IJsland: Haat zal zegevieren, Europa stort in.

Volgens een oud cliché  gaan Eurovisieliedjes vaak over vrede, vriendschap en liefde. Dat het ook anders kan bleek tijdens  Söngvakeppnin (“Liedwedstrijd”), de show waarin IJsland haar songfestivallied koos. De band Hatari ("Haters") kwam als winnaar uit de bus met een bijdrage getiteld Hatrið mun sigra (“Haat zal zegevieren”).

De absurdistische en provocerende stijl van de band, die eerder een hit scoorde met het lied Spillingardans  ("De Corruptiedans") en in 2016 tijdens het muziekfestival Iceland Airwaves werd gekozen tot beste live band, kan gekenschetst worden als een combinatie van Digital hardcore, crust punk en electronic body music, muziekstijlen die zichmede kenmerken door pessimistische en duistere teksten. Die klinken ook in Hatrið mun sigra. Vreugde is volgens de tekst zinloos en een illusie. Haat zal zegevieren, Europa stort in, een web van leugens rijst uit de as. Tijdens het lied klinken twee elkaar afwisselende stemmen; een schreeuwende stem die teksten zoals bovenstaande naar het publiek slingert en een lieflijker klinkend refrein waarin iemand zingt alleen tranen gezien te hebben en alles aan de ander gegeven te hebben.

De groep Hatari bestaat uit Klemens Hannigan, Matthías Haraldsson en Einar Stefánsson, die elkaar kennen van de kunstopleiding. Ze beschrijven de groep als een “industriële BDSM-band” en elementen van BDSM, in de definitie van Wikipedia een seksuele voorkeur die gebruikmaakt van elkaar opgelegde fysiek opgelegde beperkingen, intense zenuwprikkels en het spelen van een machtsrollenspel, komen terug tijdens live-shows van de band en ook in de door de band gepubliceerde video van hun songfestivalbijdrage. De band is een project van het Finse bedrijf Svikamylla (“Bedrogsmolen”), dat volgens de eigen website een “transnationale private onderneming” is met twee doelstellingen, namelijk een eind te maken aan het neoliberale kapitalisme en de bij uitstek kapitalistische doelstelling om vastgoed, leningen, importen en exporten te beheren. 

Een overzicht van alle deelnemers aan Söngvakeppnin is hier terug te vinden.

Klik hier voor de gegevens van dit lied in de Eurovision Artists database.

Het lied is hier te bekijken en te beluisteren. Terug naar het overzichtGepubliceerd op: 3-3-2019