Hongarije: een lied uit duizend-en-een voor vader

Het Hongaarse nationale songfestival A dal is, net als in 2017, gewonnen door zanger en componist Joci Pápai (officiële naam József Pápai). In 2017 zong hij daar in het lied Origo (“Oorsprong”) over zijn identiteit als zanger van Roma afkomst en de wijze waarop hij zijn muziek gebruikt als samuraizwaard. Dit lied bereikte een achtste plaats in de finale van het Eurovisie Songfestival in Kiev. Nu lijkt hij opnieuw dicht bij zichzelf te blijven met een lied waarin herinneringen worden opgehaald aan zijn vader. De tekst is deze keer niet alleen door hemzelf geschreven maar samen met collega zanger en schrijver Ferenc Molnár, die ook bekend is onder de artiestennaam Caramel.

Joci Pápai is geboren op 22 September 1982 in Tata. Zijn debuut op nationale televisie maakte hij in 2005 tijdens het tweede seizoen van de talentenjacht Megasztár, dat gewonnen werd door Caramel, de auteur van zijn huidige songfestivalbijdrage. Joci Pápai werkte vaker met Caramel samen, zo werkte Caramel mee aan de tot stand koming van Papai’s hit Elrejtett világ (“Verborgen wereld”).

Het lied Az én apám (“Mijn vader”) begint en eindigt met de wind. “Mijn vader voedde mij op als de wind, zachtjes blazend, zingend, verhalen vertellend,” klinkt het bij aanvang van het lied. "Wel duizend en één verhalen werden verteld. En al duurt zo’n leven duizend en één jaar, nog is het te kort". De zanger vertelt dat hij steeds meer op zijn vader gaat lijken: “Ik zie hem naar mate de tijd verstrijkt in mijn gezicht, ik belijd zijn geloof, van de duizend en één beschikbare liedjes, is dit de melodie die ik neurie.” De wind blijft tot het eind de liedjes uit zijn kindertijd fluiten en deze zijn daarom nog steeds te horen.

Een overzicht met alle deelnemers aan A dal 2019 is hier te vinden.

Klik hier voor de gegevens van dit lied in de Eurovision Artists database.

Het lied is hier te bekijken en te beluisteren. 
Terug naar het overzichtGepubliceerd op: 5-3-2019