij zelf op 2 maart bekend tijdens een uitzending van De wereld draait door. In de vijf daaraan voorafgaande uitzendingen van dit programma zong hij telkens één van de vijf liedjes waaruit de uiteindelijke keuze is gemaakt.

Een dag na de bekendmaking speelde Waylon het lied voor het eerst live, samen met zijn band, tijdens een speciaal concert tijdens Radio 2 muziekcafé, waarmee de campagne van Team Waylon officieel werd afgetrapt. Waylon vertelde daar dat de ervaring van 2014, toen in eerste instantie negatief werd gereageerd op Calm after the storm en later toch een tweede plaats werd bereikt, hem heeft geleerd dat het belangrijk is om achter zijn eigen keuze te blijven staan. Als je bij het schrijven te veel rekening moet houden met wat je denkt dat gaat scoren, moet je volgens hem teveel compromissen sluiten en zal niet het best mogelijke lied ontstaan.

Outlaw in 'em heeft als centrale strekking dat iedereen wel iets van een bandiet of een rebel in zich heeft, die zichzelf wil kunnen zijn zonder zich iets aan te hoeven trekken van wetten of conventies. In de eerste regel van het lied wordt gesproken over de dunne lijn tussen whiskey en water in wijn, waarbij de whiskey volgens Waylon symbool staat voor de rebel en water in wijn voor de kerk of het volgen van de heersende moraal.

Klik hier voor de gegevens van dit lied in de Eurovision Artists database.

Klik hier om dit lied te bekijken op youtube.

Terug naar het overzichtGepubliceerd op: 1-5-2018