Portugal: Wie sterft eerder, mijn verlangen of ik?

Het Festival da Canção (“Festival van het lied”), het Portugese nationale songfestival is dit jaar gewonnen door zanger, componist en kunstenaar Conan Osíris. De artiestennaam is een samenvoeging van van tekenfilmfiguur Conan uit de gelijknamige Japanse animatieserie die zich na de apocalyps afspeelt en de mythische Egyptische god van het hiernamaals Osiris. Bij de burgerlijke stand is Conan ingeschreven onder de naam Tiago Miranda.

Conan Osiris schrijft en componeert zijn eigen muziek. Zijn debuutalbum uit 2016 is getiteld Música Normal (“Gewone muziek”), een term die staat voor muziek die brengt wat je in het gewone leven tegen komt. Alledaags is de muziek in elk geval niet en Osiris staat bekend om het experimenteren met het combineren van diverse stijlen en het gebruiken van bijzondere metaforen. 

Dat doet hij ook in het lied Telemóveis (“Mobiele telefoons”) waarmee hij het Festival da Canção op zijn naam schreef en aan het Eurovisie Songfestival zal deelnemen.

Het lied lijkt te gaan over iemand die verteerd wordt door zijn eigen verlangens en zich afvraagt hoe hij daarmee om moet gaan. De mobiele telefoon is dan  een metafoor voor het verlangen en de verbinding met het leven. Als die telefoon stuk is, is het verlangen en die verbinding weg.

De telefoon die in het lied wordt bezongen ging stuk toen de hemel werd aangeroepen met de vraag “Waarom vertel je me niet of ik mijn verlangen zal vermoorden of dat ik zelf eerder zal sterven?” De vraag “Wie vermoordt wie?” komt geregeld in het lied terug. De vraag lijkt te zijn of je door je verlangens wordt verteerd of dat je een eind aan het verlangen kunt maken als dit dreigt te gebeuren. “Als het leven zelf je opbelt of je een berichtje stuurt en je hebt niet de moed om de telefoon op te nemen, weet je wat het vervolg is”, zo klinkt de waarschuwing. Je zal dus antwoord moeten geven op bovengenoemde vraag. 
 
Wat het antwoord is en hoe het afloopt kan van moment tot moment verschillen. Je mag met je telefoon doen wat je wil, want hij is van jou. Diverse mogelijke antwoorden passeren de revue. “Ik maak mijn telefoon stuk”, “Ik wil leven en mijn telefoon opschonen”, “Ik wacht tot mijn verlangen sterft, maar blijk zelf eerder dood te gaan” en aan het eind van het lied “Mijn verlangen is dood, ik heb de pijl afgeschoten.”

Een overzicht met alle deelnemers aan het Festival da Canção 2019 is hier te vinden.

Klik hier voor de gegevens van dit lied in de Eurovision Artists database.

Een video waarin het lied Telemóveis ten gehore wordt gebracht is hier te bekijken.


Terug naar het overzichtGepubliceerd op: 9-3-2019