Denemarken: Maak liefde, geen politiek

Voor Denemarken zal de 20-jarige zangeres Leonora Colmor Jepsen de Eurovisie Arena betreden, alwaar ze zal optreden onder de naam Leonora. Het lied waarmee ze de Dansk Melodi Grand Prix won en naar Tel Aviv zal afreizen heet Love is forever (“Liefde is voor altijd”). 

Naast haar activiteiten als zangeres is Leonora een verdienstelijk kunstschaatsster. In 2016 nam ze deel aan de ISU Wereldkampioenschappen voor junioren en won ze met haar broer een gouden medaille in de nationale kampioenschappen voor paren. Ze is momenteel nog steeds in de sport actief als coach en choreograaf.

Voorafgaand aan haar deelname aan het Deense songfestival, waarvoor tien kandidaten waren geselecteerd, zong ze vooral in intiemere gelegenheden zoals cafés, bibliotheken en op het Gymnasium waar ze studeerde. Veel van haar repertoir schreef ze zelf, haar songfestivalbijdrage is geschreven door Lise Cabble, Melanie Wehbe en Emil Rosendal Lei.

In het lied zingt ze dat ze dat ze tijdens haar reizen door de wereld, als ze ruďnes ziet en nadenkt over de geschiedenis die zich daar heeft afgespeeld, zich vaak afvraagt waarom mensen het elkaar zo moeilijk maken. Wie zijn wij om altijd een oordeel klaar te hebben? Het is beter om niet van alles politiek te maken. Voor een betere wereld is helemaal niet zoveel nodig, alleen maar het wonder dat liefde heet. 

Dat blijkt in het vervolg van het lied niet alleen voor de grote wereldgebeurtenissen te gelden, maar ook voor onderlinge privérelaties. Iedereen kan de boodschap van liefde begrijpen en om dat te benadrukken klinkt naast de Engelse tekst een deel van het lied in het Deens, Frans en Duits. Eigenlijk is een snippertje liefde alles wat we nodig hebben en daar kun je beter nooit en te nimmer afstand van doen.  

Een overzicht met alle deelnemers aan Dansk Melodi Grand Prix is hier te vinden.

Klik hier voor de gegevens van dit lied in de Eurovision Artists database.

Het lied is hier te bekijken en te beluisteren. Terug naar het overzichtGepubliceerd op: 5-3-2019