Litouwen: Kom uit je kooi, ongetemd, ongeremd

Litouwen zal op het Eurovisie Songfestival vertegenwoordigd worden door zanger Jurij Veklenko met het lied Run with the lions (“Ren met de leeuwen”). 

De Litouwse nationale finale kende acht deelnemers. Aan die finale gingen twee halve finales en vier kwartfinales met elk twaalf deelnemers vooraf. Vorig jaar was er ook nog een voorronde voorafgaand aan de kwartfinales, dit jaar koos de Litouwse omroep voor een iets korter proces om te voorkomen dat goede kandidaten zouden afhaken vanwege de lange termijn waarop ze beschikbaar moesten zijn. 

Jurijus beschouwt muziek vooral als een hobby, al heeft hij met succes aan diverse muziekcompetities deelgenomen. In 2010 was dat als lid van het Klaipeda koor in een competitie voor koren, in latere talentenjachten liet hij meer zijn kwaliteiten als solozanger zien.

De auteurs van het lied zijn Ashley Hicklin, Eric Lumiere en Pele Loriano. Eerstgenoemde was eerder als auteur betrokken bij de Belgische songfestivalinzendingen  Me and my guitar (“Ik en mijn gitaar”) van Tom Dice in 2010 en Mother (“Moeder”) van Axel Hirsoux in 2014.

In het lied daagt hij zijn toehoorder uit om meer van diens gevoelens te laten zien. “Als je wilt zien, hoef je alleen maar je ogen open te doen. Als je adem wilt halen, hoef je alleen maar naar buiten te gaan”.  Het is niet nodig opgesloten te blijven zitten, want de liefde die ze hebben kan niet gekooid worden. Net als in de Franse songfestivalbijdrage Roi (“Koning”) wordt de metafoor van een koninkrijk gebruikt, maar waar in het lied uit Frankrijk de eigen identiteit centraal staat, roept Run with the lions juist de ander op om, samen met de zanger, als leeuwen het eigen koninkrijk, de eigen vrijheid en ruimte, ongetemd en ongeremd op te eisen.

Een overzicht met alle deelnemers aan de Litouwse voorronden en finale is hier te vinden.

Klik hier voor de gegevens van dit lied in de Eurovision Artists database.

Het lied is hier te bekijken en te beluisteren. Terug naar het overzichtGepubliceerd op: 7-3-2019